logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Flux Documentare

Summitul NATO de la Washington (9-11 iulie 2024)

Image

Reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice (NATO) începe la 9 iulie 2024 la Washington DC, în Walter E. Washington Convention Center, unde timp de trei zile (9-11 iulie) liderii statelor membre şi ai statelor partenere ale organizaţiei vor discuta cele mai importante chestiuni care vizează agenda prezentă a NATO, marcând totodată într-un cadru istoric cei 75 de ani de existenţă ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, potrivit https://www.nato.int.

În urmă cu 75 de ani, douăsprezece state din Europa şi America de Nord au semnat Tratatul Nord-Atlantic la Washington DC pentru constituirea alianţei de apărare care să asigure securitatea membrilor săi. La 4 aprilie 1949, a fost semnat, la Washington, Tratatul Nord-Atlantic, cunoscut şi sub numele de Tratatul de la Washington. În virtutea Articolului 51 din Carta ONU, Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Islanda, Italia, Luxemburgul, Regatul Ţărilor de Jos, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii se angajau să-şi asigure reciproc libertatea şi securitatea, conform volumului ''România - NATO. 1990-2008'' (Editura Fundaţia Rompres, 2008) şi lucrării ''Diplomaţie în vreme de război'' (Constantin Buşe, Nicolae Dascălu, Editura Universităţii din Bucureşti, 2000). Tratatul de la Washington a intrat în vigoare la 24 august, iar la 17 septembrie 1949, la Washington, s-a desfăşurat prima reuniune a Consiliului Nord-Atlantic.

În acest an, 32 de state membre NATO şi state aliate din afara spaţiului euro-atlantic se reunesc la summitul organizaţiei de la Washington DC pentru a discuta chestiunile de referinţă pentru agenda organizaţiei care se confruntă cu cele mai stringente probleme în mediul de securitate internaţional de la fondarea sa, în timpul războiului rece (1949), şi până în prezent, indică https://www.nato.int.

În avanpremiera organizării summitului, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a precizat, cu prilejul conferinţei de presă desfăşurate la Bruxelles, faptul că reuniunile la nivel înalt ale NATO se desfăşoară întotdeauna în cadrul unui anumit context politic intern. ''Ceea ce pot eu să fac şi ceea ce poate NATO să facă este să ne concentrăm pe fundamentul NATO. Şi exact acest lucru vom face'', a specificat secretarul general Jens Stoltenberg la Bruxelles cu prilejul conferinţei dedicate organizării summitului, conform Reuters. Cea mai importantă chestiune a reuniunii de la Washington este ''obţinerea agrementului asupra pachetului substanţial pentru Ucraina'', a spus Jens Stoltenberg, la 5 iulie 2024, în conferinţă de presă la sediul NATO, indică https://www.nato.int/. ''NATO va prelua coordonarea şi furnizarea celei mai mari părţi din asistenţa de securitate internaţională'' a acestui ajutor pentru Ucraina sub comanda unui general cu trei stele şi a unui personal de câteva sute de persoane la cartierele NATO din Germania şi din acele noduri logistice de pe flancul estic al Alianţei'', a specificat Jens Stoltenberg, conform https://www.nato.int/.

La summitul de la Washington, cea de-a 31-a reuniune la nivel înalt a organizaţiei în istoria sa de 75 de ani, liderii NATO vor dezbate o serie de chestiuni importante care vizează soarta organizaţiei şi vor adopta măsurile prin care organizaţia să facă faţă oricăror provocări ale mediului de securitate internaţional. Descurajarea şi apărarea, Asistenţa pentru Ucraina şi Parteneriatele sunt cele trei mari teme care guvernează agenda reuniunii la nivel înalt, indică portalul oficial al organizaţiei https://www.nato.int.

În prima zi a summitului este organizată masa rotundă dedicată secţiunii ''Femei, Pace, Securitate'', prilej cu care vor susţine alocuţiuni reprezentantul special al secretarului general NATO Irene Fellin şi ambasadorul itinerant al SUA Dr. Geeta Rao Gupta. Tot la 9 iulie, secretarul general Jens Stoltenberg susţine o alocuţiune la Forumul Industriei de Apărare. Evenimentul aniversar dedicat împlinirii celor 75 de ani ai organizaţiei este găzduit, la 9 iunie 2024, de Andrew W. Mellon Auditorium.

