Dezvoltatorii unor dispozitive asemănătoare celor de vapat pentru ameliorarea migrenelor şi astmului sunt întâmpinaţi cu scepticism
Câteva companii nord-americane, care văd un potenţial pentru dispozitive asemănătoare celor de vapat pentru ameliorarea migrenelor şi a unor boli respiratorii precum astmul, au un drum lung de parcurs pentru a convinge autorităţile sanitare şi pacienţii că produsele lor pot reprezenta viitorul medicamentelor inhalate, notează Reuters.
Două companii, Qnovia şi MIIST Therapeutics, au dezvoltat dispozitive similare cu cele de vapat bazate pe tehnologia utilizată în nebulizatoarele medicale existente, care transformă medicamentele lichide într-o ceaţă fină.
O altă companie, Greentank, susţine că a dezvoltat o metodă de vaporizare a substanţelor prin intermediul unui cip de încălzire care răspunde preocupărilor legate de siguranţa dispozitivelor de vapat actuale şi care ar putea oferi o modalitate mai bună de a trata afecţiuni precum migrenele.
Companiile şi experţii susţin că inhalarea poate ameliora durerea în câteva secunde, cu mai puţine efecte secundare decât pastilele, însă ambiţiile acestor companii de a vinde dispozitive asemănătoare celor de vapat în sfera medicală, în contextul preocupărilor crescânde legate de impactul acestora asupra sănătăţii, va fi o sarcină dificilă.
Pentru moment, Qnovia şi MIIST îşi vor lansa produsele iniţial ca terapii de substituire a nicotinei (NRT) disponibile doar pe bază de reţetă, în timp ce Greentank vizează iniţial utilizarea cipului său de încălzire în dispozitive de vapat cu canabis recreativ şi nicotină.
În cele din urmă, companiile îşi propun să vadă dispozitivele lor livrând o gamă largă de medicamente, iar Douglas Dunlap, directorul comercial al Greentank, dă ca exemplu medicamentele pentru migrene.
O metodă comună de administrare a tratamentului pentru migrene este printr-o pastilă, care are nevoie de până la o oră pentru a-şi face efectul şi poate include simptome precum vărsături şi ameţeli.
"Dacă am putea scurta acest timp, ar fi un mare succes pentru noi", a declarat Dunlap, fost director executiv la gigantul JUUL, adăugând că dispozitivele de vapat pot livra un efect în decurs de 60 de secunde.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, trei miliarde de oameni din întreaga lume suferă de migrene. Alte sute de milioane suferă de afecţiuni precum astmul sau bolile pulmonare, tratate cu medicamente inhalate.
Doar compania farmaceutică GSK a obţinut venituri de circa 7 miliarde de lire sterline (8,9 miliarde de dolari) din medicamente obişnuite pentru afecţiuni precum astmul şi bolile pulmonare în 2023.
Preocupări privind sănătatea
Federico Buonocore, profesor la Universitatea Kingston din Marea Britanie, susţine că dispozitivele existente pentru administrarea medicamentelor inhalate sunt voluminoase şi dificil de utilizat, motiv pentru care tind să fie utilizate incorect.
Un design similar cu cel al dispozitivelor de vapat ar putea rezolva astfel de provocări, este de părere el.
Marile companii producătoare de tutun au încercat deja şi au eşuat în a pătrunde pe această piaţă, eforturile lor fiind marcate de neîncredere şi de opoziţie din partea oficialilor din domeniul sănătăţii.
Philip Morris International a renunţat anul trecut la obiectivul de a câştiga peste 1 miliard de dolari anual până în 2025 din unitatea sa de wellness şi sănătate, care include o afacere ce produce inhalatoare pentru astm.
Potrivit CEO-ului Jacek Olczak, compania a fost "prea optimistă cu privire la modul în care mediul extern va accepta... marile companii producătoare de tutun" în industrii care nu au de-a face cu nicotina. Un produs de administrare prin inhalare a aspirinei dezvoltat de unitate a fost, de asemenea, considerat un eşec după un studiu clinic anul trecut.
