Giurgiu: Ministrul Dezvoltării şi Infrastructurii din Bulgaria a deschis lucrările de reabilitare a Podului Prieteniei
Podul Prieteniei nu a fost supus timp de 70 de ani de la înfiinţare la nicio reparaţie majoră pe partea bulgară, de aceea se impune a da astăzi startul lucrărilor de reparaţii ale acestei legături extrem de importante între România şi Bulgaria, a declarat miercuri, la PTF Ruse, ministrul Dezvoltării şi Infrastructurii din Bulgaria, Violeta Koritarova.
Oficialul bulgar a subliniat că Podul peste Dunăre dintre Giurgiu şi Ruse face ca Bulgaria şi România, prin coridorul de transport paneuropean IX, să fie interconectate cu tot restul Europei.
"Este o onoare să mă aflu astăzi aici pentru a deschide şi a putea declara începutul reparaţiei principale pe partea bulgară a Podului Prieteniei, această infrastructură rutieră istorică ce are peste 70 de ani şi care până în momentul de faţă nu a fost supusă unei reparaţii mai majore pe partea bulgară, de aceea se impune nevoia şi celeritatea cu care se va proceda. Ne aflăm astăzi, aici, pentru a deschide, pentru a dat startul lucrărilor de reparaţii ale acestei legături extrem de importante, Podul peste Dunăre care face ca Bulgaria şi România prin coridorul de transport numărul 9 să fie interconectate cu tot restul Europei", a declarat ministrul Violeta Koritarova.
Ea a mulţumit reprezentanţilor părţii române pentru coordonarea, colaborarea şi înţelegerea de care au dat dovadă "mai mereu" în calitate de "buni vecini".
"Noi preţuim turiştii români şi toţi românii care trec prin acest punct de legătură important, de aceea, în spiritul cooperării şi bunei vecinătăţi cu partea română vom acţiona în acest sens, al celerităţii, pentru că mereu este bine să ai un vecin foarte bun", a completat ministrul Violeta Koritarova.
La eveniment a fost prezent şi viceministrul Transporturilor din Bulgaria, care şi-a exprimat speranţa că, în perioada reparaţiilor la Podul Prieteniei, o parte a traficului greu va fi preluată de feribotul Giurgiu-Ruse.
"Deşi Ministerul Transporturilor nu este direct implicat în reparaţie, practic Ministerul Transporturilor este prima staţie căreia i se adresează transportatorii şi persoanele care trec peste pod. Susţinem în totalitate activităţile de reparaţii care se vor desfăşura pe Podul peste Dunăre şi consider că aceste reparaţii sunt făcute exact când trebuie şi s-au obţinut toate asigurările din partea tuturor instituţiilor implicate cu privire la pregătirea şi realizarea cu maximă celeritate a lucrărilor. De asemenea, conform relaţiilor bilaterale pe care le-am avut întotdeauna cu colegii din România, ne gândim şi la facilităţile pe care le va oferi legătura prin feribot. Din calculele făcute de Ministerul transporturilor din Bulgaria organizarea traficului greu va fi susţinută, în perioada reparaţiilor la pod, în măsură de 20-30 la sută, de către complexul de feribot Giurgiu-Ruse', a declarat viceministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor din Bulgaria, Dimitar Nedyalkov.
El şi-a exprimat speranţa că lucrările vor fi terminate înainte de termenul prevăzut de 730 de zile.
"Acest pod nu este doar o simplă infrastructură rutieră, este legătura vie între locuitorii oraşului Ruse şi ai municipiului Giurgiu, între România şi Bulgaria, o legătură vie pe care o simţim în fiecare zi. Sunt convins că pot conta pe încrederea, susţinerea şi pe răbdarea prietenilor noştri din România implicaţi în această reparaţie prin înţelegerea lor aşa cum am fost şi noi implicaţi prin răbdarea şi înţelegerea noastră în momentul în care s-au desfăşurat lucrările de reparaţii a podului peste Dunăre în partea română şi sper să ne adunăm aici şi cu ocazia deschiderii lucrărilor pentru construirea celui de-al treilea pod peste Dunăre care va spori şi mai mult interconectivitatea noastră', a declarat şi primarul municipiului Ruse, Pencio Milkov.
Şi ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaikov, a declarat că pe cei 409 kilometri de graniţă comună există doar două poduri peste Dunăre şi 5 legături pe feribot care 'nu sunt toate funcţionale' şi, de aceea speră la construirea unui nou pod.
