logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Cultura - Media

Roman Lopatynskyi din Ucraina - câştigătorul Secţiunii Pian a Concursului ''George Enescu'' 2024

Image

Roman Lopatynskyi (31 de ani, Ucraina) este câştigătorul celei de a XIX-a ediţii a Concursului Internaţional 'George Enescu', Secţiunea Pian, la sfârşitul unei finale în care a interpretat Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră op. 83 de Johannes Brahms, acompaniat de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijorului Christian Reif.

Pe locul al doilea s-a situat Tatiana Dorokhova iar pe locul al treilea - Evgeny Konnov, informează, luni, ARTEXIM.

Câştigătoarea Premiului al II-lea, Tatiana Dorokhova (33 de ani, Rusia), a interpretat Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră op. 15 de Johannes Brahms, în timp ce câştigătorul Premiului al III-lea, Evgeny Konnov (32 de ani, Rusia), a interpretat Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Juriul Secţiunii de Pian pentru cea de a XIX-a ediţie a Concursului Enescu a fost format din pianiştii Lilya Zilberstein (preşedinta juriului), Luiza Borac, Dana Borşan, Sina Kloke, Vovka Ashkenazy, Andrei Pisarev, Simon Trpceski, Alexander Shtarkman şi managerul Martin Campbell-White.

Premiul I al ediţiei a XIX-a a competiţiei este în valoare de 15.000 de euro, premiul al doilea de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. De asemenea, laureaţilor concursului li se va oferi şansa de a concerta în cadrul ediţiilor 2025 şi 2026 ale Festivalului şi Concursului 'Enescu', precum şi în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din ţară.

În cadrul Concursului 'George Enescu', casa de discuri Electrecord oferă câştigătorilor premiilor întâi de la secţiunile violoncel, vioară şi pian, oportunitatea de a înregistra lucrări de George Enescu, cu posibilitatea de a fi transpuse pe un album dublu dedicat.

Trofeele Concursului 'Enescu' 2024 sunt realizate de către artistul Mihai Băncilă.

În cadrul Galei de premiere s-au oferit şi trei premii speciale:

Premiul 'Radu Lupu' pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu, în valoare de 3.000 euro, a fost câştigat de Roman Lopatynskyi, care a interpretat Sonata nr. 3 în re major op. 24.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse - Bulz pentru pian de Diana Rotaru în valoare de 2.000 euro, a fost câştigat de Tatiana Dorokhova.

Premiul 'Constanţa Erbiceanu', oferit de Fundaţia Culturală 'Erbiceanu', în valoare de 2.500 euro, care se atribuie unui concurent român, a fost câştigat de Alexa Stier.

Premiul Publicului, în valoare de 1.000 euro, a fost câştigat de Evgeny Konnov, care a fost votat de către un public din 15 ţări: Malaysia, Croaţia, Kazahstan, Estonia, Argentina, Macedonia de Nord, Elveţia, Austria, Spania, Ucraina, Italia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Germania şi România.

* Pianistul ucrainean Roman Lopatynskyi s-a născut la Kiev şi este unul dintre cei mai apreciaţi tineri pianişti din Ucraina. Este laureat a peste 20 de competiţii internaţionale de pian, precum Concursul Internaţional de Pian Hamamatsu, Concursul Internaţional de Pian 'Ferruccio Busoni' din Bolzano, Concursul Internaţional pentru Tineri Pianişti în Memoria lui 'Vladimir Horowitz' din Kiev, Concursul Internaţional 'Arthur Rubinstein' Piano Master. Din 2017, Roman Lopatynskyi este membru al Academiei Festivalului Heidelberg, fiind invitat frecvent să cânte în săli de concerte şi la festivaluri internaţionale renumite.

* Tatiana Dorokhova s-a născut în Volgograd, într-o familie de muzicieni. Este laureată a numeroase concursuri internaţionale şi a luat parte la înregistrarea seriei de CD-uri "Antologia muzicii pentru pian a compozitorilor sovietici şi ruşi", lansată de casa de discuri Melodiya.

* Evgeny Konnov s-a născut în Circik (Uzbekistan) şi este laureat al mai multor concursuri internaţionale. A concertat în săli de concerte importante, alături de Orchestra Simfonică din Madrid, Orchestra Simfonică din Tenerife, Orchestra Filarmonicii Johannesburg, Orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, Orchestra Naţională Jove din Catalonia, Orchestra Simfonică din Sanremo, Orchestra Filarmonicii din Portugalia.

* Alexa Stier este născută în Satu Mare, în 1997. Descrisă de New Britain Herald drept "pur şi simplu fenomenală", a concertat ca solistă cu ansambluri precum Orchestra Naţională Regală a Scoţiei (Marea Britanie), Orchestra Simfonică New Britain (SUA) şi Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania (România). A câştigat numeroase premii internaţionale fiind fondatoarea şi directorul artistic al Festivalului de Muzică de Cameră ContemporArt din oraşul ei natal. Şi-a finalizat studiile de licenţă la Conservatorul Regal din Scoţia şi studiile de master la Yale School of Music, SUA, unde în prezent este doctorand. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Sursa foto: George Enescu Festival/Facebook.com


Alte știri din categorie

Cultura - Media 2024-11-07 18:02:15

Mircea Martin: Cultura devine politică; poziţia, inspirată din marxism, circulă şi în România printre tineri

Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri".

Cultura - Media 2024-11-07 16:30:41

Bihor: Visit Oradea a suplimentat cu aproape 600 de locuri biletele la concertul lui Andrea Bocelli de la Oradea

Organizatorii concertului susţinut de tenorul Andrea Bocelli la Oradea, pe 17 noiembrie, au anunţat joi suplimentarea celor 5.050 de locuri din Arena Oradea, sold out într-o singură zi, cu alte 580 de locuri, din care 300 pe suprafaţa de joc, deci cu vizibilitate foarte bună. "Interesul publicului meloman faţă de acest concert a fost foarte

Cultura - Media 2024-11-07 15:16:22

Hunedoara: Soprana Teodora Gheorghiu şi bas-baritonul Sorin Coliban în concertul extraordinar 'Zâmbetul Muzicii'

Deva, 7 nov /Agerpres/ - Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine la Deva, un concert extraordinar în cadrul Turneului Naţional "Zâmbetul Muzicii", evenimentul fiind programat pe 13 noiembrie la Sala "Pro Arte" a Colegiului Naţional "Decebal" din Deva. "Turneul N

Cultura - Media 2024-11-07 14:11:45

Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio

Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat

Cultura - Media 2024-11-07 10:05:35

Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)

Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s

Cultura - Media 2024-11-07 08:58:17

Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M

Cultura - Media 2024-11-07 00:00:02

Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'

Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num

Cultura - Media 2024-11-06 19:25:15

A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES

Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo

Cultura - Media 2024-11-06 19:19:24

Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA

Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.

Cultura - Media 2024-11-06 18:36:59

Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid

Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve

Cultura - Media 2024-11-06 18:15:45

'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României

Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr

Cultura - Media 2024-11-06 16:22:33

Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale

Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe

Cultura - Media 2024-11-06 16:21:09

Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii

Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co

Cultura - Media 2024-11-06 16:01:40

Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA

Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c

Cultura - Media 2024-11-06 15:31:58

Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'

Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în

Subscribe to our mailing list!

We don't spam