Profesorul Cătălin Budeanu: Lumea e frumoasă pentru că este complementară; unii au un talent în plus pentru Matematică
Matematica este o disciplină cu rezultate la care este foarte greu să aspiri pentru că volumul de informaţii care trebuie predat copiilor este extrem de vast, a declarat Cătălin Budeanu, profesor de Matematică la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" din Iaşi.
Iaşiul este judeţul cu cele mai multe medii de 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat în acest an. În context, profesorul Cătălin Budeanu a explicat pentru AGERPRES că astfel de note, mai ales la Matematică, se iau mai greu, iar fiecare elev reuşeşte să se detaşeze prin calităţile pe care le are.
"Unele dintre ele (calităţi - n.r,) sunt vizibile: memoria, creativitatea, puterea de muncă. Or, ca să ajungi la un nivel de vârf trebuie să ai un procent mare din aceste date. Dacă una dintre ele lipseşte, speranţele sunt cam deşarte", precizează prof. Cătălin Budeanu.
Un alt factor important în cheia succesului la examene este şi gestionarea emoţiilor în condiţii de stres. Profesorul susţine că e nevoie de gestionarea emoţiilor atunci când vorbim de succes, dar şi în momentul în care nu sunt obţinute rezultatele scontate.
"Când te lupţi cu deznădejdea, când te lupţi cu aşteptările neîndeplinite, este foarte complicat. Dar asta face parte din maturizarea ca om a fiecăruia dintre noi", este de părere Cătălin Budeanu.
În ceea ce priveşte materia, el afirmă că sunt foarte multe noţiuni care trebuie predate. "Şi îţi pui problema dacă elevul va asimila, va înţelege noţiunile, le va reţine", adaugă profesorul.
De ce mulţi elevi nu reuşesc să îşi însuşească informaţiile primite în cursul orelor de Matematică? Răspunsul ni-l dă tot Cătălin Budeanu, profesorul care a reuşit să performeze cu elevii săi.
"Frumuseţea omenirii constă în diversitate. O lume în care toată lumea înţelege Matematica şi nu înţelege literatura, nu simte şi nu rezonează în faţa unui tablou, în faţa unei arii muzicale ar fi extrem de tristă. Lumea este frumoasă pentru că este complementară. Unii au un talant în plus pentru partea de Matematică. Sunt extrem de încântat să-i întâlnesc şi fericit mai ales de întâlnirile providenţiale pentru mine ca profesor care îşi doreşte să întâlnească copii de tipul ăsta. Pentru alţii, întâlnirea cu persoane care au acelaşi tip de preocupări - artiştii între ei, poeţii între ei, dramaturgii între ei, inginerii între ei - sunt providenţiale", consideră prof. Cătălin Budeanu.
Nimeni nu este inferior, a adăugat acesta.
"Un copil care nu înţelege Matematica, dar are un simţ artistic dezvoltat, face performanţă în domeniul sportului nu e inferior faţă de un copil care înţelege Matematica, precum un copil care înţelege Matematica nu este cu nimic inferior unui sportiv. Există loc pentru fiecare sub soarele de pe Pământul ăsta. De asta lumea e frumoasă. Nimeni nu ar trebui să se simtă într-un fel sau altul complexat pentru că nu are abilităţile pe care un alt copil le are. Suntem făcuţi să fim împreună: să ne bucurăm de realizările celorlalţi", a subliniat profesorul.
În opinia sa, Matematica în sine este un limbaj care comunică nişte adevăruri.
"Lobacevski, unul dintre marii matematicieni ruşi (din secolul XVIII - n.r.), spunea că tot ceea ce este gândire abstractă este fie matematică, fie pasibil de matematică. Un alt om de ştiinţă spunea că Matematica este limbajul prin care Dumnezeu a creat lumea. Sunt complimente frumoase pe care oamenii de ştiinţă le fac Matematicii, pentru că într-un fel sau altul s-au îndrăgostit de acest limbaj. Matematica în sine este un limbaj care comunică nişte adevăruri. Dar, repet, muzica este un limbaj, arta este un limbaj. Fiecare poate să înţeleagă lumea asta în felul şi în lumea lui. De aceea spun - nu este cu nimic inferior un copil care nu cunoaşte Matematica la nivel de performanţă unui copil care are aceste abilităţi, care are acest talant. În fond, până la urma urmei, copiii aceştia, prin munca lor, prin volumul de muncă extraordinar de mare pe care trebuie să-l depună, trebuie să aibă nişte abilităţi speciale pentru Matematică, trebuie să aibă o chemare aparte, iar copiii aceştia sunt rari", afirmă Cătălin Budeanu.
