Sistemul Naţional Antigrindină: În seara zilei de 13 iunie au fost lansate 341 de rachete antigrindină
Zece acţiuni de intervenţii active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină s-au realizat, în intervalul 7-13 iunie, în cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, informează reprezentanţii Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) pe pagina de Facebook.
"În acest scop, din punctele de lansare ale Unităţilor de Combatere a Căderilor de Grindină: Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia şi Mureş au fost lansate în total 633 de rachete antigrindină pentru combaterea a 68 de celule convective cu grindină în formare", notează reprezentanţii SNACP.
Conform sursei citate, numai în seara zilei de 13 iunie au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud şi sud-vest a ţării.
"Acesta este bilanţul unei săptămâni destul de liniştite până aseară, când a intervenit una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani, a cărei energie cinetică a fost atât de mare încât a afectat şi capitala", se mai precizează în anunţ.
În zonele protejate de infrastructura SNACP, în această perioadă s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie şi foarte mare în special în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării.
"Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat în general în zonele din afara ariei de protecţie a SNACP. În urma activităţilor de intervenţii active în atmosferă efectuate în zona protejată, precipitaţiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă. S-au înregistrat căderi de grindină şi în zona protejată, din cauza interdicţiilor de lansare a rachetelor antigrindină şi a limitărilor tehnologice specifice combaterii obiectelor convective de categoria 4, procese de energie mare supercelulare", susţin reprezentanţii SNACP.
În total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 1.477 de rachete antigrindină şi au fost combătute 234 de celule convective cu grindină în formare.
"Formaţiunile noroase sunt monitorizate şi analizate 24 din 24 de ore/7 zile pe săptămână din Punctele de Comandă ale Unităţilor de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) din cadrul Sistemului şi de către Administraţia Naţională de Meteorologie. Deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informaţiilor radar, a prognozelor şi a avertizărilor emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie şi se acţionează local, doar asupra formaţiunilor noroase cu grindină în formare, conform procedurilor operative. Urmare a desfăşurării activităţilor de intervenţii active în atmosferă, se analizează intervenţiile active şi evoluţia formaţiunilor noroase asupra cărora s-a intervenit, precum şi cantităţile de precipitaţii căzute în zona protejată şi în zona adiacentă", se precizează în anunţ.
Reprezentanţii Sistemului Naţional Antigrindină au făcut o prezentare detaliată a acţiunilor din seara zilei de 13 iunie când un sistem frontal, care a traversat teritoriul ţării de la vest la est, a determinat instabilitatea accentuată a masei de aer, predominant în jumătatea de sud a ţării.
"Administraţia Naţională de Meteorologie a precizat pentru această zi: "averse torenţiale, descărcări electrice, iar pe arii restrânse, mai ales în regiunile sudice, vijelii şi căderi de grindină". De asemenea, pentru această zi, au fost emise mai multe mesaje de fenomene meteorologice periculoase, pentru mai multe judeţe, inclusiv şi pentru cele aflate în aria protejată de infrastructura SNACP, cum sunt judeţele: Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Teleorman şi Timiş, pentru care au fost emise avertizări cod roşu şi mai multe avertizări cod portocaliu şi galben", notează reprezentanţii SNACP.
Potrivit sursei citate, începând cu ora 19:00, un sistem convectiv mezoscalar (sistem convectiv supercelular) a ajuns în proximitatea zonei protejate de Unitatea de combatere a căderilor de grindină Oltenia, iar la ora 19:11, când sistemul convectiv a pătruns pe teritoriul protejat de Grupul de combatere Vânju Mare, s-au realizat primele intervenţii active în atmosferă. În intervalul 19:16 - 20:05, din grupul de Combatere Vânju Mare au fost lansate 85 de rachete antigrindină; începând cu ora 20:05, sistemul mezoscalar a cuprins şi zona protejată de grupul de combatere Segarcea.
"În intervalul 20:08 - 20:24, s-a intervenit din grupurile de combatere Vânju Mare şi Segarcea, consumându-se 23 rachete antigrindină la Segarcea şi alte 15 rachete antigrindină la Vânju Mare. La ora 20:20, sistemul convectiv a cuprins şi grupul de combatere Drăgăşani, care în intervalul orar 20:20 - 21:00 a lansat 115 rachete antigrindină, după care sistemul convectiv mezoscalar a părăsit aceste zone şi s-a deplasat în est", mai arată anunţul.
În jurul orei 22:00, acesta a intrat pe teritoriul protejat de grupul de combatere Sud din structura Unităţii pilot de combatere a căderilor de grindină Prahova, iar în intervalul 22:04 -22:50, au fost lansate 103 rachete antigrindină, reuşindu-se combaterea căderilor de grindină pe o mare parte din teritoriul protejat şi, local, diminuarea dimensiunii greloanelor de grindină în localităţile Vişina, Cilieni şi Olteanca, unde a căzut grindină de dimensiuni mici şi medii.
"Pe suprafaţa protejată de unitatea de combatere a căderilor de grindină Oltenia, a căzut grindină în localitatea Momoteşti, jud. Vâlcea, deoarece aceasta se află pe sector interzis de lansare a rachetelor antigrindină, fiind un cartier populat al mun. Drăgăşani. De asemenea, s-au înregistrat căderi de grindină în sectorul interzis din vecinătatea depozitelor aparţinând OMV Petrom", se mai precizează pe pagina de Facebook.
