ECHIPE DE LEGENDĂ: Danemarca 1992
În istoria fotbalului european Danemarca ocupă un loc aparte. Echipa naţională daneză a anilor 1980 şi începutul anilor 1990, cunoscută metaforic drept ''Dinamita Daneză'' pentru stilul ultraofensiv, a fost una dintre cele mai competitive din istoria fotbalului. Fotbalul senzaţional al echipe naţionale daneze a culminat în 1992 prin câştigarea titlului european, aşezând naţionala lui Schmeichel, Laudrup şi Olsen în galeria echipelor de top cu un fotbal spectaculos care au produs surprize şi au scris istorie în competiţiile internaţionale de profil.
Bagheta creionării acestei echipe formidabile a revenit din 29 august 1979 şi până în 11 aprilie 1990 tehnicianului german vizionar Josef ''Sepp'' Piontek, potrivit https://eu-football.info. În 115 partide, a câştigat 52 de meciuri, a încheiat 24 de meciuri la egalitate şi a suferit 39 de înfrângeri.
La campionatul european din 1984 din Franţa, în faza eliminatorie de semifinale, la 28 iunie pe Stade de Gerland din Lyon, Danemarca, într-un creativ sistem de joc 3-5-2, a încheiat la egalitate cu Spania după cele 90 de minute regulamentare de joc, 1-1. În urma loviturilor de departajare, naţionala Spaniei a mers mai departe în finală prin reuşita decisivă a lui Manuel Sarabia. Danemarca, în schimb, impresionase prin jocul deschis, dezinvolt, creativ, într-un ritm ofensiv plăcut iubitorilor fotbalului. Avea în componenţă jucători de mare calitate fotbalistică, precum Preben Elkjaer, Michael Laudrup, Soren Lerby, Frank Arnesen şi Morten Olsen.
Pe data de 5 iunie 1985, de Ziua Constituţiei Danemarcei, ''Dinamita Daneză'' a învins, în meciul de preliminarii pentru calificarea la Cupa Mondială din 1986, cu un scor categoric, 4-2, echipa Uniunii Sovietice. Elkjaer şi Laudrup au înscris câte două goluri în ceea ce antrenorul danezilor Piontek a descris drept cel mai frumos meci din mandatul său, conform https://www.theguardian.com.
În faza grupelor la turneul final al Cupei Mondiale din 1986 din Mexic, Danemarca a învins Scoţia cu 1-0, a trecut de Uruguay cu 6-1 şi în ultimul meci din grupă a învins Germania de Vest cu 2-0. Calificată în faza următoare, Danemarca a pierdut, însă, la 18 iunie pe Estadio Corregidora, în faţa Spaniei cu scorul de 1-5, părăsind competiţia, potrivit https://www.national-football-teams.com.
La campionatul european din 1988, Danemarca a pierdut toate cele trei meciuri cu Spania, Italia şi cu Germania de Vest, iar ulterior la ediţia de Cupă Mondială din Italia nu a mai reuşit să se califice. Fusese una dintre cele mai bune generaţii ale fotbalului danez. Însă, încununarea de prestigiu avea să vină tocmai de la următoarea echipă naţională a Danemarcei, cu prilejul ediţiei campionatului european din 1992. Managerul Piontek a plecat de la cârma echipei în vara anului 1990, după dezvăluirile unui cotidian despre un cont bancar din Liechtenstein al antrenorului. A demisionat după o lungă perioadă în fruntea echipei naţionale a Danemarcei şi a preluat naţionala Turciei, conform https://www.theguardian.com.
Pentru campionatul european din 1992 găzduit de Suedia, Danemarca a făcut parte din Grupa 4 de calificări alături de Austria, Insulele Feroe, Irlanda de Nord şi Iugoslavia. Iugoslavia era măcinată de un tragic război, însă avea o echipă extraordinară, considerată pe bună dreptate de mulţi observatori ai fotbalului drept ''brazilienii Europei'' şi care a şi câştigat grupa cu 14 puncte, reprezentând 7 victorii şi un sigur meci pierdut. Danemarca s-a clasat pe poziţia a doua cu 13 puncte, însemnând şase victorii, un meci de egalitate şi un meci pierdut, potrivit www.uefa.com. Cel mai bun marcator al calificărilor pentru EURO 1992 a fost jucătorul iugoslav Darko Pancev cu 10 reuşite. Doar prima echipă din fiecare grupă se califica direct la turneul final din Suedia.
La 30 mai 1992 Republica Federală Iugoslavia a fost plasată sub regimul sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU, prin Rezoluţia 757. Pe acest fond, FIFA ŞI UEFA au suspendat Republica Federală Iugoslavia din competiţiile de fotbal la 31 mai 1992. Astfel, calificată la turneul european din Suedia, Iugoslavia nu mai putea participa, deşi îşi câştigase meritat locul pe terenul de joc. Echipa clasată pe locul secund din grupa 4, Danemarca, a fost anunţată de forurile fotbalistice continentale să participe la campionatul european.
