logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Cultura - Media

Târg al Meşterilor Populari la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara - artizanii îşi prezintă meşteşugurile

Image

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, sâmbătă, deschizându-şi porţile pentru cea de a XXIV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, la care au venit peste 40 de meşteri populari din diferite zone ale ţării, care expun de la ceramică şi ţesături până la icoane, opinci, sculpturi, pălării, instrumente muzicale şi multe altele.

Artizanii le transmit tinerilor tainele meşteşugurilor în cadrul unor ateliere demonstrative de prelucrare a cânepii, a ţesăturilor de interior, a costumelor populare şi a podoabelor, arătându-le celor interesaţi frumuseţea dogăritului, a modelării ceramicii şi a lemnului, migala încondeierii ouălor sau meşteşugul împletiturilor.

Printre ei se află şi iconarul Nicolae Muntean din comuna Giarmata, de lângă Timişoara, care a relatat pentru AGERPRES că salvează bucăţi de lemn din gospodărie, aparent nefolositoare, bucăţi de mobilier ori doage, care într-o clipă ar putea deveni surcele şi cenuşă, dar el le dă viaţă pentru un veac, chiar două, de acum înainte, pictându-le cu chipuri de sfinţi, îngeri, cu cruci sau simboluri liturgice.

"Sunt unul dintre tezaurele umane vii recunoscute de UNESCO în domeniul icoanei şi am încercat cât am putut să aduc tradiţia icoanei în actualitate şi să o pot duce mai departe. Fac icoane pe sticlă, dar am făcut şi pe lemn, sculptură în lemn, pictură. Cel mai mult mi-a plăcut să aduc la viaţă lemnul vechi, obiectele vechi şi, în mare măsură, copaia care ţine pâinea şi doagele care ţin vinul. Pâinea şi vinul - simboluri liturgice. Am încercat să fac şi troiţe, doagelor le-am dat formă, pe care am inscripţionat iniţialele "IC XC NI KA" (Iisus Hristos Biruitor). Aceste doage în cinci minute puteau fi arse în foc şi să ajungă cenuşă, dar eu le-am redat viaţa. Garantez pentru 200 de ani şi când se strică, să vină atunci la mine să le refac. Sunt lucrări pe lemn de stejar, de salcâm, cu esenţă tare", a afirmat Nicolae Muntean.

Dinu Perva este un alt meşteşugar cu zeci de ani de experienţă, care a adus la târg obiecte unice, de la coşuri împletite din răchită la piese de mobilier. Îmbinând tehnici clasice cu inovaţii personale, Dinu Perva creează adevărate opere de artă, pentru că, după cum spune, "în obiectul făcut de un meşter se regăseşte o părticică din sufletul lui, pus acolo cu drag".

Sub curcubeul toamnei, alături de meşterii şi artizanii specializaţi în prelucrarea lutului, a lemnului, a osului, a metalului, în crearea de ţesături, măşti, în podoabe populare, împletituri, icoane, dantelărie, obiecte din sfoară, instrumente muzicale, este prezentă şi gastronomia tradiţională, cu produse preparate după reţete proprii, moştenite din familie, de la cele de panificaţie, patiserie şi paste făinoase, până la cele din carne şi lactate.

"Muzeul Satului Bănăţean se doreşte a fi un păstrător al tradiţiilor. Am încercat să desfăşurăm de-a lungul întregului an tot felul de evenimente, târguri, festivaluri, expoziţii, venind în întâmpinarea cererilor primite din partea oamenilor. Tot mai mulţi cetăţeni caută o reîntoarcere la rădăcinile lor. Trebuie să prezentăm lumii toate acele elemente care ne fac mândri de ţara noastră", a declarat, sâmbătă, în deschiderea evenimentului, managerul Muzeului Satului Bănăţean, Dorel Micle.

Preşedintele în exerciţiu al Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a punctat că administraţia judeţeană şi-a propus să reunească milenii de tradiţie şi valoare românească la Timişoara.

