logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
COMUNICATE

Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu

BULETIN INFORMATIV

Patru incendii, în ultimele ore

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă, produse la nivel local. În ultimele ore, aceştia au intervenit pentru stingerea a patru incendii, în următoarele localităţi:

* Valea Plopilor: a ars vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 mp. La caz au acţionat pompierii din cadrul Staţiei Mihăileşti, cu o autospecială de stingere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul în locuri neprotejate corespunzător;

* Popeşti: au ars circa două tone de lemne, într-o magazie. Au acţionat pompierii din cadrul Staţiei Mihăileşti şi Punctului de Lucru Călugăreni, cu două autospeciale de stingere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul în locuri neprotejate corespunzător;

* Vărăşti: au ars aproximativ 5.000 mp de vegetaţie uscată, deşeuri menajere, trestie, stuf, lăstăriş şi mărăciniş. Au intervenit pompierii din cadrul Staţiei Colibaşi, cu o autospecială de stingere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise;

* Popeşti: au ars vegetaţie uscată, mărăciniş şi deşeuri menajere, pe o suprafaţă de circa 10 ha. La caz au acţionat pompierii din cadrul Staţiei Mihăileşti, cu o autospecială de stingere. Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost fumatul în locuri neprotejate corespunzător.

Informare preventivă

Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile pot avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor. Flăcările se pot întinde într-un timp scurt pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuinţe, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Atragem atenţia asupra faptului că legislaţia privind protecţia mediului interzice arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase.

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii şi deţinătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Alte știri din categorie

Subscribe to our mailing list!

We don't spam