Comparativ cu teritoriul protejat, pe teritoriul neprotejat s-au înregistrat căderi de grindină în multe localităţi din judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi şi în zona municipiului Bucureşti, unde dimensiunea greloanelor a fost medie şi mare, căzând în cantităţi masive şi producând multiple pagube culturilor agricole şi comunităţilor din zonă. Conform datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, căderile de grindină au afectat 107 localităţi din 20 de judeţe. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa foto: Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor/facebook.com
Alte știri din categorie
Alin Burcea (ANAT) - Dacă nu vom avea o autoritate pentru turism vom fi cu toţii foarte dezamăgiţi
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că toţi reprezentanţii din industria de profil vor fi dezamăgiţi dacă în urma alegerilor din această toamnă nu va fi înfiinţată o autoritate naţională pentru turism de sine stătătoare. "Noi cerem în continuare să exi
Alin Burcea: Zborurile anulate sau întârziate, cea mai mare provocare pentru turism în 2024
Zborurile anulate sau întârziate ale companiilor aeriene low-cost au reprezentat cea mai mare provocare în acest an, a afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, într-o conferinţă de presă. "Dintre provocările anului 2024 trebuie menţionate în primul rând întârzierile şi a
(P) Legea plafonării dobânzilor: ai dreptul să soliciți reducerea dobânzii la creditele IFN
București, 5 noiembrie 2024 – Începând cu data de 11 noiembrie 2024, intră în vigoare Legea nr. 243/2024 privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de cr
(P) Soluții Inovative pentru Păstrarea Igienei și Curățeniei în spațiile de business
În orice mediu profesional, menținerea s
Patronatul Proiectanţilor în Construcţii solicită decidenţilor să nu genereze nejustificat, în regim de urgenţă, modificări ale legislaţiei în domeniul construcţiilor
Patronatul Proiectanţilor în Construcţii din România transmite public decidenţilor din puterea executivă şi legislativă solicitarea de a nu genera nejustificat, în regim de urgenţă, modificări substanţiale ale legislaţiei în domeniul construcţiilor înainte de o consultare serioasă, temeinică şi aplicată cu reprezentanţii acestui sector economic.
România şi Bulgaria ar putea crea rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea
România şi Bulgaria doresc că creeze o serie de rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea, astfel încât aceştia să aibă ocazia să vadă mai multe ţări, a anunţat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea. Acesta s-a întâlnit miercuri cu delegaţia japoneză condusă de Shinji Tak
Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global (analiză)
Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global, inclusiv asupra României, având în vedere că America este cea mai mare economie din lume, are cea mai importantă bursă, iar dolarul este cea mai folosită monedă la nivel internaţional, potrivit unei analize Moneycorp România privind perspectivele economice post-elec
Startup-urile de tehnologie se pot înscrie, până pe 15 noiembrie, la prima ediţie a 'Romania Startup Awards'
Cele mai inovatoare startup-uri de tehnologie din România, dar şi din Republica Moldova, vor fi alese în cadrul primei ediţii a "Romania Startup Awards" de către un juriu format din 20 dintre cei mai cunoscuţi investitori şi experţi în tehnologie & dezvoltare de business de pe plan local, au anunţat organizatorii competiţiei, într-un com
Bucura-Oprescu: Consolidăm şi extindem cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială
Cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială va fi consolidată şi extinsă în cadrul parteneriatului strategic, a susţinut ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, după întrevederea avută cu omologul francez, Astrid Panosyan-Bouvet. Potrivit unei
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România pentru o vizită oficială, acesta urmând să participe la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, comisarul este invitat special în cadrul Dialogului interactiv UE-Rom&
CNIR: Construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig de pe Autostrada Unirii necesită o forţă de muncă de 22.000 de lucrători
Un număr de 22.000 de lucrători sunt necesari pentru construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig pe traseul autostrăzii Unirii (A8), indică datele Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere pe baza estimării din Studiul de Fezabilitate. Secţiunea de munte Sărăţeni - Pipirig, cu o lungime de 116 kilometri, car
A XVII-a ediţie a Conferinţei ''Ziua Profesiilor Liberale din România''
Uniunea Profesiilor Liberale din România organizează marţi cea de-a XVII-a ediţie a Conferinţei "Ziua Profesiilor Liberale din România", tema evenimentului din acest an fiind "Încurajarea tinerilor să acceadă în profesii liberale". Conform unui comunicat al organizatoril
BNR lansează o monedă de aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun''
Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de marţi, o monedă din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun" şi o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, informează vineri un comunicat al băncii centrale.
InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale ''One Health''
InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale "One Health", care este marcată anual pe data de 3 noiembrie, informează luni organizaţia europeană pentru protecţia consumatorilor. "Cu ocazia Zilei Internaţionale 'One Health', ce este celebrată în fiecare an pe data
Trei oferte depuse pentru construcţia primului lot al autostrăzii Paşcani - Suceava
Două asocieri de constructori din România şi un antreprenor italian au depus luni oferte pentru construcţia primilor 33 de kilometri ai autostrăzii Paşcani - Suceava, un contract cu o valoare de 3,88 miliarde lei (fără TVA), a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu. "Pas important pentru construcţia primilor 33 de km a