Qnovia, cu sediul în Virginia, şi MIIST, din California, sunt companii farmaceutice şi nu sunt asociate cu marile companii producătoare de tutun, deşi unii dintre directorii lor executivi provin din această industrie.
CEO-ul Qnovia, Brian Quigley, un fost şef al gigantului Altria, a declarat pentru Reuters că Qnovia intenţionează să depună cereri de aprobare în SUA în curând şi în Marea Britanie în 2026 pentru dispozitivul său ca terapie de substituire a nicotinei (NRT) şi să lanseze un studiu clinic în septembrie.
MIIST trebuie la rândul său să obţină aprobări de reglementare. Studiul său clinic de fază 1 a constatat că dispozitivul său poate ameliora pofta de nicotină mai rapid decât alte terapii aprobate de substituire a nicotinei, cum ar fi plasturii şi gumele - cunoscute pentru eficienţa lor scăzută în a ajuta fumătorii să renunţe la fumat.
Greentank, cu sediul la Toronto şi fondată în 2015 pentru a produce hardware de vaping, aşteaptă în septembrie lansarea, de către compania americană Jaunty, a primului dispozitiv de vapat cu canabis din SUA care foloseşte tehnologia sa.
Greentank caută acum un partener din domeniul farmaceutic pentru a sprijini dezvoltarea cipului său de încălzire pentru administrarea medicamentelor.
Fondatorul MIIST, Dalton Signor, a declarat pentru Reuters că speră ca dispozitivul companiei sale să fie utilizat într-o zi pentru a administra medicamente pentru ameliorarea durerii şi a anxietăţii.
Cu toate acestea, pentru Signor, o provocare majoră constă în asigurarea faptului că dispozitive precum cele produse MIIST nu sunt confundate cu dispozitivele de vapat obişnuite, subiect al unor preocupări tot mai mari privind sănătatea.
Autorităţi precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţin că dispozitivele de vapat pot produce substanţe chimice nocive precum formaldehida şi metalele grele, iar impactul lor pe termen lung este incert.
Investitorul de capital de risc Catharine Dockery, CEO al Vice Ventures, a declarat că firma sa a susţinut Qnovia deoarece tehnologia de nebulizare a acesteia nu utilizează căldura, un proces care poate produce emisii nocive.
Dispozitivul Greentank foloseşte căldura - un aspect care ar putea face, de asemenea, ca unele medicamente să nu funcţioneze cu acesta.
Dunlap a declarat că Greentank se află în primele etape ale încercării de a identifica medicamentele care sunt potrivite pentru tehnologie, iar testele arată că metoda sa de încălzire nu produce emisii nocive.
Totuşi, mulţi ar putea rămâne sceptici.
Federico Buonocore, de la Universitatea Kingston, a cercetat utilizarea ţigărilor electronice ca dispozitive de administrare a medicamentelor.
"Primul lucru pe care toată lumea mi l-a spus a fost: 'Este greşit să foloseşti acest dispozitiv ca dispozitiv medical'", a povestit el, adăugând că preocupările includ faptul că ar fi nepotrivit ca aceste dispozitive să fie prescrise copiilor. "Ieşirea din această stigmatizare va fi foarte dificilă pentru sector", a adăugat specialistul. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea)
Alte știri din categorie
Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani
O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer
O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu
Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie
Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice
Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu
Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce
O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare
Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp
Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani
Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint
Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)
Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece
China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială
China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt
Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool
Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,
Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km
Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i
BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica
Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o
Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb
Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania
Necropolă veche de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra (Iordania)
Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra
Meteoriţii - roci provenite din spaţiu care cad pe Terra - au bombardat planeta noastră de la naşterea acesteia în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani şi până în ziua de azi, provocând cel mai adesea pagube reduse, dar declanşând uneori şi cataclisme. Dar de unde provin mai exact aceste roci spaţiale? O nouă c