"Din data de 1 ianuarie 2007 de când România şi Bulgaria au aderat la UE nu s-a făcut absolut nimic concret cu privire la interconectivitatea concretă între România şi Bulgaria peste Dunăre, excepţie o face podul de la Vidin la Calafat care însă a fost început mult înainte şi a întâmpinat dificultăţi majore din cauza factorilor externi. Din 2019 datează un memorandum semnat între Bulgaria şi România în care s-au consemnat cinci puncte la care este oportună construcţia unor poduri noi peste Dunăre. Nu este atât de greu să construieşti un pod peste Dunăre, nu este deloc o problemă a banilor, mai degrabă este chestiune de voinţă politică pe care statul bulgar o demonstrează şi o are', a declarat ambasadorul Bulgariei în România.
În final, excelenţa sa a declarat că se aşteaptă să fie construit un pod nou între Giurgiu şi Ruse, mai ales că 'UE a dat bani pentru demararea unui studiu de fezabilitate' şi îşi doreşte ca acest nou pod să nu dureze 13 ani cât a durat construcţia podului Vidin Calafat, ci să fie 'nişte ritmuri europene de construcţie mult mai rapide'.
Termenul de predare a lucrărilor de reabilitare pe partea bulgară a Podului Prieteniei este exact de 730 de zile şi partea bulgară speră ca acestea să fie finalizate înainte de termen.
Deschiderea lucrărilor de reabilitare a Podului Prieteniei în partea bulgară s-a desfăşurat în spaţiu deschis, în plin soare, în PTF Ruse, Bulgaria, pe un cod portocaliu de caniculă cu temperaturi de 39 de grade Celsius la umbră astfel încât atât organizatorii cât şi participanţii la eveniment au fost afectaţi de razele puternice ale soarelui şi chiar translatorul evenimentului din partea bulgară a acuzat o stare de rău în timpul traducerilor, a primit primele îngrijiri din partea colegilor la umbra făcută de utilajul care va demara lucrările, iar pentru restabilirea acesteia a fost solicitat echipajul SMURD care îşi desfăşoară activitatea, de la începutul sezonului cald, la PTF Giurgiu, tocmai pentru cazuri de urgenţă pe timp de caniculă.
La eveniment au participat prefectul de Ruse, Dragomir Draganov, reprezentanţi ai CJ Ruse, reprezentanţi ai Administraţiei Infrastructurii Rutiere a Bulgariei, vicepreşedintele CJ Giurgiu, Cristian Anculescu şi viceprimarul municipiului Giurgiu, Ionel Muscalu, care au salutat deschiderea lucrărilor de reabilitare a Podului Prieteniei în partea bulgară.
În acest sens, menţionăm faptul că circulaţia pe Podul Prieteniei pe timpul desfăşurării lucrărilor se va desfăşura semaforizat, alternativ, pe o singură bandă de circulaţie, ceea ce va mări şi timpul de aşteptare pentru trecerea frontierei. AGERPRES( A- autor: Camelia Bigan, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
Alte știri din categorie
Sălaj: Şedinţă de constituire a Consiliului Judeţean; Dinu Iancu-Sălăjanu a depus jurământul ca preşedinte
Şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Sălaj a avut loc joi, prilej cu care, alături de consilierii judeţeni, a depus jurământul, pentru al doilea mandat de preşedinte, Dinu Iancu-Sălăjanu. La eveniment au fost prezenţi, alături de oficialităţi locale şi judeţene, primari ai comunelor din judeţ, angajaţi ai Consiliului Judeţean, vicepreşedintele C
Drum judeţean modernizat între Bihor şi Sălaj
Lucrările de reabilitare a drumului judeţean DJ 190G, care leagă judeţele Bihor şi Sălaj, prin comuna Balc, cu o lungime de 3,4 kilometri, au fost finalizate, a informat joi, într-un comunicat de presă, Consiliul Judeţean (CJ) Bihor. "Segmentul modernizat asigură acum o legătură rutieră sigură şi rapidă
Prahova: Şeful Pieţei Centrale a Ploieştiului, destituit; mai multe tarabe - ocupate fără taxă
Şeful Pieţei Centrale a Ploieştiului a fost destituit în urma unui control dispus de primarul Mihai Poliţeanu, verificările arătând că mai multe tarabe erau ocupate fără plata taxelor aferente. "Primarul Mihai Poliţeanu a luat măsuri ferme în urma sesizărilor cetăţenilor, solicitând verificări la SC Hale şi Pieţe SA, vizând a
Primarul din Focşani va înfiinţa o nouă societate de termoficare, după ce mii de locuitori nu au apă caldă şi căldură
Primarul municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă, a anunţat că va înfiinţa o nouă societate care să asigure agentul termic în oraş, după ce ENET SA, societatea de termoficare, a fost debranşată de furnizorul de gaze din cauza datoriilor restante, mii de abonaţi rămânând în aceste zile fără apă caldă şi căldură.
