Festivalul RADAR 2024 - Reprezentaţii audio-vizuale, proiecţii şi performance-uri muzicale live cu artişti din 10 ţări
Reprezentaţii audio-vizuale, proiecţii şi performance-uri muzicale live vor putea fi urmărite, de vineri până duminică, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului RADAR - Romanian Artists Developing Alternative Realities, în grădina Fabricii din cadrul Hotel Caro.
Fondatoarele RADAR, Mădălina Ivaşcu şi Sorina Topceanu, au precizat joi că ediţia din acest an a festivalului "devine un eveniment internaţional de new media art, cu participanţi din zece ţări, marcând o evoluţie majoră faţă de ediţiile anterioare".
"Ne bucurăm că fascinaţia pentru aplicabilitatea tehnologiei este din ce în ce mai mare, iar pentru noile generaţii este un mediu interactiv care le generează conţinut, un teren de joacă perfect pentru ei. Publicul RADAR este format din persoane curioase, aflate în căutarea stimulării imaginaţiei şi a unor noi surse de inspiraţie, iar majoritatea proiectelor prezentate includ experimente şi concepte unice, care au ca scop declanşarea unei game variate de emoţii şi să trezească cât mai multe întrebări despre viitor", au spus cele două fondatoare.
În cadrul festivalului, vor fi prezentate şi lucrări digitale ale artiştilor şi studiourilor independente din România, precum şi o secţiune specială realizată în parteneriat cu UNATC, dedicată studenţilor şi absolvenţilor programului de masterat ITPMA, care aniversează şapte ani de existenţă în 2024, a precizat Mădălina Ivaşcu.
Instalaţiile de new media art din expoziţie folosesc tehnologii precum Realitatea Augmentată, Realitatea Virtuală, Realitatea Mixtă, Inteligenţa Artificială, video-mapping şi senzori de interactivitate, transformând publicul din simplu spectator într-un colaborator activ în explorarea viitorului.
"Natura, în sensul ei fizic, de la atom la adâncurile universului, este o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru noi. Majoritatea lucrărilor noastre se bazează pe noţiuni de dinamică, mişcare, gravitaţie şi geometrie. Iar când ne arătăm lucrările, cel mai important pentru noi este să provocăm emoţii, ceea ce aşteptăm şi de la vizitatorii RADAR. Să vedem că publicul zâmbeşte, dansează şi uneori plânge este probabil cea mai mare recompensă pentru noi, pentru că asta înseamnă că am reuşit să folosim tehnologia pentru a genera emoţii", au spus reprezentanţii studioului Collectif Scale, din Franţa, prezenţi în cadrul festivalului cu instalaţiile Amonitte şi Carnival.
Vizitatorii se vor putea bucura, între orele 19,00 şi 22,00, de cele mai inovatoare proiecte experimentale din domeniile creaţiei sonore electronice, creaţiei audiovizuale şi artei digitale.
Scena RADAR Future Nature LIVE A/V (live audio-visual) este curatoriată de artista Dilmana Yordanova, artistă interdisciplinară, manager cultural, curator artistic şi lector universitar cu o experienţă de peste 25 de ani.
Vineri, în prima zi de festival, scena va fi împărţită între trei artişti români - Felix Petrescu şi Valentin Toma, alias Makunouchi Bento, şi Vali Chincişan - şi doi artişti din Iran - Razieh Kooshki şi Vahid Ghaderi.
A doua zi de festival îi aduce în faţa publicului pe Sillyconductor & Dreamrec şi Mischa Blanos & Noetic. Artiştii vor prezenta publicului o asociere de proiecte speciale, instrumente şi stiluri muzicale diverse, alături de compoziţii vizuale captivante.
În ultima zi, pe scenă vor urca Phormatik şi Puma and The Dolphin din Bulgaria, urmaţi de grupul muzical K not K cu proiecţii de Visceral.
Prima reprezentaţie a serii va fi o combinaţie de artă digitală şi experienţe imersive, oferită de studio-ul Phormatik, acompaniată de muzica celor de la Puma and The Dolphin.