"Ce poate lega mai bine un popor decât cultura, tradiţiile şi credinţa sa? Altfel, suntem doar nişte indivizi care venim de nicăieri şi mergem spre nicăieri, cum spunea Petre Ţuţea. Vă doresc să continuaţi această tradiţie şi să aveţi cui să o transmiteţi mai departe: tinerilor, în primul rând, care trebuie să preia de la voi arta meşteşugurilor, tradiţiile", a spus Alin Nica.

Viceprimarul municipiului Timişoara, Ruben Laţcău, a arătat, în context, că elementele tradiţionale trebuie conservate ca un arc în timp.

"Cred cu tărie că vom ajunge, în curând, într-un moment în care ne vom redescoperi valorile şi tradiţiile. Eu sunt din Bihor, mama este dintr-un sat din vârful dealului, de la capăt de drum. Când eram mici şi mergeam la ţară, toată lumea avea un război de ţesut în casă. Bunica încă mai ţesea cu războiul. Din păcate, în anii '90 a început această modă a geamurilor termopan şi a elementelor de inox. S-a pierdut foarte mult din valoarea şi tradiţia acestor sate, într-un proces de modernizare pe care nu l-am înţeles. Dacă mergem în concediu în alte ţări, Italia, Franţa, în alte zone din Balcani, vedem că tocmai aceste elemente tradiţionale autentice sunt cele care atrag, care dau nuanţă şi culoare. Cred că avem nevoie să ne redescoperim, ca ţară. Trebuie să ne redescoperim meşterii, valorile, elementele tradiţionale şi să le valorificăm", a subliniat Ruben Laţcău.

La Târgul Meşterilor Populari sunt multe produse, iar unii vizitatori cumpără chiar şi articole mai scumpe, vestimentare, ornamentale sau de mobilier.

Icoanele mai mari, pictate manual, ajung la 2.000 de lei, farfuriile de Horezu se apropie de 40 de lei, iar pe cojoacele brodate manual se cer sute de lei.

Târgul poate fi vizitat sâmbătă până la ora 18,00, iar duminică până la ora 13,00. Intrarea este liberă. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dãdârlat)


Alte știri din categorie

Cultura - Media 2024-11-07 18:02:15

Mircea Martin: Cultura devine politică; poziţia, inspirată din marxism, circulă şi în România printre tineri

Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri".

Cultura - Media 2024-11-07 16:30:41

Bihor: Visit Oradea a suplimentat cu aproape 600 de locuri biletele la concertul lui Andrea Bocelli de la Oradea

Organizatorii concertului susţinut de tenorul Andrea Bocelli la Oradea, pe 17 noiembrie, au anunţat joi suplimentarea celor 5.050 de locuri din Arena Oradea, sold out într-o singură zi, cu alte 580 de locuri, din care 300 pe suprafaţa de joc, deci cu vizibilitate foarte bună. "Interesul publicului meloman faţă de acest concert a fost foarte

Cultura - Media 2024-11-07 15:16:22

Hunedoara: Soprana Teodora Gheorghiu şi bas-baritonul Sorin Coliban în concertul extraordinar 'Zâmbetul Muzicii'

Deva, 7 nov /Agerpres/ - Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine la Deva, un concert extraordinar în cadrul Turneului Naţional "Zâmbetul Muzicii", evenimentul fiind programat pe 13 noiembrie la Sala "Pro Arte" a Colegiului Naţional "Decebal" din Deva. "Turneul N

Cultura - Media 2024-11-07 14:11:45

Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio

Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat

Cultura - Media 2024-11-07 10:05:35

Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)

Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s

Cultura - Media 2024-11-07 08:58:17

Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M

Cultura - Media 2024-11-07 00:00:02

Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'

Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num

Cultura - Media 2024-11-06 19:25:15

A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES

Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo

Cultura - Media 2024-11-06 19:19:24

Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA

Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.

Cultura - Media 2024-11-06 18:36:59

Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid

Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve

Cultura - Media 2024-11-06 18:15:45

'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României

Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr

Cultura - Media 2024-11-06 16:22:33

Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale

Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe

Cultura - Media 2024-11-06 16:21:09

Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii

Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co

Cultura - Media 2024-11-06 16:01:40

Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA

Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c

Cultura - Media 2024-11-06 15:31:58

Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'

Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în

Subscribe to our mailing list!

We don't spam