logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Cultura - Media

Mureş/ Compozitorul Adrian Ivaniţchi - 50 de ani de la debutul în Cenaclul Flacăra: Mi-e dor de anii mei de atunci

Image

Unul dintre cunoscuţii cântăreţi folk din România, cantautorul Adrian "Puiu" Ivaniţchi, a împlinit vârsta de 77 de ani în urmă cu două zile şi, în acelaşi timp, sărbătoreşte 50 de ani de la debutul său în Cenaclul Flacăra, despre care spune că a fost una dintre cele mai bune perioade ale vieţii sale, de care îi e dor.

"Am activat în Cenaclul Flacăra din 1974, până în 1981. Am venit din al doilea an în Cenaclul Flacăra, fiindcă acesta a început în 1973, dar mult mai nesemnificativ, ca să zic aşa. Din '74 a început din plin. Am avut o bună perioadă, până în '81 am lucrat cu Adrian Păunescu la 'Antena vă aparţine', timp de un an şi jumătate am fost prin toată ţara, am făcut acele emisiuni, am descoperit foarte mulţi folkişti, Grupul Poesis, pe care i-am promovat acolo, Maria Gheorghiu, care a cântat prima dată într-o emisiune de felul acesta, la Reşiţa. Mi-e dor, mai degrabă, de anii mei din Cenaclul Flacăra, de ce ani am avut şi cum a fost. A fost o perioadă superbă", a declarat, pentru AGERPRES, Adrian "Puiu" Ivaniţchi.

Despre acea perioadă a Cenaclului Flacăra şi a emisiunii TV ''Antena vă aparţine'', considerată a fi cea mai amplă selecţie culturală şi muzicală a României din anii respectivi, în cadrul căreia au fost descoperiţi şi promovaţi o serie de artişti folk, Ivaniţchi spune că a fost experienţă extraordinară.

"Ne-am înţeles bine cu Păunescu, n-am avut nicio problemă, din contră. Unii au zis că am fost un privilegiat, dar asta datorită faptului că eram mai corect. Eram împreună cu Victor Socaciu, făcusem noi o alianţă a ardelenilor, noi eram corecţi. Nu greşeam, nu aveam vicii care să supere pe cineva, drept dovadă că am fost aleşi să mergem cu Păunescu la emisiunile de la 'Antena vă aparţine'. M-a luat la 'Antena vă aparţine' fiindcă era foarte greu să faci preselecţii în judeţe. Acolo se adunau atâtea formaţii, câte se adună acum din toată ţara, veneau sute de formaţii de toate felurile, de toate genurile şi trebuia să le vezi. Adrian Păunescu, după prima emisiune, care a fost la Bistriţa, unde am stat în sală până la 3:00 noaptea, mi-a zis că nu se mai poate astfel. Aşa că mă trimitea în judeţul următor să fac o preselecţie, iar el îi vedea pe cei trecuţi de preselecţie. Îi plăcea fiindcă ceea ce rămânea după preselecţie erau formaţii mult mai bune din punct de vedere tehnic, din punct de vedere muzical. Atunci am fost cu televiziunea în toată ţara şi a fost o experienţă extraordinară. Îmi lipsesc acei ani", a afirmat artistul.

 

Foto: (c) Adrian Ivanitchi Official / Facebook.com


Adrian Ivaniţchi spune că în timpul turneelor cu Cenaclul Flacăra a văzut toată ţara, iar apoi cu emisiunea televizată a avut posibilitatea să vadă România în întreaga ei splendoare.

"Mergeam într-un judeţ, vedeam tot ce are judeţul acela, ni se punea totul la dispoziţie, sala în care se făceau audiţiile. Erau zeci de autocare, erau numeroşi artişti care veneau, cei de muzică populară erau cei mai mulţi. Am descoperit folkişti, Poesis a apărut în emisiunea lui Păunescu, Maria Gheorghiu a apărut într-o emisiune la Reşiţa", a subliniat Ivaniţchi.

