La Observatorul din Green Bank, căutarea extratereştrilor a intrat într-o ''epocă de aur''
Ascuns între munţi într-o regiune izolată din Virginia de Vest, în partea estică a Statelor Unite, un imens radiotelescop îşi începe veghea nocturnă: ca în fiecare noapte, el scanează Universul în căutarea secretelor sale, informează AFP.
Dacă o formă de viaţă inteligentă există în altă parte a Cosmosului decât pe Terra, atunci cercetătorii de la Observatorul din Green Bank, cel mai mare radiotelescop orientabil din lume, ar putea fi primii care ar afla acest lucru.
"Oamenii se întreabă 'Suntem noi singuri în Univers?' încă de când şi-au ridicat privirile spre cerul înstelat şi îşi pun întrebări despre existenţa altor lumi", a declarat Steve Croft, un cercetător care lucrează pentru iniţiativa Breakthrough Listen.
De zece ani, acest proiect ştiinţific inovator s-a asociat cu Observatorul din Green Bank, finanţat de guvernul american şi construit în anii 1950 pentru a căuta "tehno-semnături", adică semnale ale unor tehnologii ce ar proveni din afara Sistemului Solar.
Programul de căutare a inteligenţei extraterestre (SETI) a fost mult timp considerat un domeniu rezervat persoanelor excentrice şi chiar a fost privat de finanţare de Congresul american în urmă cu 30 de ani.
Însă acest domeniu cunoaşte astăzi o veritabilă renaştere şi atrage numeroşi absolvenţi de studii superioare, graţie progreselor înregistrate în sectoare precum inteligenţa artificială şi învăţarea automată, precum şi recentelor descoperiri ce arată că aproape toate stelele au în jurul lor un număr variabil de planete, dintre care multe se aseamănă cu Terra.
"Am impresia că este vorba despre un fel de 'Epocă de aur'", a declarat Steve Croft, un radioastronom absolvent al Universităţii Oxford şi care şi-a început cariera studiind fenomene astrofizice precum găurile negre.
"Tăcere radio"
În 1958, guvernul american a desemnat regiunea din jurul acestui observator "o zonă de tăcere radio naţională" pentru a proteja echipamentele sensibile ale astronomilor de diverse interferenţe.
Pentru localnici, acest lucru înseamnă absenţa unei reţele telefonice şi o conexiune Wi-Fi limitată. Vehiculele care transportă angajaţii spre şi de la observator funcţionează doar cu motorină, deoarece bujiile maşinilor pe benzină generează interferenţe electrice.
"Cred că populaţia este mândră să aibă aici o instalaţie ştiinţifică de prim rang", a declarat Paul Vosteen, care lucrează la acest observator de opt ani.
Stând pe cea mai înaltă platformă a antenei cu diametrul de 100 de metri, el arată spre Munţii Allegheny, o barieră naturală pentru semnalele radio din jur.
Radioastronomia s-a născut dintr-o întâmplare fericită, atunci când fizicianul american Karl Jansky a descoperit în 1933 unde radio care provin din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.
De atunci, astronomii o utilizează pentru a "vedea" dincolo de planetele, stelele şi praful cosmic ce blochează vederea telescoapelor optice.
Radioastronomia s-a aflat la originea multor descoperiri - de la descoperirea pulsarilor şi până la observarea hidrogenului atomic, trecând prin detectarea mai recentă a emisiilor radio rapide.
Şi, potrivit unei teorii care persistă, dacă există cu adevărat alte civilizaţii, atunci ele ar putea emite unde radio, la fel cum se întâmplă şi cu civilizaţia noastră, încă din secolul al XIX-lea.
În romanul "Contact" scris de Carl Sagan, omenirea este alertată de o prezenţă extraterestră printr-un mesaj care era o retransmitere a unui discurs rostit de Adolf Hitler la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936 - primul semnal televizat ce a fost suficient de puternic pentru a depăşi graniţele atmosferei terestre.
"Şansele noastre cresc"
În fiecare an, timp de o săptămână la sfârşitul primăverii, o echipă de la Breakthrough Listen ce depinde de Universitatea California din Barkeley se deplasează la acest observator, în perioada în care sunt realizate activităţile de întreţinere a şinelor care susţin această structură cu greutatea de 7.700 de tone.
"Este un moment liniştitor de fiecare dată când sunt aici", a declarat Matt Lebofsky, coordonatorul informatic al proiectului. "Pentru că nu există telefon mobil, nu există televiziune, este un mediu care permite concentrarea", a adăugat el.
"Uneori trebuie să ne murdărim mâinile pentru a înţelege cu adevărat cum se comportă serverele noastre", explică el.
În sala în care se află serverele, zgomotul celor 6.000 de hard disk-uri care zbârnâie, conţinând echivalentul datelor din 40.000 de laptopuri, îi obligă pe cercetători să strige unul la altul pentru a se face auziţi.
"Căutăm în principal 'lucruri ciudate' în domeniile de date", a explicat Steve Croft.
Adică elemente care sugerează fie că anumite forme de viaţă încearcă să contacteze Terra, fie că oamenii de ştiinţă captează transmisiile lor în mod accidental.
În 1977, detectarea unui semnal radio supranumit "Wow!", a cărui origine rămâne un mister, a agitat spiritele în comunitatea celor pasionaţi de acest subiect.
Mai recent, în 2020, un semnal denumit "Breakthrough Listen Candidate 1" s-a dovedit a fi în cele din urmă o interferenţă radio de origine umană.
"Însă asta nu ne-a descurajat deloc", a explicat Matt Lebofsky. Dimpotrivă, el se simte mai optimist ca niciodată, având în vedere cantităţile uriaşe de date care sunt colectate şi prelucrate în prezent. "Simt că şansele noastre cresc exponenţial în fiecare an", a adăugat acelaşi cercetător. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: public.nrao.edu
Alte știri din categorie
Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani
O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer
O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu
Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie
Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice
Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu
Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce
O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare
Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp
Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani
Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint
Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)
Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece
China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială
China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt
Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool
Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,
Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km
Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i
BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica
Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o
Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb
Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania
Necropolă veche de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra (Iordania)
Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra
Meteoriţii - roci provenite din spaţiu care cad pe Terra - au bombardat planeta noastră de la naşterea acesteia în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani şi până în ziua de azi, provocând cel mai adesea pagube reduse, dar declanşând uneori şi cataclisme. Dar de unde provin mai exact aceste roci spaţiale? O nouă c