logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Cultura - Media

Bihor: TIFF Oradea începe vineri seară cu o gală de deschidere sold out

Image

TIFF Oradea îşi deschide porţile vineri şi propune cinefililor bihoreni sau turişti un week-end plin, cu un program bogat în filme spectaculoase şi invitaţi speciali în conversaţie cu spectatorii la finalul proiecţiilor.

Potrivit unui comunicat al Visit Oradea, cea de a 7-a ediţie a TIFF Oradea debutează vineri seară, la Teatrul de stat "Regina Maria", cu gala de deschidere sold out.

Triplu premiat la Festivalul de Film de la Veneţia, "Anul Nou care n-a fost" va fi proiectat în prezenţa actorilor Iulian Postelnicu, Nicoleta Hâncu şi Emilia Dobrin, care vor invita publicul în culisele acestui film plin de umor şi tensiune, la finalul proiecţiei. "Anul Nou care n-a fost" nu este încă o poveste din comunism, iar spectatorii se vor putea convinge de acest lucru sâmbătă, 28 septembrie, la Teatrul de Stat.

Poate cel mai bun documentar românesc dedicat sportului, "Nasty" are în palmares suficiente poveşti nespuse despre tenismenul Ilie Năstase. Regizorii Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu şi Tudor D. Popescu vor rămâne la un "schimb de mingi" cu publicul la finalul proiecţiei din 28 septembrie. Curioşii vor afla şi cum a fost să întâlneşti faţă în faţă şi să intervievezi toate super-vedetele din tenisul internaţional.

Tot sâmbătă, "Clasat", una dintre revelaţiile anului în cinematografia autohtonă, premiat la Zilele Filmului Românesc, va fi proiectat în prezenţa regizorului Horia Cucută. Un film, al cărui fir narativ porneşte de la două subiecte mult discutate, Inteligenţa Artificială şi toxicitatea de la locul de muncă, este "reţeta" sigură pentru un Q&A spumos.

Ultima zi a festivalului, aduce încă trei proiecţii cu invitaţi speciali: "Moromeţii 3", "Unde merg elefanţii" şi "Fără aer".

Cel mai popular film românesc la TIFF 2024, "Moromeţii 3" vine în faţa publicului orădean cu o prezenţă consistentă, în frunte cu regizorul Stere Gulea, care va fi însoţit de actorii Alex Călin, Olimpia Melinte, Mara Bugarin şi Iulian Postelnicu. Detalii mai puţin cunoscute din timpul filmărilor, dar şi ideile care l-au inspirat pe Stere Gulea să îşi încheie trilogia cu un scenariu original, bazat pe însemnările proprii şi jurnalul lui Marin Preda, sunt doar câteva dintre curiozităţile pe care invitaţii "Moromeţii 3" le vor dezvălui spectatorilor.

Gabi Şarga şi Cătălin Rotaru, creatorii filmului "Unde merg elefanţii", vin, la TIFF Oradea, pentru a răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecţiei. O apariţie surprinzătoare în peisajul cinematografiei româneşti, filmul va provoca spectatorii să desluşească o poveste la graniţa dintre realitate şi imaginaţie.

"Fără aer" aduce, pe marele ecran, povestea profesoarei de literatură Adela Stan, de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Turda, care a fost sancţionată disciplinar după ce le-a recomandat elevilor din clasa a XI-a vizionarea unui film despre relaţia dintre poeţii simbolişti Arthur Rimbaud şi Paul Verlaine. Situaţia a generat un conflict deschis între părinţi, conducerea liceului şi profesoară, despre care publicul va afla mai multe tocmai de la profesoara Adela Stan, care a inspirat filmul.

Cea de a 7-a ediţie a TIFF Oradea aduce şi o selecţie spectaculoasă de filme străine, două dintre acestea, aclamate de public şi critici, vor fi proiectate în chiar prima zi a festivalului.

"Dincolo de graniţe" (r. Levan Akin) este o poveste emoţionantă despre identitate, acceptare şi puterea conexiunii umane. Filmul o urmăreşte pe Lia, o profesoară pensionată din Georgia, aflată în căutarea nepoatei sale, Tekla. Cu o compasiune profundă, "Dincolo de graniţe" explorează partea nevăzută a Istanbulului şi puterea de care avem nevoie pentru a depăşi barierele care ne separă. Proiecţia va avea loc vineri, 27 septembrie, la Filarmonica de Stat, de la ora 20.

Un amestec strălucit de horror psihologic şi dramă poliţistă, "Longlegs" are toate ingredientele să devină titlul momentului pentru iubitorii genului. Agenta FBI, Lee Harker, este desemnată să rezolve misterul din spatele unor omoruri şocante, iar lucrurile se complică atunci când află că are o legătură personală cu ucigaşul. "Longlegs" nu este încă un film despre vânătoarea unui criminal în serie, ci o incursiune la limita dintre bine şi rău, cu Nicolas Cage în probabil cel mai bun rol al său.
Filmul va fi proiectat vineri, 27 septembrie, la Filarmonica de Stat, de la ora 22.

A doua zi a festivalului pune în lumina reflectoarelor drama "O viaţă remarcabilă" (r. James Hawes). Filmul alternează între planul din prezent, care îl urmăreşte pe Nicky Winton la vârsta bătrâneţii, jucat magistral de Anthony Hopkins, şi planul din trecut, care rememorează efortul său supraomenesc de a salva cât mai mulţi copii, preponderent evrei, înainte ca naziştii să închidă graniţele Cehoslovaciei. Aproximativ 6.000 de oameni sunt în viaţă astăzi datorită tenacităţii acestui om. Acest film va fi proiectat sâmbătă, la Filarmonica de Stat, de la ora 20:30.

Ultima zi de TIFF Oradea promite o încheiere grandioasă: "Bastardul", "Bestia" şi "Mic dejun la Tiffany" în prim-plan.

"Bastardul" (r. Nikolaj Arcel) ne poartă în Danemarca secolului XVIII, unde căpitanul Ludvig Kahlen are o ultimă soluţie pentru a obţine un titlu nobiliar: va cuceri nordul Danemarcei, construind o colonie pe acest tărâm extrem de sălbatic şi neospitalier. Filmul este o poveste despre ambiţie, supravieţuire şi conflictul dintre vis şi realitate, în mijlocul unor peisaje sălbatice absolut spectaculoase. "Bastardul" se poate vedea duminică, de la ora 17:45, la Filarmonica de Stat.

O explorare captivantă a dorinţei şi destinului, "Bestia" (r. Bertrand Bonello) plasează acţiunea într-un viitor distopic, unde umanitatea încearcă să scape de emoţii pentru a se proteja de catastrofele viitoare. Filmul, proiectat în premieră mondială la Veneţia, o are în rol principal pe actriţa-vedetă Lea Seydoux, care a fost numită o "revelaţie" de publicaţia Deadline datorită interpretării sale. "Bestia" se poate vedea duminică, de la ora 20:15, la Filarmonica de Stat.

Cea de a 7-a ediţie a TIFF Oradea se va încheia cu unul dintre cele mai îndrăgite filme din toate timpurile, "Mic dejun la Tiffany", cu iconica Audrey Hepburn în rol principal. O poveste atemporală despre dragoste şi autodescoperire, apreciată de generaţii întregi pentru jocul actoricesc, umorul sofisticat şi şarmul etern al New York-ului. "Mic dejun la Tiffany" va fi proiectat în Piaţa Unirii Open Air, de la ora 20:00, cu intrare liberă.

Programul complet poate fi consultat pe oradea.tiff.ro.

Cea de-a 7-a ediţie TIFF Oradea este co-organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea - Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, cu sprijinul partenerilor: Centrul Naţional al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Goethe Institut Bucureşti, Consiliul Judeţean Bihor, Oradea Heritage, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Manifest pentru Oradea, Protimer. AGERPRES/(AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)


Alte știri din categorie

Cultura - Media 2024-11-07 18:02:15

Mircea Martin: Cultura devine politică; poziţia, inspirată din marxism, circulă şi în România printre tineri

Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri".

Cultura - Media 2024-11-07 16:30:41

Bihor: Visit Oradea a suplimentat cu aproape 600 de locuri biletele la concertul lui Andrea Bocelli de la Oradea

Organizatorii concertului susţinut de tenorul Andrea Bocelli la Oradea, pe 17 noiembrie, au anunţat joi suplimentarea celor 5.050 de locuri din Arena Oradea, sold out într-o singură zi, cu alte 580 de locuri, din care 300 pe suprafaţa de joc, deci cu vizibilitate foarte bună. "Interesul publicului meloman faţă de acest concert a fost foarte

Cultura - Media 2024-11-07 15:16:22

Hunedoara: Soprana Teodora Gheorghiu şi bas-baritonul Sorin Coliban în concertul extraordinar 'Zâmbetul Muzicii'

Deva, 7 nov /Agerpres/ - Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine la Deva, un concert extraordinar în cadrul Turneului Naţional "Zâmbetul Muzicii", evenimentul fiind programat pe 13 noiembrie la Sala "Pro Arte" a Colegiului Naţional "Decebal" din Deva. "Turneul N

Cultura - Media 2024-11-07 14:11:45

Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio

Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat

Cultura - Media 2024-11-07 10:05:35

Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)

Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s

Cultura - Media 2024-11-07 08:58:17

Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M

Cultura - Media 2024-11-07 00:00:02

Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'

Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num

Cultura - Media 2024-11-06 19:25:15

A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES

Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo

Cultura - Media 2024-11-06 19:19:24

Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA

Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.

Cultura - Media 2024-11-06 18:36:59

Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid

Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve

Cultura - Media 2024-11-06 18:15:45

'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României

Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr

Cultura - Media 2024-11-06 16:22:33

Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale

Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe

Cultura - Media 2024-11-06 16:21:09

Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii

Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co

Cultura - Media 2024-11-06 16:01:40

Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA

Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c

Cultura - Media 2024-11-06 15:31:58

Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'

Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în

Subscribe to our mailing list!

We don't spam