Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, de la Timişoara (17-21 iulie)
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! are loc la Timişoara, în perioada 17-21 iulie 2024. Aproape 40 de filme, dintre care multe în premieră în România, trei expoziţii, un atelier pentru tineri şi dezbateri fac parte din programul acestei ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura la Cinema Timiş, Cinema Victoria, Grădina de Vară Capitol, Piaţa Traian şi Faber, se menţionează într-un comunicat de presă din 15 iulie 2024 al Festivalului Ceau, Cinema!.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală. Proiectul face parte din Programul cultural naţional "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023" şi este finanţat prin programul Legacy Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
La această ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! vor putea fi vizionate proiecţii speciale, filme clasice restaurate şi documentare de impact. ''Competiţia Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare pentru cineaştii din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului'', se precizează pe site-ul festivalului, https://www.ceaucinema.ro/.
Ediţia din acest an se va deschide miercuri, 17 iulie, de la ora 19.00, la Cinema Timiş, cu filmul francez "Extrasezon" (2023, r. Stephane Brize), o poveste de iubire care îi are în rolurile principale pe Guillaume Canet şi Alba Rohrwacher. Festivalul dedică, de altfel, o retrospectivă cinematografiei franceze noi, din care mai fac parte "Imperiul" (2024, r. Bruno Dumont), câştigător în acest an al Premiului Juriului la Festivalul de la Berlin, şi cele mai recente trei titluri ale nonconformistului regizor Quentin Dupieux: "Al doilea act" (2024), care a deschis Festivalul de la Cannes, "Yannick" (2023) şi "Daaaaaali!" (2023).
Şase filme europene de ficţiune care au ca temă centrală dilemele morale şi care au avut premiera mondială la cele mai mari festivaluri fac parte din competiţia din acest an. Filmele vin din Bulgaria, Germania, Israel, Polonia, Serbia şi Turcia şi concurează pentru Trofeul Ceau, Cinema! ''Răzvan Georgescu'' şi Premiul Publicului, indică site-ul https://www.ceaucinema.ro/.
Este vorba despre "Lecţiile Blagăi" (2023, r. Stephan Komandarev), "Ivo" (2024, r. Eva Trobisch), "Soldatul care dispare" (r. Dani Rosenberg), "O altă viaţă decât a mea" (2023, r. Malgorzata Szumowska şi Michal Englert), "Clasa muncitoare merge în Iad" (r. Mladen Djordjevic) şi "Rana îndoielii" (2023, r. Selman Nacar), potrivit comunicatului de presă din 15 iulie 2024 al Festivalului Ceau, Cinema!.
Juriul este format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Török şi regizorul Adrian Sitaru. Trofeul Ceau, Cinema! ''Răzvan Georgescu'' are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurări. Trofeele sunt realizate de artista Lia Pfeiffer.
În cadrul festivalului vor putea fi văzute "Doamna din Constantinopol" (1969), "Poate mâine" (1980) şi "Ziua Mariei" (1984), trei dintre cele mai cunoscute filme ale regizoarei maghiare Judit Elek (n. 1937), prezentate la festivalurile de la Cannes, Locarno sau Rotterdam şi proiectate în versiuni restaurate.
Regizorul Andrei Cohn va veni la Ceau, Cinema! pentru a-şi prezenta cel mai nou film, "Săptămâna Mare" (2023), care a făcut parte din secţiunea Forum a ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin. ''Ecranizare liberă după "O făclie de Paşte" de I. L. Caragiale, filmul îl are ca protagonist pe Leiba, care conduce hanul dintr-un sat în România începutului de secol XX. Hanul acţionează ca un punct de întâlnire atât pentru creştini, cât şi pentru evrei, însă convivialitatea maschează rasismul şi antisemitismul'', se menţionează într-un comunicat de presă din 4 iulie 2024 al Asociaţiei Pelicula Culturală.
Din Muntenegru, în premieră în România, va fi prezentată comedia cu iz balcanic "Noi să fim sănătoşi" ("Forever Hold Your Peace", 2023), de Ivan Marinovic, care va fi proiectată în cadrul galei de închidere, la Grădina de Vară Capitol.
Şi anul acesta Ceau, Cinema! continuă să prezinte filme de patrimoniu în versiuni restaurate. Astfel, vor putea fi văzute două capodopere ale cinematografiei europene clasice, în proiecţii speciale la Cinema Timiş: "Sacrificiul" ("Offret", 1986), ultimul film al lui Andrei Tarkovski, realizat de marele cineast rus în Suedia, un film care a câştigat Marele Premiu al Juriului şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes, şi "Urechea" ("Ucho", 1970), de Karel Kachyna, inclus în selecţia Festivalului de la Cannes în 1990, un film adus cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti, potrivit comunicatului de presă al Asociaţiei Pelicula Culturală.
În tradiţionala secţiune DOC-minică vor putea fi văzute, în premieră românească, două documentare de impact de la ediţia din acest an a Berlinalei: "Favoriten" (2024), al cunoscutei regizoare austriece Ruth Beckermann, o proiecţie susţinută de Forumul Cultural Austriac din Bucureşti, şi tulburătorul documentar "Interceptat" ("Intercepted", 2024), realizat de cineasta ucraineană Oksana Karpovych.
O proiecţie specială va avea şi "Horia" (2023), debutul regizoarei Ana-Maria Comănescu, un film ce va fi prezentat în versiune accesibilizată pentru persoane cu deficienţe de vedere, cu sprijinul Fundaţiei Cartea Călătoare. În cadrul proiecţiilor în aer liber şi gratuite din Piaţa Traian vor putea fi văzute două dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, ambele incluse în competiţia ediţiei din 2023 a Festivalului de la Cannes: "Frunze căzătoare" ("Fallen Leaves"), de Aki Kaurismaki, şi "Un viitor luminos" ("Il sol dell'avvenire"), de Nanni Moretti, se mai precizează în comunicatul de presă al Asociaţiei Pelicula Culturală.
În secţiunea de "Filme bănăţene" vor putea fi văzute, în avanpremieră, documentarele "Apă şi talpă" (2024), de Mircea Gherase şi Lucian Mircu, şi "Un mal rebel", de Bogdan Puşlenghea, filmul de ficţiune "Clara" (2023), de Sabin Dorohoi, prezentat în premieră în România, şi opt scurtmetraje.
O expoziţie inedită, intitulată "Case din filme", cu lucrări de artă care ilustrează case din filme celebre, va putea fi văzută la Cinema Timiş în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Ceau, Cinema!. Lucrările sunt realizate de artista bulgară Boryana Ilieva, iar expoziţia este organizată printr-un parteneriat între compania Lipoplast din Timişoara, proiectul Floor Plan Croissant din Bulgaria şi Ceau, Cinema! Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 17 iulie, de la ora 17.30, în prezenţa artistei, înaintea galei de deschidere a Ceau, Cinema!
Expoziţia constă din lucrări realizate în acuarelă care ilustrează interioare de locuinţe din 12 filme iconice, printre care se numără "All That Jazz" (1979, r. Bob Fosse), "Eyes Wide Shut" (1999, r. Stanley Kubrick), "The Matrix" (1999, r. Lana Wachowski, Lilly Wachowski), "Call Me By Your Name" (2017, r. Luca Guadagnino), "Parasite" (2019, r. Bong Joon Ho) şi "Poor Things" (2023, r. Yorgos Lanthimos), se menţionează în comunicatul de presă din 11 iulie 2024 al Festivalului Ceau, Cinema!. Expoziţia "Case din filme" este organizată de Lipoplast, Floor Plan Croissant şi Ceau, Cinema!
Cu ocazia expoziţiei, "Parasite", câştigător al trofeului Palme d'Or la Cannes şi al Premiului Oscar pentru cel mai bun film, va avea parte de o proiecţie specială vineri, 19 iulie, de la ora 16.30, la Cinema Timiş.
La Galeria Pygmalion de la Casa Artelor poate fi văzută expoziţia "Secvenţe", care conţine peste 50 de afişe de filme româneşti din anii '70-'80, din colecţia privată a scriitorului, traducătorului şi criticului de film Marian Rădulescu. Expoziţia este îngrijită de Dana Stancovici şi Andreea Medinschi. La Cinema Victoria este instalată o expoziţie interactivă, "Ceau, Cinema!, pe numărate", realizată de trei studenţi, proaspăt intraţi în echipa festivalului: Ioana Satmari, Eric Szilveszter şi Fabian Leiba.
Festivalul Ceau, Cinema! este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Partenerii festivalului sunt: Festivalul de Film Tribute to a Vision (Slovenia şi Italia), Proiectul Floor Plan Croissant (Bulgaria), Lipoplast, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Institutul Francez din Timişoara, Institutul Francez din Bucureşti.
Parteneri media ai acestui eveniment sunt: Gen, revistă; Zile şi nopţi; Films in Frame; West City Radio; CineFan; Tributary Stu; În Bine. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu;editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: ceaucinema.ro
Alte știri din categorie
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
DOCUMENTAR: Scriitorul japonez Sir Kazuo Ishiguro, laureat Nobel în 2017, împlineşte 70 de ani (8 noiembrie)
Sir Kazuo Ishiguro este un scriitor britanic de origine japoneză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2017, ale cărui romane au fost traduse în peste 50 de limbi străine. Unele dintre cele mai bună cărţi ale sale - "The Remains of the Day" (1989) şi "Never Let Me Go" (2005) - au fost vândute, fiecare, în peste 1 milion
O PERSONALITATE PE ZI: Sociologul şi academicianul Mihail M. Cernea
Sociologul Mihail M. Cernea, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 14 octombrie 1931, la Iaşi, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică / Editura Academiei Române, 2003). A urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti între 1950 şi 1954. A de
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul