logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Stiinta

Fosile rare ale unui exemplar adolescent de Tyrannosaurus Rex, descoperite de copii în Statele Unite

Image

Fosile rare ale unui exemplar adolescent de Tyrannosaurus rex au fost excavate în ţinuturile mlăştinoase din Dakota de Nord - o descoperire demnă de luat în seamă pentru cunoştinţele ştiinţifice pe care ar putea să le ofere despre viaţa şi istoria acestei specii faimoase de dinozauri şi pentru povestea copiilor care le-au descoperit, informează Reuters.

Descoperirea fosilelor, supranumite "Teen Rex", a fost anunţată marţi de Muzeul Naturii şi Ştiinţelor din Denver, unde ele vor fi studiate şi expuse.

În iulie 2022, fraţii Liam şi Jessin Fisher, pe atunci în vârstă de şapte ani, respectiv 10 ani, şi verişorul lor, Kaiden Madsen, în vârstă de nouă ani, participau la o drumeţie şi căutau fosile alături de Sam Fisher, tatăl lui Liam şi Jessin, într-o zonă gestionată de Biroul pentru Administrarea Terenurilor din Statele Unite, la aproximativ 16 kilometri distanţă de oraşul Marmath, în sud-vestul statului Dakota de Nord. Liam şi tatăl lui au observat un os femural de mari dimensiuni care ieşea din pământ.

"Tatăl meu a strigat spre Jessin şi Kaiden şi le-a cerut să vină acolo, iar ei au venit în fugă. Tata a întrebat: 'Ce e asta?'. Iar Jessin a răspuns: 'E un dinozaur'", a povestit Liam, care a împlinit între timp vârsta de nouă ani.

"Nu ştiam ce fel de dinozaur era", a spus Jessin, care are acum 12 ani.

Sam Fisher i-a trimis o fotografie paleontologului Tyler Lyson, originar din Marmath şi fost coleg de clasă în liceu, în prezent curator al departamentului de Paleontologie a vertebratelor la Muzeul Naturii şi Ştiinţelor din Denver. Tyler Lyson a obţinut permisele de excavare, iar în iulie 2023 întregul grup s-a întors în acel sit.

Iniţial, se părea că osul femural aparţinuse unui exemplar de dinozaur erbivor cu cioc de raţă.

"Totuşi, în prima zi a săpăturilor, eu şi Jessin am descoperit mandibula din care ieşeau mai mulţi dinţi de T-rex. Acea imagine încă îmi dă frisoane şi acum", a declarat Tyler Lyson.

"Am rămas pur şi simplu fără cuvinte", a povestit Kaiden, în prezent în vârstă de 11 ani.

Tyrannosaurus rex, care a dominat lanţul trofic în vestul Americii de Nord, a fost unul dintre cei mai mari dinozauri carnivori din lume.

Se pare că acel exemplar de T-rex avea o vârstă de 13-15 ani, două treimi din mărimea unui adult, cu o lungime de 7,6 metri şi o greutate de 1.600 de kilograme. Exemplarele de T-rex atingeau dimensiunile specifice maturităţii în jurul vârstei de 18-21 de ani.

Fosilele celui mai mare exemplar cunoscut de Tyrannosaurus rex, un specimen denumit Sue şi expus la Muzeul Field din Chicago, au o lungime de 12,3 metri.

Exemplarul din Dakota de Nord a trăit în urmă cu aproximativ 67 de milioane de ani în urmă, spre sfârşitul Cretacicului. T-rex şi ceilalţi dinozauri, cu excepţia păsărilor care sunt descendenţii lor, au dispărut în urmă cu 66 de milioane de ani după ce un asteroid a lovit Pământul.

 


Foto: (c) Andrey Atuchin and the Denver Museum of Nature and Science via REUTERS



Fosilele provin din regiunea Hell Creek Formation, care "a conservat ultimul ecosistem al dinozaurilor de pe Terra" chiar înainte de extincţia lor în masă, a spus Tyler Lyson. Pe baza gresiei moi pe care a fost găsit, se pare că trupul animalului a ajuns pe un banc de nisip dintr-un străvechi sistem fluvial.

Integralitatea scheletului rămâne de stabilit, deoarece o mare parte dintre oase au rămas înglobate într-o bucată de rocă de trei tone, care este acum studiată la muzeu. Se pare că există o mare parte din craniu, osul şoldului şi câteva vertebre, pe lângă osul femural, a declarat Tyler Lyson.

Tiranozaurii aveau un cap masiv şi o uriaşă forţă a muşcăturii, mergeau pe două picioare, aveau două membre superioare firave, cu doar două degete. Un Tyrannosaurus tânăr avea un tip de corp diferit de cel al unui adult - mai graţios şi mai rapid, cu un craniu mai aerodinamic - şi este posibil să fi vânat prăzi diferite, reducând astfel concurenţa cu rudele sale adulte.

"Exemplarele juvenile de T-rex erau mult mai uşoare, cu picioare lungi şi puternice, dar fără greutatea uriaşă a unui T-rex adult", a precizat Tyler Lyson.

Deţinerea unor fosile ale unor specimene juvenile contribuie la depistarea ratei de creştere a T-rex şi a schimbărilor corporale în timpul maturizării, a adăugat el. Doar câteva fosile de acest tip sunt disponibile pentru a fi studiate. Se pare că fosilele din Dakota de Nord sunt uşor mai mari decât cele ale unui alt exemplar juvenil de T-rex, denumite "Jane" şi expuse la Muzeul Burpee de Istorie Naturală din Rockford, Illinois.

O minoritate de paleontologi consideră că Tyrannosaurus rex a trăit alături de un verişor mai mic numit Nanotyrannus, pe baza unor fosile care, în opinia majorităţii paleontologilor, reprezintă pui de Tyrannosaurus rex. Tyler Lyson a declarat că noua fosilă ar putea face lumină în această problemă.

O echipă de documentare a fost prezentă în timpul săpăturilor, iar filmul realizat cu acea ocazie, "T. REX", urmează să fie lansat pe 21 iunie. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lãzãroiu)


Alte știri din categorie

Stiinta 2024-11-07 18:25:59

Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani

O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer

Stiinta 2024-11-07 18:25:48

Noul director al CERN îşi exprimă angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule

Fizicianul britanic Mark Thomson, care tocmai a fost numit în funcţia de director general al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), şi-a exprimat joi angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule, care ar trebui să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine universul infinitezimal, informează AFP. &quo

Stiinta 2024-11-07 18:25:48

O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil

În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu

Stiinta 2024-11-06 00:00:01

Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie

Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice

Stiinta 2024-11-05 17:36:18

Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu

Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce

Stiinta 2024-11-04 00:00:01

O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare

Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp

Stiinta 2024-11-01 12:54:36

Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani

Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint

Stiinta 2024-10-31 13:33:50

Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)

Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece

Stiinta 2024-10-30 00:00:02

China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială

China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt

Stiinta 2024-10-29 00:00:01

Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool

Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz

Stiinta 2024-10-26 00:00:01

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,

Stiinta 2024-10-25 10:33:53

Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km

Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i

Stiinta 2024-10-25 00:00:01

BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica

Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o

Stiinta 2024-10-21 00:00:01

Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb

Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania

Stiinta 2024-10-20 13:50:00

Necropolă veche de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra (Iordania)

Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live

Subscribe to our mailing list!

We don't spam