Pe lângă pasiune şi talent, pentru a performa un elev trebuie să depună foarte multă muncă, mai spune el.
"În timpul anului şcolar alocă între 2-3 ore pe zi, iar în apropierea examenelor, concursurilor sau competiţiilor alocă şi câte 8 ore. Calitativ. Nu lucrează doar probleme simple, ci şi probleme care stimulează creativitatea, probleme care ghidează idei noi. E o muncă extrem de complicată. Adică şi volumul de muncă şi calitatea muncii merg mână în mână", precizează acesta.
Cătălin Budeanu este unul dintre cei mai apreciaţi profesori de Matematică din Iaşi. Iar rezultatele elevilor săi, care au reuşit să performeze la nivel de competiţii naţionale şi internaţionale, sunt dovada că atunci când faci ceva cu pasiune succesul nu întârzie să apară. Cătălin Budeanu i-a coordonat pe Ovidiu Avădanei, care în 2012 a obţinut aurul la Balcaniada de Matematică şi în prezent urmează studiile doctorale în Matematică, la Universitatea Berkeley (SUA); pe Gabriel Turbincă, un elev din mediul rural care a obţinut de asemenea medalii de aur la Balcaniada de Matematică şi diverse alte concursuri internaţionale de Matematică şi Informatică; şi pe Radu Stoleru, medaliat cu argint în 2019 şi aur în 2021, la Balcaniada de Matematică Juniori, dar şi la concursuri şi olimpiade de profil. În urmă cu o săptămână, Tudor Chelaru, elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" din Iaşi, a obţinut Medalia de Aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, competiţie care anul acesta s-a desfăşurat în Antalya (Turcia).
Profesorul mărturiseşte că, pentru ca elevii săi să ajungă la performanţe, a fost nevoie mai întâi de implicarea, înţelegerea şi "updatarea" sa "la elementele de noutate care apar în domeniu".
"Şi nu este un lucru simplu. Dar, pe de altă parte, este extrem de plăcut. Sincer să fiu, în calitate de profesor, cele mai multe lucruri noi legate de Matematică le-am învăţat de la elevii mei. Când începeam să lucrez cu ei anumite probleme, mai întâi pregăteam anumite probleme şi mă gândeam la ele cu anumite soluţii, dar la finalul orei sau orelor pe care le petreceam împreună, găseam o soluţie mult mai elegantă, mult mai frumoasă, nou-nouţă, izvorâtă din mintea nealterată de idei şi de terenuri bătătorite, a copiilor. De aceea, marele beneficiar al lucrului cu copiii sunt profesorii. De multe ori mi se întâmpla să intru obosit, iar la finalul orelor să fiu efectiv refreşat pentru că am fost cucerit de frumuseţea ideilor de dialog, să văd cum soluţia se construieşte din dialogul dintre copii în timpul orei. Plecam cu o anumită soluţie, renunţăm la ea, găseam altă soluţie mult mai elegantă, mult mai frumoasă, mult mai simplă. Şi lucrul ăsta se întâmplă în timp real", ne dezvăluie prof. Cătălin Budeanu. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Alte știri din categorie
Ministrul Ligia Deca s-a întâlnit cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a întâlnit miercuri cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA) a OCDE, William D. Magwood, IV, cu care a discutat despre importanţa programelor de studii în domeniul ingineriei nucleare şi nevoia de a avea mai mulţi specialişti în acest sector. "Astăzi, am avut plăcerea să-l &
România a dominat podiumul la RoboChallenge 2024; 25 de medalii câştigate
România a înregistrat un rezultat remarcabil, câştigând 25 de medalii, la concursul internaţional RoboChallenge ajuns la ediţia a XV-a, dintre care nouă de aur şi câte opt de argint şi bronz. "La cea de-a treia ediţie a RoboFEST, desfăşurată în acest weekend la Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnic
Bihor: Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a câştigat un premiu la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti
Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a participat, în perioada 1-3 noiembrie, la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti - ediţia a XV-a, unde, după trei zile de competiţie intensă, echipa Dark a clubului a obţinut locul trei la proba Humanoid Robot Triatlon, iar echipa Tor s-a clasat pe locul patru la proba Humanoid Sumo.
