Bîrcă (ANZ): Următorul pas pentru România în domeniul zootehniei ar trebui să însemne reaşezarea ţării noastre pe piaţa genetică
Următorul pas pentru România în domeniul zootehniei ar trebui să însemne reaşezarea ţării noastre pe piaţa genetică, iar în viitorul apropiat intenţionez ca la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (ANZ) să avem cu reprezentanţii sectorului vacii de lapte discuţii privind promovarea şi exportul de material genetic, a declarat, la Vlădeni, judeţul Iaşi, directorul general al ANZ, Florinel Bîrcă.
"Trebuie să ştiţi că, din păcate, se împarte în două sectorul vacii de lapte din România: vaci care se află în registrul genealogic şi care beneficiază de toate rigorile unui registru şi ale unui program de ameliorare şi ale căror rezultate le vedem aici şi animale în exploataţiile mai mici, care nu fac parte din programul de ameliorare, a căror calitate genetică este mai mică, logic, şi astfel media cantităţii de lapte pe cap este mai mică în România. Viitorul trebuie să însemne diseminarea materialului seminal obţinut aici, că este un lucru foarte bun. Trebuie precizat că de 30 de ani nu am mai avut reproducători masculi pe rasele de vaci de lapte din România, mă refer şi la Holstein şi la Bălţata românească. Astăzi avem, iar materialul seminal - MSC-ul - diseminat în populaţie vine să ne arate că suntem acolo sus, calitatea acestor tauri este peste media fermelor de care vorbesc, adică a celor cu producţii mai mici. Astfel, în România, contăm în ceea ce înseamnă genetică, contăm în ceea ce înseamnă producţii ridicate la vaca de lapte. Eu n-am decât să felicit proprietarul, fiindcă înseamnă muncă asiduă, înseamnă muncă de zeci de ani - în ameliorare nu se obţin rezultate mâine, se obţin după mai multe generaţii - registrul genealogic din care face parte. În ameliorare să ştiţi că performanţa se obţine pas cu pas. Ameliorarea ce înseamnă? O reproducţie cunoscută, asistată, o selecţie riguroasă, cu intensitate a selecţiei mari şi obţinerea unei populaţii în anul următor un pic mai bună decât cea anterioară", a afirmat Bîrcă, cu prilejul unei vizite la ferma de vaci Panifcom.
În opinia acestuia, următorul pas ar trebui să însemne reaşezarea ţării noastre pe ceea ce înseamnă piaţa genetică în România.
"Ne aflăm la Panifcom, o exploataţie de excepţie, o exploataţie de vaci de lapte care face parte din registrul genealogic Holstein.ro, o exploataţie care a investit zeci de ani în ameliorare şi rezultatele le vedeţi în spatele meu. Adică, animale care pot face cu brio faţă unei expoziţii internaţionale, nu numai în România. După părerea mea, este una dintre cele mai bune ferme din România vizavi de producţia de lapte şi de calitatea genetică a animalelor pe care le vedeţi aici şi o fermă, cum vă spuneam, care se poate bate de la egal la egal cu alte ferme. Vreau să vă spun că astăzi sau în perioada asta încercăm prin ceea ce înseamnă genetică să închidem un cerc. (...) Vorbeam mai devreme cu managerul fermei şi îmi spunea că, într-adevăr, în fiecare an obţine un pic mai mult decât în generaţia anterioară. Cu cât te apropii de potenţialul genetic al animalelor, bineînţeles că mărirea este din din ce în ce mai mică, exact ca la sportivi. Următorul pas pentru România ar trebui să însemne reaşezarea ţării noastre pe ceea ce înseamnă piaţa genetică în România. Reprezentanţii registrului respectiv şi ai altor registre sunt căutaţi pentru exportarea materialului genetic. Când spun material genetic mă refer aici la MSC sau material, adică viţele, material genetic pe picioare. Asta ce înseamnă? Că într-o piaţă liberă este o confirmare a calităţii animalelor din România", a susţinut şeful ANZ.
Potrivit acestuia, în România, se vor obţine producţii mai mari şi astfel vom conta pe piaţa europeană.
"După părerea mea, este un succes lucrul ăsta şi am încredere că piaţa asta (piaţa genetică - n. r.) şi sectorul zootehnic din România, atât timp cât este susţinut de un sector vegetal puternic, va performa, fiindcă este firesc. Ferma pe care o vedem aici beneficiază de o susţinere a sectorului vegetal şi astfel devine profitabilă", a precizat Florinel Bîrcă.
