logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Economic

CONAF: Delegaţia în SUA deschide noi direcţii pentru mediul de business românesc

Image

O delegaţie CONAF a participat, în perioada 10-17 iulie, la Washington D.C. şi New York, la o serie de evenimente importante pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA, informează, joi, Confederaţia, printr-un comunicat.

"Prezenţa Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în contextul Summit-ului NATO 75 a fost un semnal de solidaritate internaţională, din partea mediului de business românesc. Delegaţia prezentă la Washington D.C. şi New York, în perioada 10-17 iulie, a reflectat capacitatea confederaţiei de a prezenta un input real peste ocean, în direcţia deschiderii unor noi oportunităţi de dezvoltare economică sustenabilă, dar şi o declaraţie de susţinere prin eforturi conjugate a capacităţii mediului de business românesc de a contribui la consolidarea pilonului de stabilitate în estul Europei, păstrându-şi angajamentele faţă de valorile europene. Delegaţia CONAF a dat curs invitaţiei Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, de a participa la o serie de evenimente de importanţă capitală pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA, pe linia unei colaborări economice directe şi integrate în contextul actual", se arată în documentul citat.

Potrivit Cristinei Chiriac, preşedinta CONAF, în condiţiile unei perioade dificile la nivel internaţional, conştientizarea rolului de pilon al stabilităţii zonale trebuie să-şi găsească ecoul atât la nivelul mediului de business, dar şi al fiecărui individ.

"Am realizat un tur de forţă pentru antreprenoriatul feminin şi nu numai, de o importanţă fundamentală nu doar pentru zona de reprezentativitate nonguvernamentală, ci şi pentru mediul de business românesc. CONAF este mai mult decât o voce dedicată conştientizării, este o construcţie solidă, cu o direcţie profund occidentală, dedicată sincronicităţii şi dezvoltării sustenabile, la nivel global. Mulţumesc Ambasadei României la Washington şi Consulatului General al României la New York, pentru un traseu jalonat de întâlniri extrem de inspiraţionale şi profunde în conţinut. Traversăm o perioadă dificilă la nivel internaţional, şi conştientizarea rolului de pilon al stabilităţii zonale trebuie să-şi găsească ecoul atât la nivelul mediului de business, dar şi al fiecărui individ. România este parte a unui angrenaj democratic universal şi este mai mult decât oricând timpul unei asumări individuale, a unor acţiuni în spiritul valorilor care ne-au definit ca naţiune. Promovarea păcii, a securităţii individului şi naţiunii trebuie făcută cu angajament şi responsabilitate şi fiecare economie naţională, prin dezvoltare sustenabilă, bazată pe incluziune şi echitate, are rolul de a crea un scut în jurul a ceea ce democraţia generează - dreptul la o viaţă rezonabilă", a declarat Cristina Chiriac, citată în comunicat.

Pe 11 iulie, delegaţia CONAF, condusă de Cristina Chiriac, a participat la evenimentul care a marcat 75 de ani de la înfiinţarea NATO, organizat de Atlantic Council în Biblioteca Congresului, unde a discutat cu Nancy Pelosi, prima femeie din istoria Statelor Unite care a deţinut funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

Exponenţii mediului de business au dat curs invitaţiei Ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, de a participa la evenimentul "Ziua Prieteniei dintre România şi Statele Unite", găzduit la reşedinţa ambasadorului din Washington D.C. Manifestarea a onorat parteneriatul strategic de 27 de ani între naţiunile română şi americană şi a evidenţiat prietenia profundă dintre ele.

Pe 12 iulie, delegaţia CONAF a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi cheie ai administraţiei americane, ai think-tank-urilor, şi cu lideri de opinie, pe teme variind de la iniţiative şi măsuri legislative pentru reducerea vulnerabilităţilor, consolidarea şi dinamizarea mediului antreprenorial, dezvoltarea economică, investiţiile sustenabile, politicile de mediu şi egalitatea de gen, la consolidarea relaţiilor bilaterale şi promovarea intereselor României la nivel global. Educaţia antreprenorială a tinerei generaţii, ca instrument de dezvoltare vocaţională şi sprijin al sectorului ocupării profesionale s-a revelat ca direcţie fundamentală de dezvoltare.

