logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Educatie - Stiinta

Echipa Liceului Energetic a câştigat premiul I la etapa judeţeană Constanţa a "Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială"

Image

Echipa Liceului Energetic a câştigat premiul I la etapa judeţeană Constanţa a "Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială", la care au participat 9 echipe, formate din 44 de liceeni, de la 7 licee constănţene, informează Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului, 200 de liceeni de la 7 licee din judeţul Constanţa au participat la orele de educaţie antreprenorială, susţinute de antreprenori voluntari, în cadrul "Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială", un parcurs educaţional conceput pentru a-i susţine în explorarea vocaţiei şi în dezvoltarea competenţelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, şi care culminează cu competiţia de planuri de afaceri.

Marele premiu al semifinalei a fost adjudecat de elevii Liceului Energetic din Constanţa care au avut-o ca profesor coordonator pe Oana Catalina, cu proiectul "Greeentime". Proiectul lor presupune producţia unui sistem de irigaţie inovator, dar şi accesibil.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit "Rebrix", creat de elevii Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa care au avut-o ca profesor coordonator pe Liana Gabriela Tas. Ideea lor de afacere constă în vânzarea de seturi LEGO recondiţionate (din piese utilizate).

Locul al treilea a revenit proiectului "Limone", care presupune o cafenea în care vor servi clienţilor o multitudine de băuturi pe bază de lămâie, limonade cu diferite arome, dulciuri cu lămâie şi prima cafea cu infuzie de lămâie. Proiectul este realizat de altă echipă a Liceului Teoretic Ovidius Constanţa, împreună cu profesor coordonator Liana Gabriela Tas.

Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei. Echipele finaliste vor participa la marea finală din Bucureşti.

"Raportul publicat de Fondului Monetar de Investiţii arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internaţional sunt expuse la inteligenţa artificială care, conform Goldman Sachs ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA şi Europa şi chiar dacă pe noi adulţii ne sperie, liceenii din Constanţa ne-au demonstrat nu numai că pot ţine pasul cu schimbarea, dar o şi pot stăpâni. Temelia acestui proiect este VOCAŢIA şi îmi place să cred că este datoria generaţiei noastre să dăm încredere, forţă, curaj şi mai ales instrumente celor care sunt astăzi în sistemul de învăţământ. Antreprenori sau nu, angajaţi sau angajatori, birocraţi, artişti, medici, avocaţi, jucătorii pieţei muncii de mâine îşi câştigă reperele astăzi, iar direcţia trebuie să fie una sustenabilă, pozitivă şi mai ales solidă. Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială, desfăşurat în aproape jumătate de România, este un efort al unei pături sociale, numită generic antreprenori, pe suişul abrupt al curbei recunoştinţei, iar eforturile sucursalei CONAF Constanţa au demonstrat că suntem reprezentativi, nu doar la nivel naţional ci şi în comunităţile locale, atât de frumos definite cultural" , a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF, potrivit comunicatului citat.

În cea de a doua ediţie a "Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială", începând cu luna ianuarie şi până în prezent, au participat la orele de educaţie antreprenorială peste 15.000 de elevi din peste 130 de licee din 40 de localităţi din ţară, din 20 de judeţe. Orele de educaţie antreprenorială au fost susţinute de peste 150 de antreprenori. Etapele judeţene au debutat pe 21 martie la Galaţi, aceasta fiind urmată de cea din Timiş pe 4 aprilie, Braşov pe 8 aprilie, Brăila pe 10 aprilie, Argeş pe 12 aprilie, Alba pe 15 aprilie, Neamţ pe 16 aprilie, Satu Mare pe 17 aprilie, Tulcea pe 18 aprilie, Bucureşti pe 19 aprilie, Prahova pe 22 aprilie, Cluj pe 24 aprilie, Gorj pe 25 aprilie, Iaşi pe 26 aprilie, Giurgiu pe 10 mai, Dolj pe 13 mai, Arad pe 14 mai. De anul acesta programul a fost preluat şi de către Republica Moldova.

Programul este iniţiat ca urmare a acordului de Parteneriat - Pactul pentru Educaţie Antreprenorial゠pentru susţinerea şi dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în rândul tinerilor, semnat de CONAF cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării în anul 2019 şi prelungit în anul 2022 pentru încă 4 ani.

Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială este Marcă Înregistrată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autorităţile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creştere economică sustenabilă şi sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 12 patronate, 20 asociaţii, 27 sucursale şi peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajaţi.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educaţie continuă, conştientizare şi găsire de soluţii pentru probleme şi domenii de larg interes public. Dezvoltă şi finalizează proiecte naţionale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât şi pentru strategiile de dezvoltare ale autorităţilor centrale şi locale.

Printre proiectele CONAF se numără: "Pactul pentru Tineri", "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" "DigitalUP" "Pactul pentru Muncă" - în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" , "Romanian Venture Forum" seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate", ce au generat pe lângă ecourile în spaţiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalităţi. Sute de speakeri şi mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante oraşe româneşti, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluţiilor optime şi celor mai bune strategii de viitor. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: Liceul Energetic Constanta / Facebook


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 2024-11-07 11:06:12

Ministrul Ligia Deca s-a întâlnit cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a întâlnit miercuri cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA) a OCDE, William D. Magwood, IV, cu care a discutat despre importanţa programelor de studii în domeniul ingineriei nucleare şi nevoia de a avea mai mulţi specialişti în acest sector. "Astăzi, am avut plăcerea să-l &

Educatie - Stiinta 2024-11-07 00:00:02

România a dominat podiumul la RoboChallenge 2024; 25 de medalii câştigate

România a înregistrat un rezultat remarcabil, câştigând 25 de medalii, la concursul internaţional RoboChallenge ajuns la ediţia a XV-a, dintre care nouă de aur şi câte opt de argint şi bronz. "La cea de-a treia ediţie a RoboFEST, desfăşurată în acest weekend la Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnic

Educatie - Stiinta 2024-11-06 00:00:01

Bihor: Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a câştigat un premiu la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti

Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a participat, în perioada 1-3 noiembrie, la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti - ediţia a XV-a, unde, după trei zile de competiţie intensă, echipa Dark a clubului a obţinut locul trei la proba Humanoid Robot Triatlon, iar echipa Tor s-a clasat pe locul patru la proba Humanoid Sumo.