Întrebat de AGERPRES ce ar trebui să facă Ministerul Agriculturii pentru ca sectorul să ajungă la aceste rezultate, directorul general al ANZ a răspuns: "În primul rând, ministerul, autorităţile statului, agenţia pe care o reprezint trebuie să asculte fermierul, să vadă care îi sunt cerinţele, care sunt nevoile pe care le are şi, împreună, numai împreună, trebuie să găsim soluţii pentru a merge mai departe".
"În viitorul apropiat intenţionez ca la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie să avem cu sectorul vacii de lapte discuţii privind promovarea şi exportul de material genetic din România", a spus Bîrcă.
El a adăugat că programele în sectorul zootehnic sunt în pregătire, pentru că mai întâi trebuie să ştii ce îşi doreşte fermierul şi ce vrea să facă, apoi să găseşte posibilităţile financiare.
"Programe de susţinere a sectorului zootehnic din România - şi mă refer aici la genetică - există. Există ordonanţa 61 care susţine activitatea dintr-un registru genealogic de până la 100%, iar controlul oficial al producţiei, adică pe teren, verificările care se fac, se susţin până la 70%. Deci, Guvernul României, Ministerul Agriculturii, autorităţile statului înţeleg că performanţa în zootehnie nu se obţine în fiecare an şi pentru asta trebuie susţinută, ca să poţi să ieşi pe piaţă cu material genetic superior", a punctat acesta.
Ferma de vaci Panifcom are un efectiv de 2.050 de animale, 800 de vaci la muls şi o producţie medie zilnică de 47,5 litri/cap, însă sunt şi exemplare care dau 80-90 litri/zi. Laptele obţinut în fermă este vândut unui procesator din zona Moldovei.
"Avem şi vaci extraordinare, atât din punct de vedere productiv, cât şi din punct de vedere al exteriorului. În general, am pregătit animale cu caractere de exterior foarte bune, cu ugere foarte bune şi animale cu producţii foarte ridicate, respectiv 70 - 80 litri. Media pe fermă este 47,5 litri, dar în prima parte a lactaţiei animalele merg spre 70-80 şi chiar spre 90 de litri, iar la a doua, a treia lactaţie depăşesc 70 de litri. Interesul nostru este să obţinem cât nai multe animale de genul ăsta", a declarat, pentru AGERPRES, Lucian Chelariu, şeful fermei Panifcom.
Potrivit acestuia, pentru menţinerea unui nivel productiv ridicat, investiţiile se ridică la milioane de euro.
"Costurile sunt destul de mari ca să reuşeşti să menţii un nivel productiv ridicat. Sunt foarte multe costuri. Sunt costuri cu echipamente de foarte bună calitate şi sunt costuri cu întreţinerea acestor animale. Sunt foarte multe proceduri şi foarte multe munci care se fac zilnic şi fără de care nu putem să ajungem la un astfel de nivel productiv. Şi, bineînţeles, echipamentele folosite în fermă sunt echipamente de foarte bune calitate şi scumpe. Investiţiile sunt foarte mari, sunt de ordinul milioanelor de euro", a spus acesta.
Ferma Panifcom face şi export, recent ajungând în Republica Moldova un camion de juninci, iar opt tăuraşi au fost duşi în centrul de testare post-genetic din Ungaria.
Întrebat dacă există intenţia de a face export şi în alte ţări, Lucian Chelariu a precizat că pentru ferma din Vlădeni cel mai aproape loc este Republica Moldova.
"Este important ca animalele să ajungă în ferma de destinaţie repede, să nu fie foarte stresate pe drum, să poată să-şi exprime potenţialul şi să ajungă în cele mai bune condiţii fizice'', a subliniat şeful fermei.
Chelariu a adăugat că se doreşte extinderea fermei, însă în 2023 şi anul acesta sunt multe incertitudini pe piaţa laptelui.
"Intenţionăm să mărim atât capacitatea de vaci la muls, cât şi efectivul total al fermei, dar în ultimii doi ani nu a fost o stabilitate foarte foarte bună atât pe preţul laptelui, cât şi pe ceea ce înseamnă piaţa laptelui. Anii aceştia au fost foarte instabili şi cu un preţ destul de mic al laptelui", a subliniat el.
Panifcom este un model de business sustenabil in Moldova, un ecosistem omogen cu patru ramuri de activitate, interconectate, dar independente - cultivarea cerealelor, zootehnie, morărit şi panificaţie. În 2024, Panifcom, cel mai important producător de panificaţie din Moldova, împlineşte 100 de ani de existenţă. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi)
Foto: (c) Oana TILICA / AGERPRES
Alte știri din categorie
Alin Burcea (ANAT) - Dacă nu vom avea o autoritate pentru turism vom fi cu toţii foarte dezamăgiţi
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că toţi reprezentanţii din industria de profil vor fi dezamăgiţi dacă în urma alegerilor din această toamnă nu va fi înfiinţată o autoritate naţională pentru turism de sine stătătoare. "Noi cerem în continuare să exi
Alin Burcea: Zborurile anulate sau întârziate, cea mai mare provocare pentru turism în 2024
Zborurile anulate sau întârziate ale companiilor aeriene low-cost au reprezentat cea mai mare provocare în acest an, a afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, într-o conferinţă de presă. "Dintre provocările anului 2024 trebuie menţionate în primul rând întârzierile şi a
(P) Legea plafonării dobânzilor: ai dreptul să soliciți reducerea dobânzii la creditele IFN
București, 5 noiembrie 2024 – Începând cu data de 11 noiembrie 2024, intră în vigoare Legea nr. 243/2024 privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de cr
(P) Soluții Inovative pentru Păstrarea Igienei și Curățeniei în spațiile de business
În orice mediu profesional, menținerea s
Patronatul Proiectanţilor în Construcţii solicită decidenţilor să nu genereze nejustificat, în regim de urgenţă, modificări ale legislaţiei în domeniul construcţiilor
Patronatul Proiectanţilor în Construcţii din România transmite public decidenţilor din puterea executivă şi legislativă solicitarea de a nu genera nejustificat, în regim de urgenţă, modificări substanţiale ale legislaţiei în domeniul construcţiilor înainte de o consultare serioasă, temeinică şi aplicată cu reprezentanţii acestui sector economic.
România şi Bulgaria ar putea crea rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea
România şi Bulgaria doresc că creeze o serie de rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea, astfel încât aceştia să aibă ocazia să vadă mai multe ţări, a anunţat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea. Acesta s-a întâlnit miercuri cu delegaţia japoneză condusă de Shinji Tak
Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global (analiză)
Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global, inclusiv asupra României, având în vedere că America este cea mai mare economie din lume, are cea mai importantă bursă, iar dolarul este cea mai folosită monedă la nivel internaţional, potrivit unei analize Moneycorp România privind perspectivele economice post-elec
Startup-urile de tehnologie se pot înscrie, până pe 15 noiembrie, la prima ediţie a 'Romania Startup Awards'
Cele mai inovatoare startup-uri de tehnologie din România, dar şi din Republica Moldova, vor fi alese în cadrul primei ediţii a "Romania Startup Awards" de către un juriu format din 20 dintre cei mai cunoscuţi investitori şi experţi în tehnologie & dezvoltare de business de pe plan local, au anunţat organizatorii competiţiei, într-un com
Bucura-Oprescu: Consolidăm şi extindem cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială
Cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială va fi consolidată şi extinsă în cadrul parteneriatului strategic, a susţinut ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, după întrevederea avută cu omologul francez, Astrid Panosyan-Bouvet. Potrivit unei
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România pentru o vizită oficială, acesta urmând să participe la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, comisarul este invitat special în cadrul Dialogului interactiv UE-Rom&
CNIR: Construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig de pe Autostrada Unirii necesită o forţă de muncă de 22.000 de lucrători
Un număr de 22.000 de lucrători sunt necesari pentru construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig pe traseul autostrăzii Unirii (A8), indică datele Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere pe baza estimării din Studiul de Fezabilitate. Secţiunea de munte Sărăţeni - Pipirig, cu o lungime de 116 kilometri, car
A XVII-a ediţie a Conferinţei ''Ziua Profesiilor Liberale din România''
Uniunea Profesiilor Liberale din România organizează marţi cea de-a XVII-a ediţie a Conferinţei "Ziua Profesiilor Liberale din România", tema evenimentului din acest an fiind "Încurajarea tinerilor să acceadă în profesii liberale". Conform unui comunicat al organizatoril
BNR lansează o monedă de aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun''
Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de marţi, o monedă din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun" şi o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, informează vineri un comunicat al băncii centrale.
InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale ''One Health''
InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale "One Health", care este marcată anual pe data de 3 noiembrie, informează luni organizaţia europeană pentru protecţia consumatorilor. "Cu ocazia Zilei Internaţionale 'One Health', ce este celebrată în fiecare an pe data
Trei oferte depuse pentru construcţia primului lot al autostrăzii Paşcani - Suceava
Două asocieri de constructori din România şi un antreprenor italian au depus luni oferte pentru construcţia primilor 33 de kilometri ai autostrăzii Paşcani - Suceava, un contract cu o valoare de 3,88 miliarde lei (fără TVA), a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu. "Pas important pentru construcţia primilor 33 de km a