Mihai Mitrică (AER): Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureş, cea mai spectaculoasă ediţie
Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România (AER), Mihai Mitrică, a declarat, joi, în deschiderea ediţiei a IX-a a Salonului de Carte Bookfest de la Târgu Mureş, că aceasta este ediţia cea mai spectaculoasă a manifestării.
"Cred că este cea mai spectaculoasă ediţie a salonului de carte Bookfest Târgu Mureş pe care o organizăm, a IX-a, pentru că lista de autori pe care o puteţi vedea pe fluturaşul oficial al târgului este una cu adevărat impresionantă. Mă bucur să îl salut alături de noi pe prefectul judeţului Mureş, domnul Ciprian Dobre, care are o istorie foarte îndelungată alături de noi, pentru că datorită domniei sale şi eforturilor pe care le-a făcut, când era preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, acest Bookfest a venit (la Târgu Mureş, n.r.) şi apoi a continuat să se şi a continuat să se desfăşoare ulterior de conducerile pe care le-au avut Consiliul Judeţean Mureş şi Consiliul Local Târgu Mureş", a declarat Mihai Mitrică.
Preşedintele AER a subliniat că a deschide o carte este cel mai bun vaccin pe care ni-l putem administra împotriva manipulării.
"Gânditul cu mintea proprie - şi e şi jumătate din titlul unei cărţi celebre - este o întreprindere destul de riscantă în zilele acestea, dar vă asigur că beneficiile sunt cât se poate de palpabile (...). Sper să vă încânte oferta de carte şi la ediţia pe care am pregătit-o, iar în 2025 să ne revedem la a X-a ediţie", a afirmat Mihai Mitrică.
Prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, a felicitat organizatorii ediţiei a IX-a a Salonului de Carte Bookfest de la Târgu Mureş pentru pentru noutăţile editoriale pe care le aduc anual în acest oraş.
"Şi tot acest lucru se datorează faptului că reuşiţi, în fiecare an, să deschideţi cumva poarta către cărţi într-un mod diferit. Deschideţi poarta astfel şi ne faceţi câteva zile frumoase la Târgu Mureş. Dialogul cu autorii, actualitatea editorială cu care noi, cititorii putem lua contact, este prin intermediul dumneavoastră. Motiv pentru care mie, ca târgumureşean, nu îmi rămâne decât să îmi explic recunoştinţa, gratitudinea, pe de o parte, şi să vă mulţumesc. Cred că aparte de tot ceea ce se întâmplă în general, aparte de inteligenţa artificială, aparte de mediile social media pe care cu toţii le avem la îndemână, pe măsură ce înaintăm în viaţă ne dăm seama că fundamentul acestora rămâne totuşi cartea. Rămâne totuşi cartea tipărită, ceea ce cred că reprezintă întrucâtva adevărul, adevărul pe care putem să-l sorbim cu fiecare filă de carte pe care o întoarcem", a afirmat prefectul Ciprian Dobre, în cadrul deschiderii oficiale.
În programul Bookfest Târgu Mureş figurează o serie de lansări de carte, precum ce a romanelor "Surori sub dogoarea Soarelui Răsare" de Heather Morris şi "Fericitul cuplu" de Naoise Dolan, de la Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei, "Ce vrem de la preşedintele ţării? Ghid civic pentru alegătorii români", de Cristian Preda, Ciprian Mihali, Sorin Ioniţă.
În cadrul acestei lansări vor vorbi Cristian Preda, Ciprian Mihali, Zoltán Rostás, Smaranda Enache, moderator Radu Paraschivescu.
Sâmbătă, Editura Polirom îl aduce la întâlnirea cu cititorii pe Cristian Tudor Popescu, cu "Râsul dracului. Interceptări, informaţii desecretizate, autodenunţuri", moderează Vasile Hotea-Fernezan, apoi Editura Humanitas, colecţia Ştiinţă, îi va adduce în faţa cititorilor pe Cătălin Vasilescu cu "Dragul meu Wallace: Istoria zilei în care sir Charles Darwin şi-a pierdut eleganţa". Vor fi prezenţi Cătălin Vasilescu, Alexandru N. Stermin şi Radu Paraschivescu.