Echipa naţională a Danemarcei era condusă de Richard Moller Nielsen, cu care fraţii Laudrup, Michael şi Brian se aflau într-un conflict deschis, refuzând din 1990 să mai vină la naţională. Când Michael Laudrup a fost sunat de antrenorul naţionalei daneze Nielsen, implicat în acel moment în lucrări de redecorare a bucătăriei locuinţei sale, să se prezinte la echipa naţională pentru a participa la turneul final din Suedia, jucătorul Barcelonei nu i-a răspuns tehnicianului la telefon. Chemată să participe la turneul final din Suedia, echipa Danemarcei a fost repartizată la tragerea la sorţi în Grupa 1, alături de Franţa, Anglia şi ţara gazdă Suedia. După un meci egal 0-0 cu reprezentativa Angliei, în care jucau staruri precum Gary Lineker, Paul Merson, David Platt, Danemarca a pierdut cu Suedia cu scorul de 0-1, dar a învins, la Malmo, Franţa lui Jean Pierre Papin cu 2-1, prin golurile marcate de Henrik Larsen şi Lars Elstrup, iar pentru francezi a marcat marele atacant francez, câştigătorul Balonului de aur în anul 1991, conform goal.com, fifa.com şi uefa.com.
Calificată în faza următoare a competiţiei, semifinale, echipa Danemarcăi avea de înfruntat la 22 iunie 1992, pe stadionul Ullevi din Gothenburg, al doilea cel mai mare oraş din Suedia după capitala Stockholm, puternica echipă a Olandei, cu jucători redutabili în primul unsprezece, precum Marco Van Basten, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Dennis Bergkamp. Danemarca a deschis scorul prin Henrik Larsen în minutul 5, fiind egalată în minutul 23 prin golul olandezului Dennis Bergkamp, pentru ca apoi acelaşi Larksen să mărească avantajul pe tabelă la 2-1. Frank Rijkaard a egalat în minutul 86 pentru echipa Olandei şi a trimis meciul peste cele 90 de minute regulamentare de joc. La loviturile de departajare, Danemarca a avut eficienţă maximă înscriind prin toţi cei cinci jucători selectaţi, iar portarul Peter Schmeichel a scos lovitura executată de marele atacant al lui AC Milan Marco Van Basten şi trimitea astfel echipa sa în finala cu Germania.
La 26 iunie 1992, pe acelaşi stadion Ullevi din Gothenburg, Danemarca întâlnea în finala turneului final EURO 1992 echipa Germaniei cu jucători formidabili în componenţă precum Karl-Heinz Riedle, Andreas Brehme, Jürgen Kohler, Stefan Effenberg, Thomas Häßler, Jürgen Klinsmann. Germania a început în forţă partida în faţa celor 37.800 de spectatori, însă John Jensen, jucătorul lui Brondby, a trimis un şut în minutul 18 care a propulsat mingea în plasa porţii lui Bodo Illgner, indică goal.com şi fifa.com. Era 1-0 pe tabelă pentru echipa care nu se calificase la turneul final, dar care venise în locul Iugoslaviei. Portarul danez Peter Schmeichel şi apărarea sa au sfidat printr-un dârz zid de rezistenţă atacurile în valuri ale echipei Germaniei. În minutul 78, într-un moment magic de inspiraţie, Kim Vilfort, care studiase să devină profesor de istorie şi unul dintre cei mai buni jucător ai echipei Brondby, o legendă a clubului, a găsit o breşă între Andreas Brehme şi Thomas Helmer şi a tras cu stângul pentru 2-0, sigilând tabela şi trimiţând trofeul EURO 1992 la Copenhaga.
''Niciunul dintre noi nu a crezut că poate ajunge atât de departe. Am mers cu gândul să trăim pur şi simplu experienţa. Ceea ce a experimentat Danemarca în acele săptămâni a fost fantastic. Trebuie să căutăm înapoi spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial să găsim un moment care a adus atâta bucurie şi fericire ţării. Toţi cei peste 35 de ani cu siguranţă nu au uitat unde se aflau în ziua finalei. Când ne-am întors acasă, a durat trei ore să ajungem de la aeroport în centrul oraşului. A fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat sportului danez'', a descris Kim Vilfort, conform portalului https://www.sombrero.gr, parcursul şi succesul extraordinar al echipei naţionale daneze la EURO 1992.
Din postura de echipă naţională care nu obţinuse calificarea la turneul final din Suedia, cu jucătorii aflaţi în diferite locuri de pe continent şi cu antrenorul Nielsen care îşi renova bucătăria atunci când a fost anunţat de forurile europene de fotbal să vină la turneul final EURO 1992, Danemarca a obţinut trofeul şi a intrat în istoria fotbalului. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Alte știri din categorie
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
DOCUMENTAR: Scriitorul japonez Sir Kazuo Ishiguro, laureat Nobel în 2017, împlineşte 70 de ani (8 noiembrie)
Sir Kazuo Ishiguro este un scriitor britanic de origine japoneză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2017, ale cărui romane au fost traduse în peste 50 de limbi străine. Unele dintre cele mai bună cărţi ale sale - "The Remains of the Day" (1989) şi "Never Let Me Go" (2005) - au fost vândute, fiecare, în peste 1 milion
O PERSONALITATE PE ZI: Sociologul şi academicianul Mihail M. Cernea
Sociologul Mihail M. Cernea, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 14 octombrie 1931, la Iaşi, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică / Editura Academiei Române, 2003). A urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti între 1950 şi 1954. A de
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul