Pelicula 'TWST / Things We Said Today' - regia Andrei Ujică deschide, marţi, a 14-a ediţie a BIEFF
Pelicula "TWST / Things We Said Today", cel mai recent film al regizorului Andrei Ujică, care a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, va fi prezentat în premieră naţională, marţi, la Cinemateca Eforie, după gala de deschidere a celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti - BIEFF.
Organizat de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu Printor Com, cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental va avea loc în Capitală începând de marţi până duminică, la Cinemateca Eforia, Cinema Union şi Cinema Elvire Popesco.
"Tema curatorială a ediţiei din acest an a festivalului şi-a găsit iniţial inspiraţia într-o anumită formă de ludicitate care transpare din filmele pe care le-am descoperit în cadrul cercetării noastre curatoriale - fie că vorbim despre ludic într-un sens mai jovial, drept o caracteristică a unor lucrări ancorate în abordări fanteziste sau chiar camp, sau într-un sens mai general, despre joaca creativă a regizorilor cu posibilităţile discursive în continuă expansiune ale mediului cinematografic", a afirmat directoarea artistică Oana Ghera, pe site-ul festivalului.
Tot în premieră naţională va fi prezentat, pe 29 septembrie, la Cinema Elvire Popescu, în încheierea BIEFF, cel mai nou film al regizorului francez Leos Carax, "It's Not Me".
Este al patrulea an în care experimentele cinematografice autohtone cuceresc marile ecrane din Bucureşti, în cadrul Competiţiei Naţionale de Scurtmetraj a BIEFF. Unsprezece filme aparte, ale unor cineaşti şi artişti vizuali care provoacă ecranul, concurează anul acesta pentru Premiul Competiţiei Naţionale de Scurtmetraj. Selecţionate din peste 85 de filme româneşti înscrise la această ediţie, cele 11 scurtmetraje autohtone din competiţie vor putea fi urmărite în cadrul a două programe distincte, ambele programate la Cinemateca Eforie, în datele de 27 şi 28 septembrie.
Competiţia Internaţională de Lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film Experimental - BIEFF aduce în faţa publicului cinefil bucureştean o selecţie de lungmetraje semnate de unii dintre cei mai apreciaţi cineaşti emergenţi ai momentului, care au reuşit să cucerească critica şi juriile de la festivaluri prestigioase precum Berlinale, Cannes, Veneţia, Locarno, Rotterdam sau FID Marseille.
Ajunsă la cea de-a treia ediţie, Competiţia Internaţională de Lungmetraj a BIEFF, dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, reuneşte anul acesta şapte lungmetraje care impresionează prin diversitate şi inventivitate formală - "Eat The Night" - Caroline Poggi şi Jonathan Vinel, "Malqueridas" - Tana Gilbert, "When The Phone Rang" - Iva Radivojević, "Fire of Wind" - Marta Mateus, "Cu Li Never Cries" - Pham Ngoc Lân, "bluish" - Lilith Kraxner şi Milena Czernovsky, "Maia - Portrait with Hands" - Alexandra Gulea.
Titlurile incluse în Competiţia Internaţională de Lungmetraj concurează în 2024 pentru Marele premiu BIEFF în valoare de 10.000 de euro, constând în servicii de post-producţie oferit de Avanpost.
Lungmetrajele selecţionate vor putea fi văzute în premieră naţională în România în perioada 24 - 29 septembrie, la Cinemateca Eforie şi Cinema Elvire Popesco.
Anul acesta, BIEFF aduce în faţa publicului cinefil un program de tip focus inedit, intitulat "Machinima: Gamepad Filmmaking", care explorează influenţa esteticii şi tehnicilor audio-vizuale derivate din universul jocurilor video asupra cinemaului contemporan.
"Machinima - de la 'machine' şi 'cinema' - se referă la crearea de filme cu ajutorul jocurilor video sau al motoarelor de jocuri", precizează organizatorii.
O altă noutate inclusă în agenda ediţiei este un program tematic triangular creat în contextul unei colaborări curatoriale între BIEFF, Vienna Shorts şi DokuFest. Iniţiativa reuneşte trei programe de scurtmetraje care sondează realităţi sociale şi politice contemporane prin raportare la contextul actual la nivel european şi internaţional, explorând totodată modele posibile de rezistenţă politică şi schimbare socială.
Reunind o selecţie de filme variată, care cuprinde atât scurtmetraje, cât şi mediu-metraje şi un lungmetraj, programul focus propus de BIEFF oferă o privire de ansamblu asupra acestui fenomen şi aduce în atenţia publicului bucureştean lucrări ale unor artişti reputaţi precum Phil Solomon, Harun Farocki sau Lawrence Lek, printre alţii.
O surpriză a selecţiei de filme care compun acest program este un double bill conceput ca un omagiu adus lui Andy Warhol, intitulat sugestiv Desktop Warhol. Pornind de la observaţia că iconicele filme ale lui Andy Warhol "Sleep şi Empire" nu au fost doar nişte gesturi provocatoare, ci şi nişte reflecţii moderniste asupra naturii cinemaului, cele două filme incluse în program, "Sleep#2", în regia lui Radu Jude (prezentat în premieră internaţională la Festivalul de film de la Locarno în 2024) şi "Empire", în regia lui Phil Solomon (2008-2012), re-imaginează în moduri creative operele omonime ale lui Warhol, folosindu-se de imagini captate cu ajutorul ecranului de calculator.
În secţiunea de Proiecţii speciale intră, pe lângă filmele prezentate în deschiderea şi la închiderea festivalului, peliculele "Triton" regia Ana Lungu, "A Fidai Film" regia Kamal Aljafari, şi "Opt ilustrate din lumea ideală" regia Radu Jude şi Christian Ferencz-Flatz. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: Andrei Ujică/Facebook.com
Alte știri din categorie
Mircea Martin: Cultura devine politică; poziţia, inspirată din marxism, circulă şi în România printre tineri
Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri".
Bihor: Visit Oradea a suplimentat cu aproape 600 de locuri biletele la concertul lui Andrea Bocelli de la Oradea
Organizatorii concertului susţinut de tenorul Andrea Bocelli la Oradea, pe 17 noiembrie, au anunţat joi suplimentarea celor 5.050 de locuri din Arena Oradea, sold out într-o singură zi, cu alte 580 de locuri, din care 300 pe suprafaţa de joc, deci cu vizibilitate foarte bună. "Interesul publicului meloman faţă de acest concert a fost foarte
Hunedoara: Soprana Teodora Gheorghiu şi bas-baritonul Sorin Coliban în concertul extraordinar 'Zâmbetul Muzicii'
Deva, 7 nov /Agerpres/ - Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine la Deva, un concert extraordinar în cadrul Turneului Naţional "Zâmbetul Muzicii", evenimentul fiind programat pe 13 noiembrie la Sala "Pro Arte" a Colegiului Naţional "Decebal" din Deva. "Turneul N
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat
Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)
Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s
Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti
Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M
Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'
Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num
A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES
Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.
Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid
Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve
'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României
Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr
Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale
Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe
Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii
Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co
Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA
Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c
Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'
Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în