DESTINAŢII DE WEEKEND: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară
* Începând de vineri, 12 iulie, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea găzduieşte, până la 27 octombrie, expoziţia "Alexandru Ioan Cuza 150". În acest fel, se aduc pentru prima oară în faţa publicului orădean exponate de mare valoare, unele dintre ele fiind încadrate la categoria Tezaur, din patrimoniul mai multor muzee. Vernisajul are loc în data de 12 iulie, la ora 17.00, în sala de expoziţii temporare a Secţiei de Artă.
Şefa Secţiei de Istorie a MTC, muzeografa Florina Ciure, a precizat, pentru AGERPRES, că Oradea este a patra destinaţie din ţară, după Iaşi, Bucureşti şi Suceava, care organizează această expoziţie dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inaugurată în 2023, la împlinirea a 150 de ani de la trecerea lui în eternitate. "Alexandru Ioan Cuza, cel care avea să înscrie o pagină de mare însemnătate în istoria României, a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) şi al statului naţional România (1862-1866), sub domnia sa punându-se bazele dezvoltării moderne a naţiunii române din punct de vedere economic, social, politic şi cultural", se arată în comunicatul de presă.
Printre exponatele care vor putea fi admirate, se numără: tunica de ofiţer de lăncieri care a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, celebrul portret oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, sabia de onoare a domnitorului dăruită de districtul Râmnicu Sărat în 1863, bicornul original al lui Alexandru Ioan Cuza.
* La 12 iulie 2024, organiştii Eduard Antal şi Maria-Luisa Andrici susţin un concert la Săbăoani, judeţul Neamţ, în cadrul Turneului Naţional "Orgile României". Artiştii vor concerta pe o orgă oferită localnicilor de regele Carol I. "Orga Rieger a acestei comunităţi este o imagine a copilăriei mele, fiind prima orgă adevărată pe care am văzut-o, deşi nu am avut ocazia să o ascult până acum. Această orgă a fost tăcută mulţi ani, dar datorită restaurării realizate de Atelierul COT de la Hărman avem acum şansa de a asculta acest dar oferit de regele Carol I localnicilor din Săbăoani", a declarat Eduard Antal.
Programul turneului este alcătuit din lucrări pentru patru mâini şi patru picioare ale compozitorilor Adolph Hesse şi Denis Bédard, dar vor fi şi aranjamente pe teme de Johann Sebastian Bach sau Wolfgang Amadeus Mozart. Turneul Naţional "Orgile României" mai cuprinde concerte pe 16 iulie la Arad - Biserica Romano-Catolică "Sfântul Anton de Padova", pe 17 iulie la Vinga - Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime", pe 18 iulie la Lipova - Mănăstirea Sfânta Maria din Radna, pe 20 iulie la Deva - Biserica Greco-Catolică "Immaculata". Turneul se va încheia cu un concert pe 5 noiembrie la Ateneul Român din Bucureşti.
* Între zilele de 12 şi 14 iulie, este programată cea de-a 12-a ediţie a Festivalului de film Tenaris Cinelatino, la Zalău. "În acest an, de abia aşteptam să oferim comunităţii multe comedii şi filme pentru copii într-un program adaptat orarului comunităţii noastre din Zalău. Invităm comunitatea la o călătorie de trei zile prin cinematografia contemporană română şi latin americană care suntem singuri că va aduce multe zâmbete pe buzele celor din sală", a precizat Codruţa Hodrea, manager în relaţia cu comunitatea, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Pentru copii au fost selectate patru filme, pentru vârste de la cele mai mici, la peste 10 ani: "Avril şi lumea extraordinară" - câştigător al Marelui Premiu la Annecy, "Belle şi Sebastian", "Legendarium" - serial de animaţie românesc, premiat la nivel internaţional şi "Horia" - film românesc lansat recent. Toate proiecţiile pentru copii sunt programate la Cinema Scala, la prânz şi primele ore ale după-amiezii.
Cinematografia latină are patru reprezentanţi în program, din Argentina, Uruguay şi Mexic. Prezentat în proiecţie specială la festivalul de la Cannes, documentarul Nasty va deschide seria filmelor româneşti din Cinelatino 2024, alături de filmele "Visul" şi "Nunţi, botezuri, înmormântări".