K not K este unul dintre cele mai apreciate band-uri din zona muzicii electronice, fiind cunoscut pentru abordarea inspirată din jocul de şah. Acordurile vor fi susţinute de viziunea artistică a lui Visceral prin tehnici de video mapping şi artă generativă.
Secţiunea dedicată copiilor a festivalului RADAR aduce anul acesta peste opt experienţe interactive şi educaţionale, care le vor permite celor mici să exploreze şi să controleze o lume fantastică. Pe parcursul celor trei zile de festival, ei pot interacţiona cu instalaţii de artă digitală create special de artişti din România, Danemarca şi Franţa.
"O secţiune cu care am început şi care a fost extrem de bine primită şi de relevantă şi pe care continuăm să o extindem este secţiunea dedicată copiilor, respectiv RADAR Kids, care ne-a adus încă de la prima ediţie 2.000 de copii. E un lucru care ne bucură foarte mult pentru că încercăm să le arătăm că tehnologia nu este doar entertainment, ci poate să fie un mediu de creaţie", a mai spus Mădălina Ivaşcu.
Copiii vor explora un traseu special creat pentru ei, care reuneşte proiecţii interactive, desene care prind viaţă, instalaţii controlate de sunete, ilustraţii animate prin atingere şi experienţe VR, toate construite în jurul conceptului Future Nature, precizează organizatorii.
Una dintre instalaţiile prezente în zona Kids, pregătită de studio-ul francez Theoriz, invită participanţii să creeze o partitură muzicală pe un portativ interactiv. Pe măsură ce copiii rearanjează blocurile pe portativul uriaş cu proiecţii, se creează o nouă armonie colectivă, melodia schimbându-se în timp real în urma mişcărilor blocurilor.
Artistul Andreas Refsgaard, în colaborare cu alţi doi creativi din Danemarca, vor aduce publicului la festival un experiment care foloseşte învăţarea automată (machine learning) pentru a controla un joc video într-un mod neobişnuit. Este un joc de alergare (runner game) în care se folosesc vocea şi sunetele pentru a controla mişcările unui urs.
O altă instalaţie interactivă, tactilă, îi va învăţa pe copii despre o dietă sănătoasă, importanţa mişcării şi protejarea mediului.
Copiii au acces, cu acelaşi bilet, şi în festivalul RADAR, unde vor putea descoperi alături de părinţi alte 20 de instalaţii de artă digitală, de lumini şi sunete, prezentate de artişti români şi internaţionali din 10 ţări.
Vârsta recomandată pentru interacţiunea cu instalaţiile este de 3 până la 10 ani, astfel încât fiecare participant să se poată bucura de o experienţă cât mai potrivită în funcţie de vârstă şi dezvoltare, informează organizatorii.
Biletele sunt disponibile pe site-ul festivalului şi pe entertix.ro. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa foto: RADAR New Media Art/facebook.com
Alte știri din categorie
Mircea Martin: Cultura devine politică; poziţia, inspirată din marxism, circulă şi în România printre tineri
Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri".
Bihor: Visit Oradea a suplimentat cu aproape 600 de locuri biletele la concertul lui Andrea Bocelli de la Oradea
Organizatorii concertului susţinut de tenorul Andrea Bocelli la Oradea, pe 17 noiembrie, au anunţat joi suplimentarea celor 5.050 de locuri din Arena Oradea, sold out într-o singură zi, cu alte 580 de locuri, din care 300 pe suprafaţa de joc, deci cu vizibilitate foarte bună. "Interesul publicului meloman faţă de acest concert a fost foarte
Hunedoara: Soprana Teodora Gheorghiu şi bas-baritonul Sorin Coliban în concertul extraordinar 'Zâmbetul Muzicii'
Deva, 7 nov /Agerpres/ - Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine la Deva, un concert extraordinar în cadrul Turneului Naţional "Zâmbetul Muzicii", evenimentul fiind programat pe 13 noiembrie la Sala "Pro Arte" a Colegiului Naţional "Decebal" din Deva. "Turneul N
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat
Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)
Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s
Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti
Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M
Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'
Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num
A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES
Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.
Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid
Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve
'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României
Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr
Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale
Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe
Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii
Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co
Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA
Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c
Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'
Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în