Misiunea spaţială DropCoal, lansată către Staţia Spaţială Internaţională
Dispozitivul ştiinţific DropCoal, dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering, a fost lansat marţi către Staţia Spaţială Internaţională, informează un comunicat remis AGERPRES. Dispozitivul a fost dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering (RISE), în cadrul unui pro
Timiş: Conferinţa 'Diplomaţia Academică în contextul Alianţelor de Universităţi Europene', la UVT
Şefa Diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a declarat, joi, la Timişoara, că Ministerul de Externe, împreună cu universităţile din România, îşi propun să se conecteze prin dialog academic cu studenţii care învaţă în spaţiul european şi să dezvolte împreună programe universitare atractive pentru a-i readuce în ţară pe tinerii a
Ligia Deca şi Raluca Turcan au semnat un protocol în vederea susţinerii activităţilor pentru promovarea educaţiei culturale
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, au semnat un protocol de colaborare în vederea susţinerii activităţilor, proiectelor şi iniţiativelor pentru promovarea educaţiei culturale. Printre obiectivele principale ale proiectului se numără: valorizarea patrimoniului cultural naţional şi a formelor de expresie
Cluj: O plantă de peste 60.000 de ani, descoperită de cercetătorii UBB în Carpaţi
Cercetători ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani în Carpaţi, plantă care este una dintre cele mai vechi fiinţe vii de pe Terra. "O echipă internaţională de cercetători a făcut o descoperire uimitoare în Carpaţii Orientali din România: Andryala laevitom
Ligia Deca: Am mărit bursele pentru studenţi
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat noul ordin privind bursele studenţilor. ''Burse mai mari pentru studenţi! Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenţilor. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi trebuie să acopere cheltuieli
Bihor: Clase de elevi din Oradea, invitate într-un concurs creativ pe tema reciclării
Clasele V-VIII ale elevilor orădeni sunt invitate să participe la concursul "Oradea mea - Obiecte de artă din materiale reciclate", un proiect educaţional şi creativ, menit să promoveze responsabilitatea ecologică şi talentul artistic al elevilor, organizat de Asociaţia Rotary Club Insignis Oradea. Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, este
(P) Elevii români își subestimează potențialul în cursa globală pentru universitățile de top. Acest test gratuit dezvăluie ce au cu adevărat nevoie.
78% dintre elevi au descoperit pentru prima dată că au șanse reale să fie admiși la universități de top din străinătate.
Iaşi: Ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea UAIC, în prezenţa ambasadorului Japoniei
În Aula Magna "Mihai Eminescu" a avut loc, vineri, ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), în prezenţa ambasadorului Japoniei în România, Katae Takashi. Cu acest prilej, rectorul UAIC, Liviu-George Maha, a declarat jurnaliştilor că în cadrul "
Ministerul Educaţiei: Metodologia pentru prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar - în consultare publică
Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică Metodologia pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar. Potrivit Ministerului Educaţiei, în învăţământul preuniversitar este interzisă segregarea şcolară la toate nivelurile, pe criteriul
Vrancea: Peste 250 de elevi au participat la lansarea campaniei 'O singură dată, poate deveni mereu'
Peste 250 de elevi de gimnaziu şi liceu, zeci de cadre didactice şi părinţi au participat, joi, la lansarea celei de-a treia ediţii a campaniei de prevenire a consumului de substanţe psihoactive "O singură dată, poate deveni mereu", a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea. "Analizând evenimentele înregistrate la ni
Mureş: Centru de training GE HealthCare pentru studenţii Facultăţii de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei ai UMFST
Facultatea de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi divizia General Electric HealthCare România, lider mondial în echipamente de imagistică, ultrasonografie şi soluţii digitale pentru asistenţa medicală, au inaugurat, joi, Centrul de trainin
Braşov: Peste 600 de tineri, invitaţi la Râşnov la Erasmus Generation Summit
Peste 600 de studenţi Erasmus+ vor participa, la Râşnov, în 25 octombrie, la atelierele Erasmus Generation Summit, eveniment organizat de Erasmus Student Network (ESN) România şi Centrul Europe Direct Râşnov, cu sprijinul Şcolii Gimnaziale "Peter Thal" şi al Primăriei oraşului. Or