Sibiu: Primarul reales al municipiului, Astrid Fodor, a depus jurământul
Primarul reales al municipiului reşedinţă de judeţ, Astrid Fodor, a depus miercuri, la Judecătoria Sibiu, jurământul pentru un nou mandat. "Subsemnata Fodor Astrid Cora, primar al Municipiului Sibiu, judeţul Sibiu, (...), depun în faţa judecătorului delegat, în camera de consiliu a Judecătoriei Sibiu, următorul jurăm&aci
Bihor: Finalizarea marilor proiecte de infrastructură, între priorităţile conducerii Consiliului Judeţean
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Mircea Mălan, a menţionat, luni, în noul Consiliu Judeţean, priorităţile noului mandat, între acestea fiind continuarea marilor proiecte de infrastructură. "Începând de astăzi, după depunerea jurământului şi constituirea consiliului judeţean, ne revine nouă tu
Timiş: Preşedintele ales al CJ, Alfred Simonis, a fost învestit în funcţie
Preşedintele ales al Consiliului Judeţean Timiş, social-democratul Alfred Simonis, a declarat, luni, după depunerea jurământului de învestire în funcţie, că este obligatoriu să existe o colaborare a Primăriei Municipiului Timişoara cu administraţia judeţeană, pentru implementarea proiectelor cerute de timişeni prin votul de la alegerile locale din vară.
Vrancea: Consiliul Judeţean a semnat contractele pentru deszăpezirea drumurilor judeţene în sezonul rece 2024-2025
Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea e semnat, joi, contractele pentru deszăpezirea a 581 de kilometri de drumuri judeţene în sezonul rece 2024 - 2025, valoarea totală a serviciilor fiind de peste 9,7 milioane lei. Contractul a fost semnat de preşedintele CJ, Nicuşor Halici, care a avertizat că obligaţiile asumate trebuie respectate de ambele
Sibiu: Primăria a semnat parteneriatul cu CFR pentru trenul periurban
Primăria Sibiu a semnat parteneriatul cu Compania Naţională CFR SA pentru trenul periurban, însă, deocamdată, nu există finanţare pentru acest proiect, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. Trenul periurban va utiliza atât infrastructura CFR existentă, cât şi una nouă, "pe segmentele de traseu unde aceasta nu există deja sau n
Olt: Mandatul primarului comunei Nicolae Titulescu, invalidat de Judecătorie, validat definitiv de Tribunal
Mandatul de primar al comunei Nicolae Titulescu al lui Florin Tiutiu, reales în funcţie pentru a şasea oară în luna iunie, invalidat la începutul săptămânii trecute de Judecătoria Slatina, a fost validat de Tribunalul Olt prin hotărâre definitivă, potrivit soluţiei postată joi pe portalul instanţei. Tiutiu a candi
Bihor: Oradea are, în premieră, un singur viceprimar, Teofil Filimon; al doilea - nominalizat în decembrie, după alegeri
Liberalul Teofil Filimon a fost ales joi singurul viceprimar al Oradiei, o premieră în politica locală, în cadrul unei şedinţe extraordinare în care au depus jurământul şi alţi patru consilieri locali, întregind astfel noul Consiliu Local pentru mandatul 2024 - 2028. Acesta a fost ales de cei 23 de consilieri prez
Timiş: Pasarela Îndrăgostiţilor, refăcută de municipalitatea timişoreană
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, joi, că a semnat contractul pentru proiectarea tehnică şi execuţia lucrărilor de refacere a Pasarelei Îndrăgostiţilor de peste Bega, situată în Parcul Copiilor. În 11 luni, vechea pasarelă, care devenise nesigură, va fi complet demolată şi înlocuită cu un pod pi
Neamţ: Un fost primar al municipiului Piatra-Neamţ a fost numit administrator public al oraşului
Dragoş Chitic, fost primar al municipiului Piatra-Neamţ în perioada 2014 - 2020, a fost numit în funcţia de administrator public al oraşului, informează un comunicat de presă al primăriei. El va avea în atribuţii monitorizarea proiectelor de investiţii ale municipalităţii şi cele de infrastructură educaţională.
Bihor: Prima jumătate, de 8,5 kilometri, din a doua centură a municipiului Oradea - aproape de finalizare
Prima jumătate, în lungime de 8,5 kilometri, a drumului metropolitan din sudul municipiului Oradea va fi deschisă circulaţiei la mijlocul lunii noiembrie, a anunţat, joi, Biroul de presă al Consiliului Judeţean (CJ) Bihor. "Ne propunem ca acest prim tronson de 8,5 kilometri al inelului metropolitan să fie deschis la finalul săptămânii 16-17 no
Preşedintele CJ Galaţi: Refacem drumurile afectate de inundaţii, sunt lucrări complexe, dar extrem de necesare
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, a anunţat că, în prezent, se lucrează intens la refacerea tronsoanelor de drum afectate de inundaţiile din 14 septembrie, lucrări fiind unele complexe şi extrem de necesare. "Refacem drumurile afectate de inundaţii. Mai sigure, mai rezistente. Se lucrează intens pe tronsoanele de drum pute