REPORTAJ/Tabără pentru sinistraţi la Slobozia Conachi; ISU Galaţi: E important să fie asigurate condiţiile de igienă şi securitate
Tabăra pentru persoanele care au fost afectate de inundaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute din judeţul Galaţi este pregătită să îi primească pe cei care au rămas fără locuinţe şi au nevoie de ajutor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Dan Ionaşcu, a declarat pentru AGERPRES că în corturile amplasate la ieşirea din satul Slobozia Conachi oamenii vor avea căldură şi lumină, capacitatea fiind de peste 200 de locuri.
"Este important ca persoanele care vor fi cazate să aibă toate condiţiile de igienă şi securitate. De aceea au fost instalate un duş, o bucătărie mobilă, băi. Tabăra este în curs de operaţionalizare", a menţionat reprezentantul ISU Galaţi.
Persoanele care în urma inundaţiilor au rămas fără locuinţe au putut înnopta în diferite zone amenajate de autorităţi, printre acestea aflându-se şi sala de sport a Şcolii gimnaziale din satul Slobozia Conachi.
Nicolae Grosu, din satul Pechea, este unul dintre cei cărora viitura le-a luat toată agoniseala de-o viaţă.
"Eu n-am reuşit să salvez nimic. În casă sunt toate răsturnate. În următoarea noapte, am stat în podul casei unei surori. Apoi, pompierii ne-au cazat într-o cameră cu două paturi. Duminică, pompierii ne-au mutat la Slobozia şi am ajuns aici (în sala de sport - n.r.). Vedeţi şi dumneavoastră cum arată sala, dar am reuşit să dorm", ne-a declarat Nicolae Grosu.
Multe familii din satul Slobozia Conachi continuă să-şi scoată mobila din casa inundată, sperând să mai recupereze câte ceva.
"Sperăm să primim ajutor de la Guvern, pentru că dezastrul a fost mult prea mare. Am mai trecut de două ori prin inundaţii, dar nu a fost aşa. Am primit o singură dată ajutor. În iarna asta, n-am nicio speranţă să stau aici", ne spune Sanda Oprea, din satul Slobozia Conachi.
Prin faţa casei trec două persoane. Au venit să ajute.
"Noi din proprie iniţiativă am venit. Puţin cu puţin să ajutăm. Avem pături, perne, produse de îngrijire personală, prosoape, clor. Totul e nou", spune o tânără care îi oferă bunurile femeii afectate de inundaţii.
"Bogdaproste! Avem mare nevoie de ajutor", a mulţumit Sanda Oprea.
Alte familii din comuna gălăţeană nu cred că vor primi sprijin şi se bazează exclusiv pe ajutorul vecinilor şi al celor apropiaţi.
"Eu am domiciliul în Galaţi, însă, după ce mi-au murit părinţii, m-am mutat la Izvoare. Plătesc toate dările, dar am un apartament în oraş, că am zis că atunci când îmbătrânesc nu o să vină nimeni aici să aibă grijă de mine. Toate economiile mele le-am investit în casa asta, iar apartamentul din Galaţi s-a stricat şi ăla. Nu ştiu ce voi face iarna asta. N-am sobă, n-am pat, n-am toaletă, n-am nimic. Pot să merg la Galaţi, dar acolo trebuie să investesc din nou", arată Niculina Hodorog, din satul Izvoarele.
Vecinii se ajută între ei.
"Noi, cu casele pe partea stângă, suntem feriţi de calamitate, dar persoanelor de pe partea dreaptă a şoselei le-a intrat apa în case, le-a luat animalele. E un dezastru. Trebuie să le dăm o mână de ajutor", afirmă Stela Stan.
În sprijinul sinistraţilor au venit şi serviciile de voluntari pentru situaţii de urgenţă din alte comune învecinate.
"E a treia oară când intervenim. Am fost în 2013, în 2016, dar în 2024 e mai urât decât în anii trecuţi. Oamenii sunt la pământ", precizează şeful SVSU Tuluceşti, Eugen Horghidan.
Şi militari, dar şi lucrători MAI dau o mână de ajutor celor care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor.
"Cel mai greu a fost să facem faţă curentului apei, pentru că, sâmbătă seara, apa a crescut cu putere, iar băieţii din echipaj au rămas izolaţi. Am trimis o volă, dar vola a rămas blocată în torent şi noroc cu cei de la Armată că au venit şi ne-au sprijinit", a arătat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), Mircea Bădin.
Până luni seara, jandarmii au intervenit în 81 de gospodării şi două şcoli.
"Efectivele sunt uzate fizic şi moral, dar vom rămâne aici până la stabilirea stării de normalitate. Populaţia trebuie să ştie că rolul nostru e în primul rând de a limita efectele produse de calamităţi. Nu putem fi peste tot. Sunt foarte multe gospodării afectate, nu avem atâtea forţe. Oamenii obosesc, merg mai departe, dar deja sunt uzaţi. Ne axăm pe persoanele în vârstă", a mai spus reprezentantul IJJ.
În sprijinul echipelor care intervin în satul Slobozia Conachi a venit şi Armata Salvării România, o misiune creştină internaţională care activează în 134 de state, iar în România din anul 1999.
"Am ajuns luni să dăm o mână de ajutor şi în special să-i ajutăm pe cei care ajută. Oferim o cafea, un ceai, un sendviş cald, o apă rece. Suntem voluntari de la Bacău şi Ploieşti, iar marţi dimineaţă aşteptăm colegi din Bucureşti să dăm şi o lopată de ajutor persoanelor în vârstă şi să dăm nămolul afară", a afirmat comandantul divizional din Armata Salvării România, Ionel Sandu.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei comunei Slobozia Conachi, circa 750 de gospodării au fost afectate de inundaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Foto (c): Luisiana BIGEA/AGERPRES FOTO
Alte știri din categorie
Timiş: Colibe improvizate, în Timişoara, de persoane fără adăpost din alte judeţe
Poliţiştii locali din Timişoara au depistat, joi, opt persoane din alte judeţe, între care şi doi minori, care şi-au construit colibe improvizate pe un teren viran din municipiu, unde erau abandonate deşeuri şi autovehicule fără stăpân. Oamenii străzii erau din judeţele Hunedoara şi Cluj şi în ju
Sportivi români scot la licitaţie obiecte pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice
Sportivi de performanţă din România scot la licitaţie obiecte valoroase şi cu poveste pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice. Potrivit unui comunicat de presă al Hospice Casa Speranţei remis joi AGERPRES, Gianina Van Groningen, Ana Maria Brânză, Robert Glinţă
Cluj: Expoziţie cu efecte luminoase speciale la Grădina Botanică ''Alexandru Borza''
''Garden of Lights'' - o expoziţie inedită, ce îmbină magia poveştilor cu tehnologia şi creativitatea, oferind vizitatorilor o călătorie de neuitat in jurul lumii, va fi deschisă, timp de trei luni, în incinta Grădinii Botanice ''Alexandru Borza'' din Cluj-Napoca.
Timişoara marchează 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 printr-o paletă de manifestări
Municipalitatea Timişoreană marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 cu o amplă agendă de manifestări dedicate, care se vor derula pe parcursul a două luni, reunite sub titlul "35 de ani de libertate". Vor fi expoziţii, conferinţe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc
Emisiunea de mărci poştale 'Aniversări istorice' - de vineri, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, vineri, a emisiunii de mărci poştale "Aniversări istorice" dedicată domnitorului primei Uniri, Mihai Viteazul. Prin această emisiune se celebrează 425 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în cetatea Alba Iulia, eveniment care va pregăti prima Unire a Ardealului cu Ţara R
Bihor: Oradea este promovată la Târgul de Turism din Londra
Oradea este reprezentată, în perioada 5 - 7 noiembrie, la cel mai prestigios eveniment din industria turismului, Târgul Mondial de Turism de la Londra (WTM London), a informat miercuri, într-un comunicat, Visit Oradea. "Participarea la WTM London reprezintă efortul municipalităţii orădene de a consolida prezenţa oraşului nostru în
Bihor: Campanie de donare de sânge pentru studenţi şi profesionişti în Drept
Aproape 70 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea s-au înscris să doneze sânge în cea de a doua campanie de donare "Blood (in) Law(s)", iniţiată şi organizată, în al doilea an, de studenta Ela Ardelean. "Spre surprinderea mea, anul acesta s-au înscris, până ieri, marţi, termenul final,
Olt: Parcul ''Constantin Poroineanu'' din Caracal va beneficia de finanţare de 28 milioane lei pentru revitalizare
Parcul "Constantin Poroineanu" din Caracal, aflat pe lista monumentelor istorice din judeţul Olt, va fi revitalizat printr-un proiect în valoare de 28 de milioane lei, finanţat prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia, potrivit unui
Sibiu/Poliţiştii locali verifică zilnic, de mai multe ori, panourile electorale după ce au fost rupte afişe
Poliţia Locală verifică zilnic starea panourilor pentru afişaj electoral, după ce mai multe afişe ale candidaţilor au fost rupte sau vandalizate, a anunţat Primăria Sibiu, printr-un comunicat de presă. "Poliţiştii locali au cuprinsă în sarcinile de serviciu şi activitatea de verificare a panourilor destinate afişajului electoral. As
MAE: Atenţionare de călătorie - Fenomene meteo intense în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de Meteorologie (Servei Meteorologic de Catalunya) a emis un avertisment de cod roşu pentru condiţii meteorologice adverse, cu precipitaţii intense, vânt şi descărcări electrice pe
Grevă de avertisment a sindicaliştilor Europol de la Arhivele Naţionale din aproape toată ţara
Sindicaliştii Europol din Arhivele Naţionale din aproape toată ţara s-au aflat, luni, în grevă de avertisment timp de două ore, urmând ca din 14 noiembrie să intre în grevă generală dacă nu se ajunge la un consens cu factorii de decizie, a declarat dr. Livia Ardelean, vicepreşedinte Europol, Filiala Arhivele Naţionale, pentru AGERPRES.
MAE/Atenţionare de călătorie: Spania, Comunitatea Valenciană - cod portocaliu de fenomene meteorologice
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă şi Centrul de Coordonare a Urgenţelor au emis duminică o avertizare de cod portocaliu de fenomene meteorologice pentru nordul provinciei Castellon, sudul litoralului provinc
Giurgiu: Delta Neajlovului arde pe o suprafaţă de 60 de hectare, la Budeni; a fost sesizată Garda de Mediu
Un incendiu de vegetaţie uscată şi stuf a izbucnit duminică după-amiaza în Delta Neajlovului, pe raza localităţii Budeni, cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, fiind sesizată Garda de Mediu. "Pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi în urmă cu puţin timp să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi st
VIDEO REPORTAJ/Vrancea: Circa 180 de fete care se antrenează la Focşani visează să ajungă campioane mondiale la gimnastică
Circa 180 de fete, cu vârste de la patru până la 16 ani, se antrenează la Clubul Sportiv Şcolar de Gimnastică din Focşani şi visează să ajungă viitoare campioane mondiale. Că Focşaniul are un potenţial imens în acest sport o dovedesc rezultatele obţinute de-a lungul timpului de sportivii legitimaţi în micuţa sală din Focşani, de
'Lumea lui Moş Crăciun' - din 16 noiembrie, la Muzeul Copiilor din Capitală
Expoziţia interactivă "Lumea lui Moş Crăciun" îşi aşteaptă vizitatorii din 16 noiembrie la Muzeul Copiilor. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin PROEDUS. ''Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor de ia