Întâlnirile au debutat la Congresul SUA, unde delegaţia CONAF s-a întâlnit cu Dylan Frost, Şef Adjunct de Cabinet / Director Legislativ pentru biroul Rep. French Hill, co-preşedintele Congressional House Entrepreneurship Caucus, ocazie cu care au fost discutate iniţiative legislative pentru sprijinirea antreprenoriatului şi dezvoltării economice. Discuţiile au vizat importanţa colaborării între România şi SUA pentru a dezvolta politici care să sprijine antreprenorii.

Conform Bureau of Economic Analysis al SUA, în 2023, exporturile de bunuri şi servicii ale SUA către România au totalizat 2,3 miliarde de dolari, în creştere cu 5,4% faţă de 2022, iar importurile din România au ajuns la 4,9 miliarde de dolari, în creştere cu 8,4% faţă de 2022. Ca urmare, deficitul comercial al SUA cu România a crescut la 2,6 miliarde de dolari, fapt ce scoate în evidenţă importanţa ajustării permanente a mecanismelor generatoare de export ale României, pentru o poziţionare relevantă pe pieţele internaţionale, precizează CONAF.

În cadrul discuţiilor cu Aaron Groce, Director Legislativ şi Emma Arnesen, Director de Operaţiuni, de la biroul Rep. Sean Casten, co-preşedintele Sustainable Investment Caucus, Congresul SUA, au fost explorate modalităţile prin care România poate avansa în domeniul energiei verzi şi al inovării tehnologice. S-a discutat despre importanţa tranziţiei către surse de energie regenerabilă, despre cum investiţiile sustenabile pot stimula creşterea economică şi despre politicile de mediu.

După întâlnirile de la Congresul SUA, delegaţia CONAF a purtat discuţii extinse cu Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, la reşedinţa Ambasadei României în Washington, D.C. Discuţiile au vizat importanţa parteneriatului strategic cu SUA, modul în care pot fi dezvoltate iniţiative comune care să sprijine creşterea economică şi socială a României, întărirea relaţiilor bilaterale şi promovarea intereselor României pe plan internaţional.

În 2022, conform sursei citate anterior, ponderea investiţiilor directe ale SUA în România (outward) a fost de 2,9 miliarde de dolari, în scădere cu 16,1% faţă de 2021. Poziţia investiţiilor directe ale României în Statele Unite (inward) a fost de 72 milioane de dolari, în scădere cu 30,1% faţă de 2021. Date expuse în cadrul întrevederii, ca fundament pentru dezvoltarea unei strategii de colaborare care să asigure oportunităţi de investiţii de ambele părţi, prin fluidizarea canalelor de business, la toate nivelurile decizionale.

"Statele Unite reprezintă principala piaţă de export pentru UE şi drumul pe care CONAF îl deschide cu această serie de întâlniri, este unul în direcţia parteneriatului strategic pe care România îl prezervă de peste două decenii. Investiţiile străine în Europa au scăzut cu 4%, doar anul acesta şi este nevoie, mai mult decât oricând de o dezvoltare adaptată, predictibilă şi mai ales, pe termen lung", a declarat Cristina Chiriac, la finalul întâlnirii.

Delegaţia CONAF a avut o întrevedere cu Kayla McGill, WPS Policy Advisor la Office of Global Women's Issues din cadrul Departamentului de Stat, pe tema egalităţii de gen şi capacitării antreprenoarelor. S-a discutat despre modalităţile prin care România poate sprijini şi promova iniţiativele de empowerment a femeilor, inclusiv prin sprijinirea proiectelor de asistenţă pentru Ucraina. Colaborarea viitoare vizează crearea unor programe şi politici care să îmbunătăţească condiţiile economice şi sociale pentru femei, contribuind astfel la o dezvoltare mai echitabilă şi sustenabilă.

Discuţiile cu Diana Furchtgott-Roth, Directorul Centrului pentru Climă, Energie şi Mediu, Fundaţia Heritage, au fost centrate pe politici de mediu şi energie, precum şi pe educaţia antreprenorială.

Delegaţia CONAF s-a întâlnit şi cu Natalia Otel Belan, Director al Diviziei pentru Europa şi Eurasia la Center for International Private Enterprise (CIPE) - una dintre cele patru instituţii-nucleu a National Endowment for Democracy (dedicată consolidării instituţiilor democratice la nivel mondial) şi instituţie afiliată Camerei de Comerţ a SUA. Temele abordate în cadrul întâlnirii au fost importanţa împuternicirii economice a femeilor, consolidarea instituţiilor democratice şi rolul esenţial al educaţiei antreprenoriale.

Pe 15 iulie, delegaţia CONAF s-a întâlnit cu Consulul General al României la New York, Simona Florea. Discuţiile s-au axat pe crearea de oportunităţi reciproc avantajoase, pe susţinerea antreprenoriatului feminin şi pe consolidarea relaţiilor economice bilaterale, precum şi pe parteneriatele care pot întări mediul de afaceri şi în zona dezvoltării durabile, atât în România, cât şi în SUA.

Întrevederea delegaţiei CONAF cu Reprezentantul Permanent Adjunct, Misiunea Permanentă a României la Naţiunile Unite, Andreea Mocanu, a avut pe agendă topicuri legate de dezvoltare sustenabilă, educaţie, pace, securitate internaţională şi eradicarea sărăciei. Un alt aspect cheie al dialogului l-a constituit Forumul "24 Trends for 2024", privit ca un amplu vehicul de conştientizare la scară largă a obiectivelor de dezvoltare durabilă, platformă de dezbateri care reuneşte experţi, decidenţi politici şi lideri din diverse domenii pentru a decanta soluţii concrete pentru un viitor sustenabil.

"Suntem conştienţi că România, în parteneriatul său cu SUA şi-a creat o postură privilegiată, pe anumite paliere, dar provocările prezentului cer o diversificare care să includă noile tehnologii şi strategii energetice globale. Avem nevoie de proiecte comune pentru mediul de afaceri şi dezvoltarea privată trebuie să ţină cont de oportunităţile deschise de acest parteneriat fundamental. Modul în care întregul ecosistem antreprenorial s-a mobilizat în cazul conflictului din Ucraina demonstrează rezilienţă, empatie şi capacitatea de a sacrifica profitul pe termen scurt, pentru o dezvoltare viitoare deschisă regional şi centrată nu doar pe bunăstare, dar şi pe siguranţa fiecărui cetăţean", a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF, în încheierea delegaţiei.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizaţie care promovează şi susţine antreprenoriatul românesc şi a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 12 patronate, 20 asociaţii, 27 sucursale şi peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajaţi.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educaţie continuă, conştientizare şi găsire de soluţii pentru probleme şi domenii de larg interes public. Dezvoltă şi finalizează proiecte naţionale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât şi pentru strategiile de dezvoltare ale autorităţilor centrale şi locale.

Printre proiectele CONAF se numără: "Pactul pentru Tineri", "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" "DigitalUP" "Pactul pentru Muncă" - în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" , "Romanian Venture Forum" seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate", ce au generat pe lângă ecourile în spaţiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalităţi. Sute de speakeri şi mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante oraşe româneşti, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluţiilor optime şi celor mai bune strategii de viitor. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica)


Alte știri din categorie

Economic 2024-11-07 17:48:00

Alin Burcea (ANAT) - Dacă nu vom avea o autoritate pentru turism vom fi cu toţii foarte dezamăgiţi

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că toţi reprezentanţii din industria de profil vor fi dezamăgiţi dacă în urma alegerilor din această toamnă nu va fi înfiinţată o autoritate naţională pentru turism de sine stătătoare. "Noi cerem în continuare să exi

Economic 2024-11-07 17:18:49

Alin Burcea: Zborurile anulate sau întârziate, cea mai mare provocare pentru turism în 2024

Zborurile anulate sau întârziate ale companiilor aeriene low-cost au reprezentat cea mai mare provocare în acest an, a afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, într-o conferinţă de presă. "Dintre provocările anului 2024 trebuie menţionate în primul rând întârzierile şi a

Economic 2024-11-07 11:57:11

(P) Legea plafonării dobânzilor: ai dreptul să soliciți reducerea dobânzii la creditele IFN

București, 5 noiembrie 2024 – Începând cu data de 11 noiembrie 2024, intră în vigoare Legea nr. 243/2024 privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de cr

Economic 2024-11-06 23:23:34

Patronatul Proiectanţilor în Construcţii solicită decidenţilor să nu genereze nejustificat, în regim de urgenţă, modificări ale legislaţiei în domeniul construcţiilor

Patronatul Proiectanţilor în Construcţii din România transmite public decidenţilor din puterea executivă şi legislativă solicitarea de a nu genera nejustificat, în regim de urgenţă, modificări substanţiale ale legislaţiei în domeniul construcţiilor înainte de o consultare serioasă, temeinică şi aplicată cu reprezentanţii acestui sector economic.

Economic 2024-11-06 19:13:22

România şi Bulgaria ar putea crea rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea

România şi Bulgaria doresc că creeze o serie de rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea, astfel încât aceştia să aibă ocazia să vadă mai multe ţări, a anunţat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea. Acesta s-a întâlnit miercuri cu delegaţia japoneză condusă de Shinji Tak

Economic 2024-11-06 18:18:52

Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global (analiză)

Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global, inclusiv asupra României, având în vedere că America este cea mai mare economie din lume, are cea mai importantă bursă, iar dolarul este cea mai folosită monedă la nivel internaţional, potrivit unei analize Moneycorp România privind perspectivele economice post-elec

Economic 2024-11-06 18:00:46

Startup-urile de tehnologie se pot înscrie, până pe 15 noiembrie, la prima ediţie a 'Romania Startup Awards'

Cele mai inovatoare startup-uri de tehnologie din România, dar şi din Republica Moldova, vor fi alese în cadrul primei ediţii a "Romania Startup Awards" de către un juriu format din 20 dintre cei mai cunoscuţi investitori şi experţi în tehnologie & dezvoltare de business de pe plan local, au anunţat organizatorii competiţiei, într-un com

Economic 2024-11-06 13:51:39

Bucura-Oprescu: Consolidăm şi extindem cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială

Cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială va fi consolidată şi extinsă în cadrul parteneriatului strategic, a susţinut ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, după întrevederea avută cu omologul francez, Astrid Panosyan-Bouvet. Potrivit unei

Economic 2024-11-06 08:14:09

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România pentru o vizită oficială, acesta urmând să participe la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, comisarul este invitat special în cadrul Dialogului interactiv UE-Rom&

Economic 2024-11-05 13:43:13

CNIR: Construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig de pe Autostrada Unirii necesită o forţă de muncă de 22.000 de lucrători

Un număr de 22.000 de lucrători sunt necesari pentru construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig pe traseul autostrăzii Unirii (A8), indică datele Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere pe baza estimării din Studiul de Fezabilitate. Secţiunea de munte Sărăţeni - Pipirig, cu o lungime de 116 kilometri, car

Economic 2024-11-05 08:29:15

A XVII-a ediţie a Conferinţei ''Ziua Profesiilor Liberale din România''

Uniunea Profesiilor Liberale din România organizează marţi cea de-a XVII-a ediţie a Conferinţei "Ziua Profesiilor Liberale din România", tema evenimentului din acest an fiind "Încurajarea tinerilor să acceadă în profesii liberale". Conform unui comunicat al organizatoril

Economic 2024-11-05 08:17:45

BNR lansează o monedă de aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun''

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de marţi, o monedă din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun" şi o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, informează vineri un comunicat al băncii centrale.

Economic 2024-11-04 19:12:05

InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale ''One Health''

InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale "One Health", care este marcată anual pe data de 3 noiembrie, informează luni organizaţia europeană pentru protecţia consumatorilor. "Cu ocazia Zilei Internaţionale 'One Health', ce este celebrată în fiecare an pe data

Economic 2024-11-04 17:26:40

Trei oferte depuse pentru construcţia primului lot al autostrăzii Paşcani - Suceava

Două asocieri de constructori din România şi un antreprenor italian au depus luni oferte pentru construcţia primilor 33 de kilometri ai autostrăzii Paşcani - Suceava, un contract cu o valoare de 3,88 miliarde lei (fără TVA), a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu. "Pas important pentru construcţia primilor 33 de km a

Subscribe to our mailing list!

We don't spam