* Sâmbătă, 13 iulie, se desfăşoară cea de-a XX-a ediţie a festivalului "Mediaş, Cetate Medievală. Târg de Meşteşuguri Vii''. Locul de desfăşurare este curtea Muzeului Municipal - str. Mihai Viteazu nr. 34. Din programul pregătit de către Primăria Municipiului Mediaş, organizatorul evenimentului, nu vor lipsi concertele de muzică medievală şi renascentistă susţinute de către Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores şi Truverii, ateliere şi demonstraţii ale ordinelor cavalereşti Straja Cetăţii, Paladinii de Terra Medies şi Teutonii Transilvaniei, precum şi spectacolul cu foc al trupei Fire Dream, potrivit unui comunicat de presă trimis AGERPRES. Deschiderea târgului de meşteşugari şi a taberelor cavalereşti va avea loc la ora 10.00, în curtea Muzeului Municipal, publicul putând asista la spectacole interactive ale cavalerilor participanţi.
Festivalul "Mediaş, Cetate Medievală'' readuce la viaţă, prin intermediul ordinelor cavalereşti, meşteşugarilor şi artiştilor prezenţi, legendele, dansurile şi cântecele medievale, alături de faptele de arme şi luptele cavalereşti ale Evului Mediu.
* Începând cu ziua de 13 iulie şi până la 21 iulie, peste 200 de muzicieni, din mai multe ţări europene, participă la Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc, una dintre cele mai importante manifestări culturale din zonă. Directorul artistic al festivalului, Filip Ignac, a declarat la 9 iulie, într-o conferinţă de presă, că la eveniment vor participa 12 formaţii, la care se adaugă două concerte solo, iar artiştii invitaţi sunt din Ungaria, România, Franţa, Anglia, Elveţia şi Germania. Acesta a mai arătat că programul conţine lucrări în care este reprezentat fiecare stil muzical, "din secolul XIII până în secolul XIX, dar un pic şi din secolul XX".
Tematica festivalului din acest an este "Paralele şi contraste", Filip Ignac precizând că însăşi muzica este fondată pe acest principiu.
Concerte vor fi susţinute în mai multe locuri din oraş, începând cu scena din curtea Cetăţii Miko, unde începe în mod tradiţional festivalul, până la cinematograful din oraş dar şi mai multe biserici. Concomitent cu Festivalul de Muzică Veche are loc şi Universitatea de Vară de Muzică Veche, cei peste 70 de studenţi putând să participe la cursuri susţinute de profesori cunoscuţi din România, Ungaria şi Anglia.
Manifestarea este organizată de Centrul Cultural Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia "Cultura Nostra", în parteneriat cu Primăria municipiului Miercurea-Ciuc şi cu finanţarea mai multor firme şi instituţii.
Potrivit site-ului evenimentului, primul Festival de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc a fost organizat în anul 1980, "în prezent fiind festivalul cu cea mai lungă istorie din România". Festivalul a fost interzis în timpul dictaturii comuniste, între anii 1986 şi 1989 şi a putut fi reluat abia după schimbarea regimului, mai menţionează sursa citată.
* Sâmbătă, 13 iulie, artistul Hauser concertează la Arenele Romane din Capitală. Concertul face parte din turneul mondial "Rebel with a Cello". Pe numele adevărat Stjepan Hauser, s-a născut la 15 iunie 1986, în Croaţia. Este celebru ca membru al trupei 2CELOS, unde a interpretat alături de Luka Sulic. A concertat în peste 40 de ţări, în locaţii precum Wigmore Hall, Royal Albert Hall, Amsterdam Concertgebouw şi Palazzo Vecchio din Florenţa. A urcat pe scenă alături de artişti de talie internaţională, precum Elton John, precizează infomusic.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu/facebook.com
Alte știri din categorie
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
DOCUMENTAR: Scriitorul japonez Sir Kazuo Ishiguro, laureat Nobel în 2017, împlineşte 70 de ani (8 noiembrie)
Sir Kazuo Ishiguro este un scriitor britanic de origine japoneză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2017, ale cărui romane au fost traduse în peste 50 de limbi străine. Unele dintre cele mai bună cărţi ale sale - "The Remains of the Day" (1989) şi "Never Let Me Go" (2005) - au fost vândute, fiecare, în peste 1 milion
O PERSONALITATE PE ZI: Sociologul şi academicianul Mihail M. Cernea
Sociologul Mihail M. Cernea, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 14 octombrie 1931, la Iaşi, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică / Editura Academiei Române, 2003). A urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti între 1950 şi 1954. A de
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul