logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Economic

Asociaţia Energia Inteligentă a adus ''lumină'' pentru nouă case izolate din Munţii Apuseni

Image

Nouă case izolate din Munţii Apuseni au fost electrificate în acest an cu ajutorul proiectului 'Energie pentru viaţă', derulat de Asociaţia Energia Inteligentă în parteneriat cu Ministerul Energiei, şi care a reuşit până în prezent să aducă "lumină" în 25 de cătune la nivelul României.

"Am reuşit cu ajutorul proiectului 'Energie pentru viaţă', aflat la a şaptea ediţie, să electrificăm casele din această zonă, unde oamenii, din păcate, nu beneficiau de energie electrică. A fost o misiune relativ dificilă, având în vedere că anul 2024 a fost un an foarte greu în colectarea de fonduri. În acelaşi timp, materialele din zona construcţiilor de tipul acesta sunt foarte limitate. A fost nevoie de săptămâni întregi să aşteptăm ca să cumpărăm nişte amărâte de baterii, dar în acelaşi timp ne bucurăm că s-au alineat cumva planetele şi am ajuns aici", a declarat, sâmbătă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, aflat în cătunul Peste Valea Bistrii, lângă oraşul Câmpeni din judeţul Alba, la o casă unde a fost montat un panou fotovoltaic.

 

 

Foto: (c) Mariana Nica/AGERPRES 


Acesta a precizat că sistemele care sunt montate în zonă sunt de subzistenţă, dar oamenii "se pot bucura de lumină". Este vorba de un sistem fotovoltaic de 4 kilowaţi putere instalată în baterii, un invertor de trei kilowaţi şi două panouri de 450 de waţi.

"Sistem de subzistenţă înseamnă iluminat, înseamnă un televizor, înseamnă un mic frigider, aparate care în general nu sunt mari consumatoare şi că în acelaşi timp sunt de foarte mare trebuinţă. N-o să poată să folosească niciodată o betonieră, n-o să poată să folosească alte elemente mari consumatoare, dar până la urmă ne bucurăm că suntem la acest nivel de subzistenţă energetică şi aceşti oameni se bucură sau se pot bucura de lumină", a precizat Chisăliţă.

 

 

Sursa foto: Asociatia Energia Inteligenta /Facebook  


În această zonă unde au fost electrificate nouă case, au fost montate opt sisteme, deoarece două case, fiind în apropiere, au fost cuplate pe acelaşi sistem.

 

 

Foto: (c) Mariana Nica/AGERPRES  


Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă a subliniat că la nivelul României, până în prezent, asociaţia a reuşit să electrifice 25 de cătune, respectiv 51 de imobile, în diverse zone din ţară.
"Avem cinci judeţe şi vreo şapte masive în care ne-am deplasat şi am făcut această electrificare", a afirmat el.

 

 

Sursa foto: Asociatia Energia Inteligenta /Facebook  


În toată ţara mai sunt peste 5.400 de case fără energie electrică, iar intenţia asociaţiei este ca în circa doi ani să reducă la minimum această "sărăcie energetică extremă".

" 'Energie pentru viaţă' a fost un proiect început din considerentul de a ajuta oamenii, din considerentul de a lupta pentru viaţă şi suntem adepţii vieţii şi nu ai morţii, pentru că, din păcate, statistic, dacă ne uităm la judeţul Alba, în 7 ani de zile s-au electrificat vreo 16% din casele nelectrificate locuite, 45% din acestea fiind părăsite de-a lungul celor 7 ani de zile. În acelaşi timp, media de vârstă a locuitorilor care nu au energie electrică a crescut de la 67 la 74 de ani. Tot statistic, dacă ne uităm printr-o extrapolare ce înseamnă asta, înseamnă că dacă nu facem nimic, în 10 ani moartea va rezolva problema acestor case. Noi vrem viaţă", a menţionat Dumitru Chisăliţă.

 

 

Foto: (c) Mariana Nica/AGERPRES  


Prezent la montarea panoului fotovoltaic la casa din cătunul Peste Valea Bistrii, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că toate cele peste 5.400 de case pot fi electrificate în doi ani cu un buget de doar 15 - 20 de milioane de euro, având în vedere că un sistem fotovoltaic costă în jur de 3.300 euro de euro.

"Cu un buget total de 15, poate 20 de milioane de euro pentru electrificarea tuturor gospodăriilor fără energie electrică, putem să discutăm de un orizont de timp de doi ani de zile pentru toate cele peste 5.400 de case fără curent electric la nivelul întregii ţări. Dacă noi ne punem mintea la contribuţie şi companiile din sectorul energetic pun şi ele umărul, pentru că totuşi au nişte posibilităţi, nu văd ce program social poate fi mai frumos decât să aprinzi lumina în casa unor români", a afirmat Burduja.

 

 

Sursa foto: Asociatia Energia Inteligenta /Facebook  


În opinia sa, proiectul 'Energie pentru viaţă', derulat de Asociaţia Energia Inteligentă, în parteneriat cu Ministerul Energiei, este nu doar o chestiune de viaţă normală, ci şi un argument pentru a păstra aceşti oameni în aceste locuri.

"Asemenea cătune, asemenea sate din România totuşi se depopulează şi din cauza faptului că ei nu au acces la energie electrică şi acesta este şi un argument pentru oamenii mai tineri să rămână în aceste locuri", a mai spus el.

Ministrul Energiei a transmis că va discuta şi cu reprezentanţii Ministerul Mediului pentru a se implica în acest proiect.

"Voi avea o discuţie şi cu domnul ministru Fechet, dânsul e foarte deschis. A lansat recent programul '˜Casa Verde', care include şi panouri şi baterii. Sigur, e destinat unui alt tip de utilizator decât ceea ce avem astăzi aici, dar trebuie să gândim un program pentru aceşti români care sunt într-o sărăcie energetică extremă şi avem datoria să-i ajutăm", a adăugat şeful de la Energie.

 

 

Sursa foto: Asociatia Energia Inteligenta /Facebook 


Nu în ultimul rând, Burduja a menţionat că Ministerul Energiei nu a contribuit financiar la acest proiect, dar a făcut un apel la companiile din sector pentru a face sponsorizări.

"Prin parteneriatul pe care îl avem, noi am făcut un apel către companiile ministerului, unde suntem acţionari majoritari, şi ei au făcut sponsorizări către Asociaţia Energie Inteligentă. Sunt la un cost de circa 3.300 de euro, panouri şi baterii, un cost minim, toate echipamentele, iar munca a fost voluntară. Deci au venit oamenii de drag să facă acest lucru", a subliniat ministrul Energiei.

Casa izolată care a primit curent sâmbăta din cătunul Peste Valea Bistrii se află cocoţată pe un deal la care ajungi greu pe un drum ce şerpuieşte prin munte.

Ileana Haiduc locuieşte singură şi spune că de 15 ani a mai încercat cineva să îi aducă curent electric, dar proiectul s-a oprit "pe undeva".

"Acum domnii s-au gândit la noi şi ni-o adus lumina. Sunt foarte bucuroasă. A fost foarte greu, am avut copiii la şcoală şi ei au învăţat la lampă cum au putut. (...) Acum, după ce a venit lumina, am nevoie urgent de un frigider şi să îmi încarc telefonul, că la televizor nu mă interesează, că nu am vreme să stau", a spus Ileana Haiduc.

În luna noiembrie a anului 2023, Asociaţia Energia Inteligentă a încheiat cu Ministerul Energiei "Parteneriatul pentru combaterea sărăciei energetice", cu scopul de a atinge dezideratul de eradicare a sărăciei energetice extreme. În cadrul parteneriatului a fost realizată inventarierea locuinţelor neracordate la reţeaua de energie electrică din România şi întocmirea "Registrului Electronic Naţional al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România", care a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani şi reprezintă un pas important către dezideratul de zero case locuite permanent fără energie electrică prin simplul fapt că el constituie baza de pornire atât pentru elaborarea de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme în România, cât şi pentru întreprinderea unor acţiuni concrete de reducere a sărăciei energetice extreme precum proiectul "Energie pentru viaţă".

Lansat în vara anului 2021, "Energie pentru viaţă" constă în montarea de panouri fotovoltaice în gospodării situate în zone montane izolate, cu căi de acces dificil de parcurs, fără şanse de a fi racordate în viitorul apropiat la reţeaua de energie electrică. AGERPRES ( autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Andreea Preda)

 

 


Alte știri din categorie

Economic 2024-11-07 17:48:00

Alin Burcea (ANAT) - Dacă nu vom avea o autoritate pentru turism vom fi cu toţii foarte dezamăgiţi

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că toţi reprezentanţii din industria de profil vor fi dezamăgiţi dacă în urma alegerilor din această toamnă nu va fi înfiinţată o autoritate naţională pentru turism de sine stătătoare. "Noi cerem în continuare să exi

Economic 2024-11-07 17:18:49

Alin Burcea: Zborurile anulate sau întârziate, cea mai mare provocare pentru turism în 2024

