logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Stiinta

Bronşiolită: Eficacitatea tratamentului Beyfortus, confirmată prin două studii din Franţa

Image

Conceput pentru a-i apăra pe bebeluşi de cazurile grave de bronşiolită, tratamentul Beyfortus produs de Sanofi, asemănător unui vaccin şi testat masiv în această iarnă în mai multe ţări, inclusiv în Franţa, a dovedit că reuşeşte să evite un număr mare de spitalizări, iar două studii franceze au confirmat această constatare, informează AFP.

"Este foarte încurajator să vedem că, în condiţii reale, toate studiile au evoluat în aceeaşi direcţie: o eficacitate importantă în prevenirea spitalizărilor", a declarat Isabelle Parent du Chatelet, directoarea departamentului de boli infecţioase din cadrul agenţiei Sante Publique France.

Agenţia menţionată şi Institutul Pasteur din Paris au făcut publice vineri rezultatele furnizate de două studii care au alcătuit un bilanţ pozitiv al eficacităţii tratamentului Beyfortus.

Cele două studii erau aşteptate cu nerăbdare de medici şi de agenţiile din domeniul sănătăţii publice. Alături de alte tratamente asemănătoare şi recent apărute pe piaţă, Beyfortus, dezvoltat de gigantul farmaceutic Sanofi, aduce cu sine promisiunea unei schimbări majore în lupta împotriva bronşiolitei.

Această boală afectează în fiecare iarnă un număr mare de bebeluşi, care se confruntă timp de mai multe zile cu probleme respiratorii. Deşi acestea nu sunt grave în general, ele pot duce totuşi la spitalizare.

În majoritatea cazurilor, simptomele sunt provocate de virusul respirator sinciţial (VRS). Acesta este vizat de Niservimab, molecula activă din tratamentul Beyfortus.

Obiectivul tratamentului coincide cu cel al unui vaccin, însă principiul său de acţiune este diferit. Nu mai este vorba despre a face organismul să dezvolte anticorpi proprii împotriva VRS, ci despre injectarea directă a acestor anticorpi.

Beyfortus face parte dintr-o serie recentă de tratamente, care aduc pentru prima dată promisiunea imunizării unui număr mare de persoane împotriva VRS: medicii mizează deja pe Abrysvo, de la Pfizer - un vaccin în sine.

Autorităţile sanitare din mai multe ţări au decis să înceapă la toamnă campanii vaste de imunizare a bebeluşilor cu ajutorul Beyfortus, inclusiv în Franţa, care a administrat deja peste 200.000 de doze şi care a fost nevoită să raţionalizeze stocurile datorită cererii mari din partea părinţilor.

Această alegere, susţinută pe scară largă de medicii pediatri, a făcut totuşi obiectul unor critici, anumiţi observatori considerând prematură decizia unor campanii de vaccinare care să se bazeze doar pe rezultatele studiilor clinice furnizate de Sanofi.

Este, aşadar, crucial să se evalueze beneficiile în condiţii reale ale tratamentului Beyfortus la finalul epidemiei de bronşiolită din acest an.

Protejarea spitalelor

Aceste beneficii par să fie din ce în ce mai incontestabile în ţările în care tratamentul a fost administrat. Un studiu din Luxemburg şi un altul din Spania au arătat în ultimele luni că Beyfortus a redus net riscul de spitalizare în rândul bebeluşilor.

Autorităţile sanitare din Statele Unite au oferit la rândul lor în luna martie mai multe indicii în acest sens.

Aceste observaţii, care contrastează cu numărul mic al studiilor realizate în condiţii reale şi care erau disponibile despre vaccinul Pfizer, au fost confirmate prin două studii realizate în Franţa şi ale căror rezultate au fost anunţate vineri.

Cele două studii sunt complementare. Primul, cu o metodologie asemănătoare celor folosite în străinătate, a vizat un grup de bebeluşi internaţi în ultimele luni la reanimare din cauza bronşiolitei, analizând dacă aceştia au primit Beyfortus sau nu.

Studiul a concluzionat că noul tratament reduce cu 75% riscul de internare la terapie intensivă, un procent care trebuie totuşi pus în perspectivă, având în vedere dimensiunea relativ mică a eşantionului de aproximativ 300 de bebeluşi.

Al doilea studiu a completat aceste concluzii printr-o altă metodă: o modelizare care ţine cont de mai mulţi factori, cum ar fi profilul anilor precedenţi de epidemie, pentru a estima numărul spitalizărilor ce au fost evitate cu ajutorul Beyfortus.

Potrivit cercetătorilor, mai multe mii de sugari au evitat astfel riscul de spitalizare: între 3.700 şi 7.800 în total.

Ce putem concluziona din aceste două studii? Nu atât la nivel individual este esenţial un astfel de tratament. Spre deosebire de o boală precum rujeola, riscul de complicaţii în urma bronşiolitei este scăzut pentru un copil sănătos.

Dar "este foarte interesant în ceea ce priveşte evitarea supraaglomerării în spitale, unde secţiile de pediatrie sunt saturate în această perioadă", a declarat Simon Cauchemez, care a coordonat modelarea pentru Institutul Pasteur.

"Prin urmare, este nevoie de o strategie amplă de imunizare a sugarilor care, altfel, se simt bine", a concluzionat el. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lãzãroiu)


Alte știri din categorie

Stiinta 2024-11-07 20:52:41

Un rover chinez contribuie la găsirea dovezilor despre existenţa unui ţărm străvechi pe planeta Marte

Cu ajutorul roverului Zhurong din China, oamenii de ştiinţă au obţinut noi dovezi conform cărora Marte a găzduit un ocean cu miliarde de ani în urmă, când era o planetă foarte diferită de lumea aridă şi dezolantă din zilele noastre, informează Reuters. Cercetătorii au declarat joi că datele obţinute de roverul Zhurong, care a asolizat în c&ac

Stiinta 2024-11-07 18:25:59

Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani

O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer

Stiinta 2024-11-07 18:25:48

Noul director al CERN îşi exprimă angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule

Fizicianul britanic Mark Thomson, care tocmai a fost numit în funcţia de director general al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), şi-a exprimat joi angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule, care ar trebui să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine universul infinitezimal, informează AFP. &quo

Stiinta 2024-11-07 18:25:48

O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil

În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu

Stiinta 2024-11-06 00:00:01

Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie

Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice

Stiinta 2024-11-05 17:36:18

Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu

Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce

Stiinta 2024-11-04 00:00:01

O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare

Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp

Stiinta 2024-11-01 12:54:36

Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani

Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint

Stiinta 2024-10-31 13:33:50

Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)

Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece

Stiinta 2024-10-30 00:00:02

China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială

China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt

Stiinta 2024-10-29 00:00:01

Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool

Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz

Stiinta 2024-10-26 00:00:01

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,

Stiinta 2024-10-25 10:33:53

Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km

Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i

Stiinta 2024-10-25 00:00:01

BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica

Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o

Stiinta 2024-10-21 00:00:01

Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb

Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania

Subscribe to our mailing list!

We don't spam