Bihor: ''Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială'' de la Oradea şi-a desemnat trei premiaţi pentru marea finală (GALERIE FOTO)
Şase echipe de liceeni inovativi au participat, vineri, la semifinala concursului de planuri de afaceri "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială", parte a programului naţional omonim organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), pentru a se stabili primele trei proiecte ce vor participa la marea finală din 23 mai, de la Bucureşti, cu echipe din 22 de judeţe.
Cel mai bun proiect al tinerilor bihoreni, premiat vineri cu un card de 3.000 de lei, vizează înfiinţarea unor puncte alimentare în apropierea şcolilor pentru a oferi elevilor sucuri naturale, din produse ecologice.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
"Această competiţie, la a doua ediţie, are drept scop descoperirea vocaţiei liceenilor şi susţinerea educaţiei antreprenoriale cu aplicabilitate practică. Încurajăm tinerii din liceu să vină cu idei noi, să înveţe să facă un plan de afaceri, să-l dezbată, să-l susţină în faţa auditoriului şi până la urmă să-l pună în practică. Înainte de a veni în concurs, avem în program o serie de antreprenori care au fost prezenţi în şcolile înscrise în program şi care le-au vorbit elevilor despre ce înseamnă un model de succes, îi încurajează şi îi susţin", a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedinta CONAF Bihor, Elisabeth Balla, psiholog practician, fondatoarea Academiei de Business şi Leadership Open Tribe.
În pregătirea semifinalei de vineri, Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială a debutat în luna februarie prin desfăşurarea de către antreprenori locali, membri ai Sucursalei CONAF Bihor, a orelor de educaţie antreprenorială în cadrul a cinci licee din judeţul Bihor, fiind implicaţi peste 500 de liceeni.
Din aceştia, la etapa judeţeană a concursului de planuri de afaceri s-au înscris şase echipe formate din 4-6 elevi din licee orădene. Primele trei echipe câştigătoare vor fi calificate pentru marea finală ce va fi organizată pe 23 mai, la Bucureşti. Fiind un concurs naţional, în capitală vor participa şi echipele câştigătoare în alte 20 de judeţe, unde în prealabil au avut loc ore de educaţie antreprenorială şi semifinale ale competiţiei. De anul acesta programul a fost preluat şi de către Republica Moldova.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
La deschiderea evenimentului orădean, în sala Teatrului de stat, au participat preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, reprezentanta Prefecturii Judeţului Bihor, Leontina Daragiu, primarul Municipiului Oradea, Florin Birta şi inspectorul general şcolar, Horea Abrudan.
Cele şase echipe de elevi au avut la dispoziţie câte 5 minute, pentru a-şi prezenta proiectul afacerii cu care participă la concurs. A urmat o sesiune de întrebări din partea juriului de maxim 10 minute pentru fiecare echipă.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
Juriul a fost format din patru specialişti, antreprenori de renume: vicepreşedintele CONAF, Nicoleta Munteanu, fondatoarea Kids in Business; directorul adjunct Auchan Retail Romania, Ioana Andreea Muşet; directoarea de agenţie la Banca Transilvania, Sucursala Bihor, Melinda Birinyi şi Alexandru Holicov, fondatorul platformei educaţionale Adservio.
Au fost punctate ideea de afaceri, punerea în aplicare, rezultatele prevăzute prin planul de afaceri, lucrul în echipă prin identificarea rolului corect pentru fiecare membru al echipei, precum şi modalitatea de prezentare.
În final, toate cele şase echipe au fost premiate, primele trei cu premii în bani, în valoare de 3000, 2000 şi respectiv 1000 de lei, oferite de sponsorul Flipsnack, precum şi trei menţiuni constând în produse oferite de sponsorul Benvenuti şi vouchere pentru un workshop de inteligenţă financiară de la Academia de Business şi Leadership Open Tribe.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
Cea mai apreciată idee de afaceri şi recompensată cu premiul I a fost proiectul Stay Fresh, al elevilor George Piţ, Rebeca Rusu, Daria Fologea şi Casian Popa, prin care ar dori să ofere sucuri naturale pentru tineri, din produse ecologice, în apropierea şcolilor, chiar cu comandă la domiciliu.
Premiul II, proiectul Techtitans, propus de elevii Andrei Ţigan, Oana Bicăzan, Astrid Manea şi Vlad Marian, este un eveniment-concurs de proiecte cu teme de robotică, cu work-shopuri organizate pentru tineri.
Premiul III, proiectul Nutryfit, realizat de Tania Şorhenţ, Vlad Sas, Rianna Indrieş şi Andrei Negruţ, înseamnă o aplicaţie personalizată pentru nutriţie adresată celor care au intoleranţă alimentară.
Menţiunile 1, 2 şi 3 au fost acordate celorlalte trei proiecte prezentate, respectiv "Kablera", "Rose" şi "Brilliant Mind Harmony".
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
"Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" este iniţiat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi organizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Universitatea de Vest din Timişoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor.