Zborurile anulate sau întârziate ale companiilor aeriene low-cost au reprezentat cea mai mare provocare în acest an, a afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, într-o conferinţă de presă. "Dintre provocările anului 2024 trebuie menţionate în primul rând întârzierile şi a

Economic 2024-11-07 11:57:11

(P) Legea plafonării dobânzilor: ai dreptul să soliciți reducerea dobânzii la creditele IFN

București, 5 noiembrie 2024 – Începând cu data de 11 noiembrie 2024, intră în vigoare Legea nr. 243/2024 privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de cr

Economic 2024-11-06 23:23:34

Patronatul Proiectanţilor în Construcţii solicită decidenţilor să nu genereze nejustificat, în regim de urgenţă, modificări ale legislaţiei în domeniul construcţiilor

Patronatul Proiectanţilor în Construcţii din România transmite public decidenţilor din puterea executivă şi legislativă solicitarea de a nu genera nejustificat, în regim de urgenţă, modificări substanţiale ale legislaţiei în domeniul construcţiilor înainte de o consultare serioasă, temeinică şi aplicată cu reprezentanţii acestui sector economic.

Economic 2024-11-06 19:13:22

România şi Bulgaria ar putea crea rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea

România şi Bulgaria doresc că creeze o serie de rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea, astfel încât aceştia să aibă ocazia să vadă mai multe ţări, a anunţat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea. Acesta s-a întâlnit miercuri cu delegaţia japoneză condusă de Shinji Tak

Economic 2024-11-06 18:18:52

Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global (analiză)

Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global, inclusiv asupra României, având în vedere că America este cea mai mare economie din lume, are cea mai importantă bursă, iar dolarul este cea mai folosită monedă la nivel internaţional, potrivit unei analize Moneycorp România privind perspectivele economice post-elec

Economic 2024-11-06 18:00:46

Startup-urile de tehnologie se pot înscrie, până pe 15 noiembrie, la prima ediţie a 'Romania Startup Awards'

Cele mai inovatoare startup-uri de tehnologie din România, dar şi din Republica Moldova, vor fi alese în cadrul primei ediţii a "Romania Startup Awards" de către un juriu format din 20 dintre cei mai cunoscuţi investitori şi experţi în tehnologie & dezvoltare de business de pe plan local, au anunţat organizatorii competiţiei, într-un com

Economic 2024-11-06 13:51:39

Bucura-Oprescu: Consolidăm şi extindem cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială

Cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială va fi consolidată şi extinsă în cadrul parteneriatului strategic, a susţinut ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, după întrevederea avută cu omologul francez, Astrid Panosyan-Bouvet. Potrivit unei

Economic 2024-11-06 08:14:09

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România pentru o vizită oficială, acesta urmând să participe la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, comisarul este invitat special în cadrul Dialogului interactiv UE-Rom&

Economic 2024-11-05 13:43:13

CNIR: Construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig de pe Autostrada Unirii necesită o forţă de muncă de 22.000 de lucrători

Un număr de 22.000 de lucrători sunt necesari pentru construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig pe traseul autostrăzii Unirii (A8), indică datele Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere pe baza estimării din Studiul de Fezabilitate. Secţiunea de munte Sărăţeni - Pipirig, cu o lungime de 116 kilometri, car

Economic 2024-11-05 08:29:15

A XVII-a ediţie a Conferinţei ''Ziua Profesiilor Liberale din România''

Uniunea Profesiilor Liberale din România organizează marţi cea de-a XVII-a ediţie a Conferinţei "Ziua Profesiilor Liberale din România", tema evenimentului din acest an fiind "Încurajarea tinerilor să acceadă în profesii liberale". Conform unui comunicat al organizatoril

Economic 2024-11-05 08:17:45

BNR lansează o monedă de aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun''

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de marţi, o monedă din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun" şi o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, informează vineri un comunicat al băncii centrale.

Economic 2024-11-04 19:12:05

InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale ''One Health''

InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale "One Health", care este marcată anual pe data de 3 noiembrie, informează luni organizaţia europeană pentru protecţia consumatorilor. "Cu ocazia Zilei Internaţionale 'One Health', ce este celebrată în fiecare an pe data

Economic 2024-11-04 17:26:40

Trei oferte depuse pentru construcţia primului lot al autostrăzii Paşcani - Suceava

Două asocieri de constructori din România şi un antreprenor italian au depus luni oferte pentru construcţia primilor 33 de kilometri ai autostrăzii Paşcani - Suceava, un contract cu o valoare de 3,88 miliarde lei (fără TVA), a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu. "Pas important pentru construcţia primilor 33 de km a

Subscribe to our mailing list!

We don't spam