De asemenea, Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei, lansează romanele "Brooklyn" de Colm Tóibín, "Ochii Monei" de Thomas Schlesser, "Flăcările" de Sophie Haydock, "Nebunul păsărilor" de Care Santos, vor vor vorbi: Cristina Nicolae, Cristian Preda, Alexandru Stermin şi Denisa Comănescu.
Aceeaşi editură îl va prezenta şi pe Dan-Liviu Boeriu cu "Aici locuieşte frica", autorul fiind prezent alături de Alexandru Stermin, Radu Paraschivescu.
Cititorii se vor reîntâlni cu biologul şi exploratorul Alexandru N. Stermin pentru a discuta despre bestsellerul "Privirea urangutanului" sau "Despre animalul din noi", alături de acesta fiind şi Ioana Clara Enescu şi Radu Paraschivescu.
Tot Editura Humanitas va lansa volumul "Libertatea de depresie: Învăluiri şi dezvăluiri de pe la noi", bestseller Humanitas 2024, ocazie cu care vor vorbi Radu Paraschivescu şi Cristian Preda.
Va fi lansată, de asemenea, şi o colecţia de Istorie, Dennis Deletant - "România, 1916-1941: O istorie politică", vor vorbi: Dennis Deletant, Cristian Preda, Cornel Sigmirean, Anca Şincan, moderator Gabriela Maaz. În aceeaşi categorie va intra şi "Religia clandestină în documentele poliţiei secrete: O istorie în imagini", vor vorbi: Anca Şincan, Ionuţ Biliuţă, Cornel Sigmirean.
Editura Polirom va prezenta cel mai nou roman al lui Radu Aldulescu, "Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este ţara mea", alături de autor fiind Cristina Timar, Alexandru Cistelecan.
Duminică, Editura Curtea Veche Publishing va avea o lansare comună "Cum să te ratezi cu demnitate" de Octav Gheorghe şi "Dincolo de Porţile Ruşinii" de Marian Tudor.
Editura Polirom va avea secţiunea "Ego. Proză - 20 de ani", cu "Vreau să aud numai de bine" de Tudor Ganea, "Picioare de lotus" de Bogdan Răileanu, ultima lansare fiind "În căutarea românului perfect. Specific naţional, degenerare rasială şi selecţie socială în România modernă" de 14.00 Marius Turda. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Alte știri din categorie
Mircea Martin: Cultura devine politică; poziţia, inspirată din marxism, circulă şi în România printre tineri
Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri".
Bihor: Visit Oradea a suplimentat cu aproape 600 de locuri biletele la concertul lui Andrea Bocelli de la Oradea
Organizatorii concertului susţinut de tenorul Andrea Bocelli la Oradea, pe 17 noiembrie, au anunţat joi suplimentarea celor 5.050 de locuri din Arena Oradea, sold out într-o singură zi, cu alte 580 de locuri, din care 300 pe suprafaţa de joc, deci cu vizibilitate foarte bună. "Interesul publicului meloman faţă de acest concert a fost foarte
Hunedoara: Soprana Teodora Gheorghiu şi bas-baritonul Sorin Coliban în concertul extraordinar 'Zâmbetul Muzicii'
Deva, 7 nov /Agerpres/ - Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine la Deva, un concert extraordinar în cadrul Turneului Naţional "Zâmbetul Muzicii", evenimentul fiind programat pe 13 noiembrie la Sala "Pro Arte" a Colegiului Naţional "Decebal" din Deva. "Turneul N
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat
Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)
Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s
Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti
Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M
Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'
Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num
A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES
Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.
Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid
Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve
'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României
Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr
Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale
Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe
Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii
Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co
Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA
Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c
Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'
Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în