Maratonul din 2023 a reunit peste 5000 de elevi, din 12 judeţe, a creat 100 de echipe ce s-au luptat aprig pentru marele premiu, de 10.000 de lei, aducând pe scenă 150 de speakeri şi membri ai juriului, figuri proeminente din lumea afacerilor, reprezentanţi ai Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi autorităţilor locale.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) reprezintă interesele a mii de antreprenori şi antreprenoare: peste 5.500 de companii, 2 Federaţii, 12 patronate, 27 de sucursale şi 20 asociaţii. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Alte știri din categorie
Ministrul Ligia Deca s-a întâlnit cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a întâlnit miercuri cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA) a OCDE, William D. Magwood, IV, cu care a discutat despre importanţa programelor de studii în domeniul ingineriei nucleare şi nevoia de a avea mai mulţi specialişti în acest sector. "Astăzi, am avut plăcerea să-l &
România a dominat podiumul la RoboChallenge 2024; 25 de medalii câştigate
România a înregistrat un rezultat remarcabil, câştigând 25 de medalii, la concursul internaţional RoboChallenge ajuns la ediţia a XV-a, dintre care nouă de aur şi câte opt de argint şi bronz. "La cea de-a treia ediţie a RoboFEST, desfăşurată în acest weekend la Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnic
Bihor: Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a câştigat un premiu la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti
Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a participat, în perioada 1-3 noiembrie, la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti - ediţia a XV-a, unde, după trei zile de competiţie intensă, echipa Dark a clubului a obţinut locul trei la proba Humanoid Robot Triatlon, iar echipa Tor s-a clasat pe locul patru la proba Humanoid Sumo.
Misiunea spaţială DropCoal, lansată către Staţia Spaţială Internaţională
Dispozitivul ştiinţific DropCoal, dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering, a fost lansat marţi către Staţia Spaţială Internaţională, informează un comunicat remis AGERPRES. Dispozitivul a fost dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering (RISE), în cadrul unui pro
Timiş: Conferinţa 'Diplomaţia Academică în contextul Alianţelor de Universităţi Europene', la UVT
Şefa Diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a declarat, joi, la Timişoara, că Ministerul de Externe, împreună cu universităţile din România, îşi propun să se conecteze prin dialog academic cu studenţii care învaţă în spaţiul european şi să dezvolte împreună programe universitare atractive pentru a-i readuce în ţară pe tinerii a
Ligia Deca şi Raluca Turcan au semnat un protocol în vederea susţinerii activităţilor pentru promovarea educaţiei culturale
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, au semnat un protocol de colaborare în vederea susţinerii activităţilor, proiectelor şi iniţiativelor pentru promovarea educaţiei culturale. Printre obiectivele principale ale proiectului se numără: valorizarea patrimoniului cultural naţional şi a formelor de expresie
Cluj: O plantă de peste 60.000 de ani, descoperită de cercetătorii UBB în Carpaţi
Cercetători ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani în Carpaţi, plantă care este una dintre cele mai vechi fiinţe vii de pe Terra. "O echipă internaţională de cercetători a făcut o descoperire uimitoare în Carpaţii Orientali din România: Andryala laevitom
Ligia Deca: Am mărit bursele pentru studenţi
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat noul ordin privind bursele studenţilor. ''Burse mai mari pentru studenţi! Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenţilor. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi trebuie să acopere cheltuieli
Bihor: Clase de elevi din Oradea, invitate într-un concurs creativ pe tema reciclării
Clasele V-VIII ale elevilor orădeni sunt invitate să participe la concursul "Oradea mea - Obiecte de artă din materiale reciclate", un proiect educaţional şi creativ, menit să promoveze responsabilitatea ecologică şi talentul artistic al elevilor, organizat de Asociaţia Rotary Club Insignis Oradea. Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, este
(P) Elevii români își subestimează potențialul în cursa globală pentru universitățile de top. Acest test gratuit dezvăluie ce au cu adevărat nevoie.
78% dintre elevi au descoperit pentru prima dată că au șanse reale să fie admiși la universități de top din străinătate.
Iaşi: Ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea UAIC, în prezenţa ambasadorului Japoniei
În Aula Magna "Mihai Eminescu" a avut loc, vineri, ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), în prezenţa ambasadorului Japoniei în România, Katae Takashi. Cu acest prilej, rectorul UAIC, Liviu-George Maha, a declarat jurnaliştilor că în cadrul "
Ministerul Educaţiei: Metodologia pentru prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar - în consultare publică
Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică Metodologia pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar. Potrivit Ministerului Educaţiei, în învăţământul preuniversitar este interzisă segregarea şcolară la toate nivelurile, pe criteriul
Vrancea: Peste 250 de elevi au participat la lansarea campaniei 'O singură dată, poate deveni mereu'
Peste 250 de elevi de gimnaziu şi liceu, zeci de cadre didactice şi părinţi au participat, joi, la lansarea celei de-a treia ediţii a campaniei de prevenire a consumului de substanţe psihoactive "O singură dată, poate deveni mereu", a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea. "Analizând evenimentele înregistrate la ni
Mureş: Centru de training GE HealthCare pentru studenţii Facultăţii de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei ai UMFST
Facultatea de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi divizia General Electric HealthCare România, lider mondial în echipamente de imagistică, ultrasonografie şi soluţii digitale pentru asistenţa medicală, au inaugurat, joi, Centrul de trainin
Braşov: Peste 600 de tineri, invitaţi la Râşnov la Erasmus Generation Summit
Peste 600 de studenţi Erasmus+ vor participa, la Râşnov, în 25 octombrie, la atelierele Erasmus Generation Summit, eveniment organizat de Erasmus Student Network (ESN) România şi Centrul Europe Direct Râşnov, cu sprijinul Şcolii Gimnaziale "Peter Thal" şi al Primăriei oraşului. Or