O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Meryl Streep
Meryl Streep este considerată de mulţi cea mai importantă actriţă în viaţă, datorită măiestriei de a uimi audienţa atât în producţii dramatice, cât şi în comedii sau musicaluri. A fost nominalizată la Premiile Academiei Americane de 21 de ori şi a câştigat Oscarul de trei ori pentru rolurile interpretate în producţiile: ''Kramer contra Kramer'' (1980), ''Alegerea Sophiei'' (1983) şi ''Doamna de Fier'' (2012). Cele mai recente aprecieri le-a primit pentru interpretarea din serialul ''Crime în imobil'' (2023-2024), rolul aducându-i, printre altele, o nominalizare la Globurile de Aur şi un premiu la Critics Choice Awards, potrivit www.imdb.com.
Mary Louise Streep s-a născut la 22 iunie 1949, în Summit, statul New Jersey, conform www.simplystreep.com.
Vedetă incontestabilă a anilor '80, datorită talentului demonstrat în producţii dramatice, renumită pentru profesionalismul şi sensibilitatea ei, Meryl Streep a dovedit încă de copil ambiţiile actoriceşti. Şi-a început cariera de actriţă pe scena din New York, la sfârşitul anilor '60, şi a apărut în câteva producţii de pe Broadway. A fost distribuită în filme artistice în anii '70 şi la scurt timp s-a bucurat de primele nominalizări şi distincţii.
În 1971 îşi ia licenţa în ştiinţe teatrale, la Colegiul Vassar din New York. Ulterior a urmat cursurile de actorie ale Universităţii Yale, pe care a absolvit-o în 1975, potrivit sursei citate. După terminarea studiilor se mută la New York şi joacă în şapte piese, cel mai important rol fiind cel din ''27 de vagoane pline cu bumbac'', de Tennessee Williams.
În 1976, obţine primul său rol de cinema, în pelicula ''Julia''. Doi ani mai târziu, joacă rolul principal în filmul ''Vânătorul de cerbi''. În 1978, interpretează personajul Inga Helms din serialul de televiziune ''Holocaust'', pentru care a obţinut Premiul Emmy şi Premiul Academiei Britanice. Un an mai târziu filmează peliculele de succes ''Manhattan'', ''Seducţia lui Joe Tynan'' şi ''Kramer contra Kramer''.
În 1982, este recompensată cu Globul de Aur pentru rolul principal din ''French Lieutenant's Woman'' (Nevasta locotenentului francez). În 1983, câştigă premiul Oscar pentru rolul principal din pelicula ''Sophie's Choice'' (Alegerea Sophiei).
În 1989, este desemnată cea mai bună actriţă la Cannes, pentru ''Un strigăt în noapte''. În următorul deceniu, este nominalizată la premiile Oscar pentru producţiile ''Postcards from the Edge'' (1990), ''The Bridges of Madison County'' (1995), ''One True Thing (1998) şi ''Music of the Heart'' (1999).
La începutul noului mileniu, Meryl Streep a avut cea mai intensă activitate. În 2002, a apărut pe afişul a două filme apreciate - ''The Hours'' (Orele) şi ''Adaptation''. Pentru portretizarea personajului Susan Orlean, din ''Adaptation'', a fost nominalizată la Oscar şi recompensată cu Globul de Aur. În 2003, Streep a apărut pe micul ecran în adaptarea pentru televiziune a premiatului film ''Angels in America'', pentru care a primit premiul Emmy.
Au urmat roluri în care şi-a arătat abilităţile comice în ''Manchurian Candidate'' (Candidatul manciurian) (2004), ''Prime'' (2005) şi ''The Devil Wears Prada'' (Diavolul se îmbracă de la Prada) (2006), cel din urmă aducându-i nominalizări la Oscar, SAG şi Golden Globe pentru cea mai bună interpretare feminină.
În anii următori a apărut pe marele ecran în musicalurile ''A Prairie Home Companion'' (2006) şi ''Mamma Mia!'' (2008), al cărui succes se reflectă în numeroasele nominalizări primite şi continuarea poveştii într-o nouă ecranizare - "Mamma Mia! Here We Go Again", zece ani mai târziu.
Pentru rolul Juliei Child, faimoasă în domeniul gastronomic, din pelicula ''Julie & Julia'', realizată după romanul cu acelaşi nume, a fost răsplătită cu un Glob de aur şi o nominalizare la Oscar.
În 2011, primeşte numeroase aprecieri pentru performanţa din ''The Iron Lady'' (Doamna de fier), unde o înfăţişează pe Margaret Thatcher. La discursul susţinut la primirea premiului Oscar, Meryl Streep a mărturisit: ''Când mi-au spus numele, am avut sentimentul că aud jumătate din America spunând 'oh, nu, de ce ea din nou?'' '.
În 2014, actriţa a apărut în trei producţii: "The Homesman", "The Giver" (Darul lui Jonas) şi "Into the Woods''. "The Giver" este o adaptare după romanul de adolescenţi cu acelaşi nume, a cărei acţiune se petrece în anul 2048. Pentru adaptarea Disney a musicalului de pe Broadway "Into the Woods', actriţa a fost nominalizată din nou la Premiile Academiei pentru cel mai bun rol feminin secundar.
În 2015, a avut roluri în "Ricki and the Flash" şi "Suffragette". Anii următori, rolurile principale din "Florence Foster Jenkins" (2016) şi "The Post" (2017) îi aduc noi nominalizări la premiile Oscar. În 2018, apare într-un rol secundar în "Mary Poppins Returns".
În 2019, a apărut în serialul de succes "Big Little Lies" (Marile minciuni nevinovate), bazat pe bestseller-ul scriitoarei Liane Moriarty, în comedia ''The Laundromat'', adaptarea cărţii ''Secrecy World'', de Jake Bernstein, despre scandalul Panama Papers şi în ''Little Women'' (Fiicele doctorului March), după romanul cu acelaşi nume scris de Louisa May Alcott.
Din 2020, Meryl Streep a putut fi admirată pe marile ecrane în producţiile ''Balul'' (2020), ''Lasă-i să vorbească'' (2020), ''Don't Look Up'' (Nu priviţi în sus) (2021). A dat vocea lui Eleanor Roosevelt în miniseria ''The U.S. and the Holocaust'' (2022).
Au urmat rolurile Eve în serialul ''Extrapolations'' (2023) şi Loretta Durkin în ''Only Murders in the Building'' (Crime în imobil).
Pe lângă activitatea aproape neîntreruptă din lumea filmului, Meryl Streep a fost implicată activ în cauze apropiate de sufletul său: în aprilie 2015, a finanţat un laborator de scenaristică pentru femei peste 40 de ani, numit Writers Lab. De asemenea, a devenit purtător de cuvânt al National Women's History Museum (Muzeul naţional de istorie a femeilor) din Virginia, potrivit www.simplystreep.com. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Alte știri din categorie
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
DOCUMENTAR: Scriitorul japonez Sir Kazuo Ishiguro, laureat Nobel în 2017, împlineşte 70 de ani (8 noiembrie)
Sir Kazuo Ishiguro este un scriitor britanic de origine japoneză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2017, ale cărui romane au fost traduse în peste 50 de limbi străine. Unele dintre cele mai bună cărţi ale sale - "The Remains of the Day" (1989) şi "Never Let Me Go" (2005) - au fost vândute, fiecare, în peste 1 milion
O PERSONALITATE PE ZI: Sociologul şi academicianul Mihail M. Cernea
Sociologul Mihail M. Cernea, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 14 octombrie 1931, la Iaşi, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică / Editura Academiei Române, 2003). A urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti între 1950 şi 1954. A de
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul