VIDEO ''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureşanu, a deschis Festivalul Internaţional de Film Bucureşti
Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat de Bogdan Mureşanu, premiat la Veneţia, a deschis, joi seară, la Cinema Muzeul Ţăranului, cea de a XX-a ediţie, aniversară, a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF).
Producţia, care surprinde momentele dramatice şi tensionate din preajma Revoluţiei din 1989, explorând teme precum libertatea, iubirea şi speranţa într-o societate dominată de frică şi incertitudine, este o tragicomedie emoţionantă, care se bucură de recunoaştere internaţională după ce a câştigat două premii importante la Bienala de la Veneţia: Cel mai bun film din secţiunea Orizzonti şi Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secţiunea Orizzonti şi secţiunile paralele.
De asemenea, scenaristul şi regizorul Bogdan Mureşanu a fost recompensat cu Premiul Bisato d'Oro 2024 pentru cel mai bun scenariu din partea criticilor independenţi. În plus, imaginea filmului, semnată de directoarea de imagine Boróka Biró, a primit o menţiune specială în cadrul Authors under 40 Award "Valentina Pedicini".
Dana Dimitriu-Chelba, directoarea BIFF, care a deschis gala, a afirmat că această ediţie include "filme pe gustul întregului public".
"M-am străduit, împreună cu colegul meu Jose Cabrera (curatorul secţiunii Competiţie BIFF 2024 - n.r.) să alegem pentru această a XX-a ediţie cât mai multe filme din lumea largă, dar filmele să fie pe gustul întregului public - filme mai uşoare, filme mai complicate, filme cu un subiect poate uşor lacrimogen, alte filme care sunt drame sau comedii", a spus Dana Dimitriu-Chelba.
Un mesaj din partea ministrului Culturii, Raluca Turcan, a transmis secretarul de stat Diana-Ştefana Baciuna.
"Festivalul Internaţional de Film Bucureşti nu este doar o competiţie cinematografică, ci un spaţiu de întâlnire pentru cei care iubesc filmul, pentru cei care visează să creeze şi pentru cei care caută să fie inspiraţi. Acest eveniment celebrează diversitatea culturilor şi limbajul universal, care este filmul, iar BIFF aduce cinematografia internaţională şi pe aceea românească pe acelaşi ecran, fiind, la rândul său, un actor pe scena diplomaţiei culturale", a transmis Raluca Turcan.
Amfitrionul galei, preşedintele onorific al ediţiei aniversare BIFF XX, criticul de film Irina-Margareta Nistor, a mărturisit că a fost şi la prima ediţie şi s-a declarat "fericită că un asemenea proiect continuă să reziste în timp şi să fie prezentă lumea care să vadă filmele, care să le jurizeze". "Şi mai ales să descoperim nişte titluri, pe care altfel nici nu am avea cum să le vedem, pentru că sunt filme de artă. Mi-a plăcut teribil inclusiv că la intrare avem, aşa, un covor violet, pentru că e o culoare regală, după cum bine ştiţi. Şi sper să fie un covor zburător care să ne ducă în toate ţările în care s-au făcut filmele pe care urmează să le vedeţi în aceste 11 zile", a spus Irina-Margareta Nistor.
Alteţa Sa Principele Radu s-a declarat "fericit şi mândru pentru minunata atmosferă pe care festivalul o adună an de an, mai ales la această aniversare". "Aş vrea să spun doar atât, pentru că sala e plină de cunoscători ai celei de a şaptea arte, cât de formidabil şi de important este pentru istoria noastră modernă şi contemporană că cinematograful a stat, cred că pe perioada a trei secole diferite, (...) alături de Coroana Română", a spus Principele Radu.
El a subliniat importanţa pe care o acordă faptului că, în anul 2024, arta cinematografică şi Coroana se află împreună la o aniversare atât de importantă, asemenea prezenţei la aproape toate evenimentele şi la fapte importante din istoria noastră a unor personalităţi din generaţiile Familiei Regale.
"Douăzeci de ediţii ale unui festival care a trecut printr-un război, printr-o pandemie, printr-o lungă serie de indiferenţă şi de neatenţie faţă de cât de important şi de fragil este acest eveniment", a mai spus Principele Radu.
Producătorul de film Dan Drăghicescu, producător asociat BIFF 2024, a anunţat că la ediţia aniversară a adus în Secţiunea istorică de la BIFF două proiecte mari: "Tovarăşu: Facerea, gloria şi desfacerea unui dictator", în regia lui Trevor Poots, care va fi proiectat duminică, 22 septembrie, la 19,30, la Cinema Muzeul Ţăranului, şi seria "Enigmele istoriei" (Episodul 1: Jaful de la Muzeul Bruckenthal; Episodul 2: Minunea de la Maglavit; Episodul 3: Moartea lui Mihai Eminescu; Episodul 4: Misterul Yachtului Ostara), în regia lui Marin Dinescu, serie ce va fi proiectată vineri, 27 septembrie, de la 19,30, la Grădina cu Filme - Cinema & More.
Actorul Marcel Iureş şi regizorul Stere Gulea au primit din partea organizatorilor BIFF câte un premiu de excelenţă pentru întreaga activitate.
La eveniment au luat parte regizorul Bogdan Mureşanu, prezent la gală, alături de echipa filmului "Anul nou care n-a fost" şi de familia sa, membrii juriului - regizorul şi scenaristul canadian Philippe Lesage, preşedintele Juriului BIFF din acest an, Paul Cozighian, regizor şi jurnalist independent franco-român, regizorul, scenaristul şi actorul Valeriu Andriuţă şi actriţa Ana Ularu, Alex Şerban, preşedintele Asociaţiei Culturale "Grigore Vasiliu Birlic", cinefili, un numeros public.
***
Bucharest Internaţional Film Festival (BIFF) se desfăşoară între 19 şi 29 septembrie şi aduce în faţa publicului din Capitală, în premieră naţională, filme premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu alături de o serie de evenimente şi de proiecţii organizate special pentru această ediţie.
Concepută ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film, cea de a XX-a ediţie va cuprinde următoarele secţiuni: Competiţia oficială de lungmetraj, Panorama, Istorie şi Cinema, Autori români, Retrospectiva Radu Mihăileanu şi Retrospectiva Philippe Lesage.
Secţiunea "Istorie şi Cinema" la BIFF este la a patra ediţie în 2024 după succesul din urmă cu patru ani când a fost lansată pentru a celebra Centenarul Regelui Mihai 1921 - 2021.
Preşedintele onorific al ediţiei aniversare BIFF XX este criticul de film Irina-Margareta Nistor, iar membrii Juriului internaţional BIFF 2024 sunt: regizorul şi scenaristul canadian Philippe Lesage, preşedintele Juriului BIFF din acest an, Paul Cozighian, regizor şi jurnalist independent franco-român, actriţa Ana Ularu, regizorul, scenaristul şi actorul Valeriu Andriuţă şi producătoarea de film lituaniană Marija Razgute.
Ediţia din acest an aduce câteva noutăţi importante precum: mărirea duratei festivalului, introducerea competiţiei de scurtmetraje internaţionale, precum şi un premiu pentru distribuitorul în România al filmului câştigător BIFF.
Filmele care vor purta amprenta BIFF 2024 vor rula anul acesta în patru locaţii: Cinema Muzeul Ţăranului Român, Cinema Union, CREART - Grădina cu filme şi Cinema Eforie.
Un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, BIFF este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală ''Grigore Vasiliu Birlic'', fiind sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.
În acest an, Festivalului Internaţional de Film Bucureşti i-a fost conferită Medalia Custodele Coroanei Române.
Biletele pentru BIFF pot fi achiziţionate de pe www.eventbook.ro. De asemenea, biletele pot fi achiziţionate, în limita locurilor, şi de la casele de bilete ale sălilor de cinema care vor găzdui proiecţiile BIFF 2024. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Bucharest International Film Festival/Facebook
Alte știri din categorie
Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti
Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M
Hunedoara: Soprana Teodora Gheorghiu şi bas-baritonul Sorin Coliban în concertul extraordinar 'Zâmbetul Muzicii'
Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine la Deva, un concert extraordinar în cadrul Turneului Naţional "Zâmbetul Muzicii", evenimentul fiind programat pe 13 noiembrie la Sala "Pro Arte" a Colegiului Naţional "Decebal" din Deva. "Turneul Naţional 'Zâmbet
Mircea Martin: Cultura devine politică; poziţia, inspirată din marxism, circulă şi în România printre tineri
Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri".
Bihor: Visit Oradea a suplimentat cu aproape 600 de locuri biletele la concertul lui Andrea Bocelli de la Oradea
Organizatorii concertului susţinut de tenorul Andrea Bocelli la Oradea, pe 17 noiembrie, au anunţat joi suplimentarea celor 5.050 de locuri din Arena Oradea, sold out într-o singură zi, cu alte 580 de locuri, din care 300 pe suprafaţa de joc, deci cu vizibilitate foarte bună. "Interesul publicului meloman faţă de acest concert a fost foarte
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat
Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)
Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s
Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'
Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num
A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES
Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.
Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid
Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve
'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României
Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr
Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale
Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe
Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii
Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co
Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA
Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c
Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'
Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în