logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Stiinta

Capsula Starliner, construită de Boeing, lansată spre ISS în cadrul primului său zbor cu echipaj uman

Image

Capsula Starliner, dezvoltată de grupul Boeing, a fost lansată miercuri din Florida spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în cadrul primului său zbor cu astronauţi la bordul său, într-o misiune care ar trebui să extindă lista destul de scurtă a vehiculelor capabile să transporte oameni în spaţiu, informează AFP.

După mai mulţi ani marcaţi de amânări succesive şi de două tentative de lansare ce au fost anulate în ultimul moment în decurs de o lună, grupul Boeing doreşte să demonstreze prin acest zbor test că Starliner este un vehicul sigur, pentru a putea să înceapă apoi operaţiuni regulate, înregistrând totuşi o întârziere de patru ani în raport cu SpaceX, care asigură deja transportul astronauţilor de la NASA spre ISS începând din 2020.

 


Foto: (c) CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA



Lansarea rachetei Atlas V construită de grupul ULA, în vârful căreia a fost ataşată capsula Starliner, a avut loc la ora locală 10:52 (14:52 GMT) de la baza Cape Canaveral din Florida. Doi astronauţi de la NASA, Butch Wilmore şi Suni Williams, veterani ai explorării spaţiale, alcătuiesc echipajul acestei misiuni.

"Eu şi Suni suntem onoraţi să împărtăşim visul zborurilor spaţiale cu fiecare dintre voi", a declarat Butch Wilmore, comandantul misiunii, cu câteva minute înaintea lansării.

Cei doi astronauţi vor trebui să petreacă puţin mai mult de o săptămână la bordul ISS, apoi să revină pe Terra cu ajutorul capsulei Starliner.

Agenţia spaţială americană doreşte să dispună de un al doilea vehicul capabil să transporte astronauţi, pe lângă cel dezvoltat deja de SpaceX, pentru a putea depăşi mai uşor eventualele probleme legate de una dintre capsulele sale în situaţii de urgenţă.

A treia tentativă de lansare a capsulei Starliner a avut succes. De două ori - la începutul lunii mai, apoi săptămâna trecută -, lansarea sa a fost anulată în ultimul moment, deşi astronauţii îşi ocupaseră deja locurile la bordul capsulei şi racheta purtătoare fusese alimentată cu carburant. Cauzele au fost o problemă apărută la o valvă a rachetei, apoi o defecţiune de alimentare cu electricitate a unuia dintre computerele de la sol.

O mică scurgere de heliu la nivelul unuia dintre propulsoarele vehiculului dezvoltat de Boeing a dus, de asemenea, la necesitatea unui timp suplimentar de analiză, dar specialiştii americani au decis în cele din urmă să nu o remedieze înaintea zborului de miercuri întrucât nu reprezenta niciun pericol, potrivit NASA.

"Butch şi Suni"

Butch Wilmore, în vârstă de 61 de ani, şi Suni Williams, în vârstă de 58 de ani, au ajuns fiecare de două ori la bordul ISS şi s-au antrenat timp de mai mulţi ani pentru această misiune.

După lansare, ei vor trebui să recurgă temporar la procedurile de pilotare manuală pentru a testa buna funcţionare a capsulei Starliner.

 


Foto: (c) CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA



Fiind amândoi piloţi de încercare proveniţi din rândul US Navy, cei doi astronauţi au participat în mod activ la dezvoltarea capsulei Starliner, al cărei prototip lansat miercuri a fost denumit Calypso, în semn de omagiu adus navei comandantului Jacques-Yves Cousteau.

Capsula Starliner urmează să se conecteze cu ISS la aproximativ 24 de ore după lansare, joi, în jurul orei 16:15 GMT.

Ea transportă o încărcătură neaşteptată, adăugată în ultima clipă: o nouă pompă pentru sistemul ce permite reciclarea urinei astronauţilor şi transformarea ei în apă la bordul ISS.

Pompa de pe ISS a încetat recent să mai funcţioneze şi urina a trebuit să fie stocată în rezervoare speciale, însă capacitatea acestora este limitată.

Dezamăgiri multiple

Grupul Boeing, zguduit de o serie de probleme de siguranţă ale avioanelor sale, îşi pune în joc propria reputaţie prin această misiune.

Dezvoltarea capsulei Starliner a fost afectată de dezamăgiri multiple. După un prim zbor test, fără echipaj, ce a fost ratat în 2019, vehicul a reuşit să ajungă la ISS - tot fără astronauţi - abia în mai 2022.

Alte probleme descoperite ulterior - la nivelul paraşutelor care frânează deplasarea capsulei la reintrarea sa în atmosferă, precum şi a unei benzi de adeziv inflamabil, ce a trebuit să fie extrasă în totalitate din interiorul vehiculului - au întârziat şi mai mult primul zbor cu echipaj uman.

Acest zbor este indispensabil pentru ca Starliner să obţină certificarea din partea NASA, atât de mult dorită de grupul Boeing.

Doar câteva vehicule americane au transportat în trecut astronauţi în spaţiu.

După retragerea din exploatare a navetelor spaţiale americane în 2011, astronauţii de la NASA au fost nevoiţi să călătorească pe orbită la bordul vehiculelor ruseşti Soiuz.

Pentru a pune capăt acelei dependenţe, agenţia spaţială americană a semnat abia în 2014 un contract cu Boeing şi cu SpaceX pentru dezvoltarea noilor capsule spaţiale americane.

Odată ce capsula Starliner va fi considerată operaţională, NASA doreşte ca zborurile realizate în spaţiu de SpaceX şi Boeing să se desfăşoare în mod alternativ.

Miliardarul Elon Musk, proprietarul SpaceX, a publicat miercuri dimineaţă un mesaj pe reţeaua de socializare X, prin care a transmis "mult succes" misiunii lansate de Boeing. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lãzãroiu)


Alte știri din categorie

Stiinta 2024-11-07 18:25:59

Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani

O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer

Stiinta 2024-11-07 18:25:48

Noul director al CERN îşi exprimă angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule

Fizicianul britanic Mark Thomson, care tocmai a fost numit în funcţia de director general al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), şi-a exprimat joi angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule, care ar trebui să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine universul infinitezimal, informează AFP. &quo

Stiinta 2024-11-07 18:25:48

O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil

În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu

Stiinta 2024-11-06 00:00:01

Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie

Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice

Stiinta 2024-11-05 17:36:18

Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu

Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce

Stiinta 2024-11-04 00:00:01

O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare

Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp

Stiinta 2024-11-01 12:54:36

Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani

Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint

Stiinta 2024-10-31 13:33:50

Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)

Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece

Stiinta 2024-10-30 00:00:02

China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială

China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt

Stiinta 2024-10-29 00:00:01

Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool

Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz

Stiinta 2024-10-26 00:00:01

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,

Stiinta 2024-10-25 10:33:53

Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km

Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i

Stiinta 2024-10-25 00:00:01

BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica

Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o

Stiinta 2024-10-21 00:00:01

Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb

Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania

Stiinta 2024-10-20 13:50:00

Necropolă veche de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra (Iordania)

Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live

Subscribe to our mailing list!

We don't spam