La 10 iulie 2024, are loc reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, forumul decizional principal al Alianţei, prilej cu care sunt dezbătute principalele subiecte de pe agenda summitului care vizează funcţionarea prezentă şi viitoare a organizaţiei. La finalul reuniunii la nivel înalt, secretarul general al NATO susţine o conferinţă de presă dedicată, menţionează https://www.nato.int. La 11 iulie, în ultima zi a reuniunii, se desfăşoară Consiliul Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern cu partenerii din zona Indo-Pacifică şi din Uniunea Europeană şi reuniunea Consiliului NATO-Ucraina la nivel de şefi de stat şi de guvern. La finalul acestor două reuniuni, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg face o trecere în revistă a celor discutate sub forma unei conferinţe de presă. Toate informaţiile în format multimedia şi conferinţele de presă vor fi transmise la adresa dedicată https://wdcnatosummit2024video.com.

Concomitent cu reuniunea liderilor statelor membre şi partenere ale organizaţiei, la 10-11 iulie 2024, este organizat Forumul Public NATO, eveniment care are rolul să promoveze o mai bună înţelegere a politicilor, scopurilor şi deciziilor NATO prin dialog şi angajare cu un grup divers şi remarcabil de părţi interesate. În acest an, Forumul Public NATO este găzduit în comun de Alianţa Nord-Atlantică şi de guvernul Statelor Unite, în colaborare cu Consiliul Atlantic, Centrul pentru o nouă Securitate Americană, GLOBSEC, Fondul German Marshall al Statelor Unite şi Institutul Hudson. Forumul este organizat în mese de discuţii tematice, dezbateri şi sesiuni interactive despre topici diferite privind agenda prezentă a NATO, conform https://www.natopublicforum.org/. La 10 iulie 2024, în conferinţa de deschidere vor susţine alocuţiuni Marie-Doha Besancenot, Secretar general asistent pentru diplomaţie publică al NATO şi Amanda Mansour, Asistent Special al preşedintelui Statelor Unite şi director senior pentru parteneriate şi angajament global. În cadrul secţiunilor de discuţii vor susţine alocuţiuni printre alţii secretarul de stat american Antony Blinken, Generalul Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului Suprem Aliat pentru Europa, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, secretarul general adjunct Mircea Geoană, preşedintele Comitetului militar al NATO Rob Bauer, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate Comună Josep Borrell, preşedintele Cehiei Petr Pavel, preşedintele Slovaciei Peter Pellegrini, ministrul apărării din Suedia, Pĺl Jonson, vicepremierul Ucrainei Olha Stefanishyna şi mulţi alţi lideri din spaţiul euro-atlantic şi din cadrul organizaţiei.

***

Primul summit al NATO a avut loc la 16-19 decembrie 1957, la Paris, fiind găzduit de preşedintele Rene Coty. România a găzduit la 2-4 aprilie 2008 summitul NATO, la care a participat şi preşedintele Rusiei în cadrul Consiliului NATO-Rusia şi cu acest prilej a fost discutată pentru prima dată aderarea Ucrainei şi Georgiei la organizaţia nord-atlantică. Cel mai recent summit al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord a fost organizat în Lituania, la Vilnius, la 11 - 12 iulie 2023. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)


Alte știri din categorie

Flux Documentare 2024-11-08 00:00:01

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat

Flux Documentare 2024-11-07 23:22:09

DOCUMENTAR: Scriitorul japonez Sir Kazuo Ishiguro, laureat Nobel în 2017, împlineşte 70 de ani (8 noiembrie)

Sir Kazuo Ishiguro este un scriitor britanic de origine japoneză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2017, ale cărui romane au fost traduse în peste 50 de limbi străine. Unele dintre cele mai bună cărţi ale sale - "The Remains of the Day" (1989) şi "Never Let Me Go" (2005) - au fost vândute, fiecare, în peste 1 milion

Flux Documentare 2024-11-07 22:27:08

O PERSONALITATE PE ZI: Sociologul şi academicianul Mihail M. Cernea

Sociologul Mihail M. Cernea, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 14 octombrie 1931, la Iaşi, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică / Editura Academiei Române, 2003). A urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti între 1950 şi 1954. A de

Flux Documentare 2024-11-07 11:00:47

Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der

Flux Documentare 2024-11-07 03:39:38

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell

Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert

Flux Documentare 2024-11-06 23:35:24

7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u

Flux Documentare 2024-11-06 04:11:01

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala

Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform

Flux Documentare 2024-11-06 00:00:01

5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)

Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu

Flux Documentare 2024-11-04 22:29:19

O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams

Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst

Flux Documentare 2024-11-04 17:02:33

DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)

Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q

Flux Documentare 2024-11-04 10:30:55

Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea

Flux Documentare 2024-11-04 10:17:26

JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,

Flux Documentare 2024-11-04 10:16:41

Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India

Flux Documentare 2024-11-04 10:15:47

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a

Flux Documentare 2024-11-03 23:57:24

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam

Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul

Subscribe to our mailing list!

We don't spam