Primul echipaj uman transportat de noua capsulă spaţială a Boeing, Starliner, întâmpinat de astronauţii de la bordul ISS
Noua capsulă Starliner a companiei Boeing, având la bord un echipaj uman inaugural alcătuit din doi astronauţi NASA, a andocat joi în siguranţă la Staţia Spaţială Internaţională, reuşind să treacă un test esenţial pentru dovedirea capacităţilor de zbor ale navetei şi intensificând astfel competiţia cu SpaceX, compania lui Elon Musk, transmite Reuters.
Andocarea a fost realizată cu succes, în pofida pierderii anterioare a mai multor propulsoare pentru controlul direcţiei, după o scurgere de heliu, incident despre care agenţia spaţială americană NASA şi compania Boeing au declarat că nu va compromite misiunea.
Capsula CST-100 Starliner, avându-i la bord pe astronauţii veterani ai NASA Barry "Butch" Wilmore şi Sunita "Suni" Williams, a sosit pe platforma orbitală după un zbor de aproape 27 de ore, după lansarea de la baza Cape Canaveral din Florida, Statele Unite.
Capsula reutilizabilă, supranumită "Calypso" de către echipajul său, a fost lansată în spaţiu miercuri, în vârful unei rachete Atlas V, construită şi operată de United Launch Alliance (ULA), un consorţiu între companiile Boeing şi Lockheed Martin.
Andocarea a fost realizată în mod autonom, la circa 400 de kilometri deasupra Oceanului Indian, joi, la ora 17:34 GMT, în timp ce atât capsula cât şi ISS se deplasau în jurul globului în tandem, cu aproximativ 28.160 km/h.
Atât apropierea finală a CST-100 Starliner de ISS, cât şi andocarea, după un scurt interval în care Wilmore a controlat manual capsula, au fost difuzate prin webcast de NASA.
"E bine să fii ataşat de marele oraş din cer", a transmis Wilmore prin radio către baza de control a misiunii din Houston, la scurt timp după andocare.
La sosire, Barry Wilmore, în vârstă de 61 de ani, şi Sunita Williams, de 58 de ani, au petrecut aproximativ două ore efectuând o serie de proceduri standard, cum ar fi verificarea eventualelor scurgeri de aer şi presurizarea pasajului de trecere dintre capsulă şi ISS, înainte de a deschide trapele de pătrundere la bordul ISS.
O transmisiune video în direct a NASA i-a arătat pe noii sosiţi zâmbitori, purtând costumele lor albastre de zbor, plutind în impoderabilitate, cu capul înainte, prin pasajul căptuşit şi intrând în staţie. Sunita Williams a intrat prima.
"Suntem cât se poate de fericiţi că suntem sus, în spaţiu", a declarat ea în timpul unei scurte ceremonii de întâmpinare.
Cei doi astronauţi au fost întâmpinaţi călduros cu îmbrăţişări şi strângeri de mână de cei şapte membri ai echipajului aflat în acest moment la bordul ISS: patru colegi astronauţi americani şi trei cosmonauţi ruşi.
Wilmore şi Williams vor rămâne la bordul ISS timp de opt zile, după care se vor întoarce pe Pământ, aterizarea Starliner urmând să aibă loc cu ajutorul unei paraşute şi a unui sistem de airbag într-un deşert din sud-vestul Statelor Unite, o premieră pentru o misiune NASA cu echipaj uman.
Joi a fost o zi încărcată pentru programul spaţial al SUA, racheta Starship de nouă generaţie a companiei SpaceX supravieţuind unei reveniri hipersonice din spaţiu şi realizând o aterizare revoluţionară în Oceanul Indian, în cadrul celui de-al patrulea zbor de testare.
În timpul călătoriei capsulei Starliner către ISS au fost detectate scurgeri de heliu la sistemul său de propulsie, ceea ce a scos din funcţiune unele dintre cele 28 de propulsoare utilizate pentru efectuarea unor manevre de mare precizie în spaţiu. Cu toate acestea, nava spaţială a dispus de suficiente propulsoare funcţionale pentru a compensa pierderea, potrivit NASA şi Boeing.
- Ani de probleme tehnice -
Lansarea Starliner de miercuri a venit după mai mulţi ani marcaţi de probleme tehnice, întârzieri diverse şi o misiune inaugurală de testare fără echipaj uman către ISS, realizată cu succes în 2022.
Defecţiuni de ultimă oră au anulat primele două tentative de lansare cu echipaj uman, inclusiv scurgerea de heliu la sistemul de propulsie al capsulei.
Boeing a construit Starliner sub contract cu NASA pentru a concura cu capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, care din 2020 a fost singurul vehicul al agenţiei spaţiale americane utilizat pentru trimiterea membrilor echipajului ISS pe orbită de pe pământ american.
Misiunea actuală marchează primul zbor de testare al Starliner cu astronauţi la bord, o cerinţă înainte ca NASA să poată certifica această capsulă pentru misiunile de rutină ale astronauţilor.
Pentru zborul inaugural cu echipaj uman au fost selectaţi doi veterani ai NASA: Wilmore, căpitan şi fost pilot al marinei militare americane, şi Williams, fost pilot de testare a elicopterelor din marina militară americană, cu experienţă de zbor pe mai bine de 30 de aeronave diferite.
Aducerea Starliner în acest punct a fost un proces complicat pentru Boeing în cadrul contractului de 4,2 miliarde de dolari, încheiat cu NASA, care doreşte să dispună de două vehicule americane diferite pentru misiuni către ISS.
Starliner este cu câţiva ani în urmă în acest program şi a depăşit bugetul cu peste 1,5 miliarde de dolari. Între timp, operaţiunile de fabricare a avioanelor comerciale ale Boeing au fost zguduite de o serie de crize în care au fost implicate avioanele sale 737 MAX, notează Reuters. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Gabriela Badea)
Alte știri din categorie
Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani
O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer
Noul director al CERN îşi exprimă angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule
Fizicianul britanic Mark Thomson, care tocmai a fost numit în funcţia de director general al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), şi-a exprimat joi angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule, care ar trebui să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine universul infinitezimal, informează AFP. &quo
O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu
Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie
Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice
Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu
Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce
O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare
Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp
Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani
Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint
Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)
Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece
China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială
China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt
Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool
Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,
Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km
Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i
BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica
Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o
Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb
Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania
Necropolă veche de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra (Iordania)
Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live