Educatie - Stiinta 2024-11-05 13:28:24

Misiunea spaţială DropCoal, lansată către Staţia Spaţială Internaţională

Dispozitivul ştiinţific DropCoal, dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering, a fost lansat marţi către Staţia Spaţială Internaţională, informează un comunicat remis AGERPRES. Dispozitivul a fost dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering (RISE), în cadrul unui pro

Educatie - Stiinta 2024-11-02 00:00:01

Timiş: Conferinţa 'Diplomaţia Academică în contextul Alianţelor de Universităţi Europene', la UVT

Şefa Diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a declarat, joi, la Timişoara, că Ministerul de Externe, împreună cu universităţile din România, îşi propun să se conecteze prin dialog academic cu studenţii care învaţă în spaţiul european şi să dezvolte împreună programe universitare atractive pentru a-i readuce în ţară pe tinerii a

Educatie - Stiinta 2024-11-01 00:00:02

Ligia Deca şi Raluca Turcan au semnat un protocol în vederea susţinerii activităţilor pentru promovarea educaţiei culturale

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, au semnat un protocol de colaborare în vederea susţinerii activităţilor, proiectelor şi iniţiativelor pentru promovarea educaţiei culturale. Printre obiectivele principale ale proiectului se numără: valorizarea patrimoniului cultural naţional şi a formelor de expresie

Educatie - Stiinta 2024-10-29 13:35:11

Cluj: O plantă de peste 60.000 de ani, descoperită de cercetătorii UBB în Carpaţi

Cercetători ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani în Carpaţi, plantă care este una dintre cele mai vechi fiinţe vii de pe Terra. "O echipă internaţională de cercetători a făcut o descoperire uimitoare în Carpaţii Orientali din România: Andryala laevitom

Educatie - Stiinta 2024-10-29 00:00:01

Ligia Deca: Am mărit bursele pentru studenţi

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat noul ordin privind bursele studenţilor. ''Burse mai mari pentru studenţi! Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenţilor. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi trebuie să acopere cheltuieli

Educatie - Stiinta 2024-10-28 14:48:22

Bihor: Clase de elevi din Oradea, invitate într-un concurs creativ pe tema reciclării

Clasele V-VIII ale elevilor orădeni sunt invitate să participe la concursul "Oradea mea - Obiecte de artă din materiale reciclate", un proiect educaţional şi creativ, menit să promoveze responsabilitatea ecologică şi talentul artistic al elevilor, organizat de Asociaţia Rotary Club Insignis Oradea. Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, este

Educatie - Stiinta 2024-10-28 14:44:11

(P) Elevii români își subestimează potențialul în cursa globală pentru universitățile de top. Acest test gratuit dezvăluie ce au cu adevărat nevoie.

78% dintre elevi au descoperit pentru prima dată că au șanse reale să fie admiși la universități de top din străinătate.

Educatie - Stiinta 2024-10-25 17:51:34

Iaşi: Ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea UAIC, în prezenţa ambasadorului Japoniei

În Aula Magna "Mihai Eminescu" a avut loc, vineri, ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), în prezenţa ambasadorului Japoniei în România, Katae Takashi. Cu acest prilej, rectorul UAIC, Liviu-George Maha, a declarat jurnaliştilor că în cadrul "

Educatie - Stiinta 2024-10-25 17:42:42

Ministerul Educaţiei: Metodologia pentru prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar - în consultare publică

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică Metodologia pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar. Potrivit Ministerului Educaţiei, în învăţământul preuniversitar este interzisă segregarea şcolară la toate nivelurile, pe criteriul

Educatie - Stiinta 2024-10-25 15:26:56

Vrancea: Peste 250 de elevi au participat la lansarea campaniei 'O singură dată, poate deveni mereu'

Peste 250 de elevi de gimnaziu şi liceu, zeci de cadre didactice şi părinţi au participat, joi, la lansarea celei de-a treia ediţii a campaniei de prevenire a consumului de substanţe psihoactive "O singură dată, poate deveni mereu", a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea. "Analizând evenimentele înregistrate la ni

Educatie - Stiinta 2024-10-24 16:09:11

Mureş: Centru de training GE HealthCare pentru studenţii Facultăţii de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei ai UMFST

Facultatea de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi divizia General Electric HealthCare România, lider mondial în echipamente de imagistică, ultrasonografie şi soluţii digitale pentru asistenţa medicală, au inaugurat, joi, Centrul de trainin

Educatie - Stiinta 2024-10-24 11:34:40

Braşov: Peste 600 de tineri, invitaţi la Râşnov la Erasmus Generation Summit

Peste 600 de studenţi Erasmus+ vor participa, la Râşnov, în 25 octombrie, la atelierele Erasmus Generation Summit, eveniment organizat de Erasmus Student Network (ESN) România şi Centrul Europe Direct Râşnov, cu sprijinul Şcolii Gimnaziale "Peter Thal" şi al Primăriei oraşului. Or

Subscribe to our mailing list!

We don't spam