În privinţa muzicii folk, Adrian Ivaniţchi susţine că aceasta are cele mai multe manifestări culturale din toate genurile şi că "dacă le aduni pe toate la un loc - rock, jazz, muzică simfonică etc. - folkul le bate pe toate".

"E o recrudescenţă, nu de acum, de câţiva ani, dar dacă mă uit acum pe un calendar folk pe luna august-septembrie, spre exemplu, sunt cel puţin 60-70 de manifestări în diferite locuri, cluburi mai mici, mai mari, festivaluri, cele de amploare sunt vreo 12 . Am mai fost şi eu, e adevărat, mai puţin decât alţii, dar am văzut că de fiecare dată vine public. Eu am mers mai mult la festivalurile mai mari, nu mai merg prin pub-uri să cânt fiindcă mi-e prea greu, dar am mers la evenimentele mai mari, ca să merite, altfel rămân cu pensia mea care acum s-a 'mărit' extraordinar", a mai afirmat Adrian Ivaniţchi.

Cantautorul sighişorean susţine că muzica folk nu se va demoda niciodată şi că acele cântece vechi, interpretate de el, de Vasile Şeicaru, de Ducu Bertzi sau de Mircea Baniciu sunt nemuritoare, având de transmis ceva "simplu, frumos şi adevărat".

"În folk e vorba de muzică şi poezie, la care se adaugă, desigur, instrumentaţia, vocea. De multe ori auzi pe cineva care spune că folkistul are o voce extraordinară, dar eu spun că folkistul nu s-a bazat pe voce, dovadă că nici Bob Dylan nu a avut o voce extraordinară, Donovan (Phillips Leitch Donovan) şi alţii nu au fost vocalişti, dar aveau de transmis ceva simplu, frumos şi adevărat. Aşa am început şi eu şi mulţi ca mine, cu poeme adevărate, cu poezie bună. Eu m-am axat pe poezia clujeană a Echinoxului, a fost şi Cezar Ivănescu, a fost şi Emil Brumaru, Leonid Dimov... Pentru mine poezia înseamnă limbaj poetic, poţi să spui lucruri foarte simple, dar într-o haină lingvistică foarte frumoasă şi foarte bună. Trebuie să găseşti acel melanj între poezie şi muzică, ca dovadă că acele cântece vechi au şi rămas. Baniciu cântă acelaşi lucru de 40-50 de ani, Ducu Bertzi cântă, la fel, acelaşi lucru, ca de altfel şi Vasile Şeicaru, chiar dacă mai apare câte o piesă nouă din când în când. De fapt acestea nu sunt cântece vechi, sunt nemuritoare", a afirmat Adrian Ivaniţchi.

 

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


În calitate de cantautor folk, Adrian Ivaniţchi are editate două albume, "Tânăr şi acum" (2017) şi "Amintirea paradisului" (1998), pe care sunt 35 de piese, două dintre şlagărele sale, "Arsură" şi "Fişă personală", cunoscut mai mult după primul vers al refrenului, "Eu sunt din ţara lui foaie-verde", regăsindu-se pe ambele.

Despre primul său album, "Amintirea paradisului", Adrian Ivaniţchi susţine că a apărut din neant, nefiind ceva planificat.

Şi aceasta după ce nepotul său, Tudor Runcanu, alături de vechi colaboratori de-ai săi, Sandy Deac, Cătălin Condurache şi Tudor Runcanu, cu sprijinul Cameliei Banţa, Mihai Pop, Mihai Popean şi Valer Florin Cojocaru, i-au făcut cadou un CD, pe care erau imprimate 19 cântece de-ale ale, pe care el le-a întregistrat la radio şi în diferite studiouri.

"Din cele 19 cântece, 12 erau piese pe care nu le-am mai cântat de pe vremea Cenaclului Flacăra. Aşa s-a născut albumul 'Amintirea Paradisului', un album născut din neant", a subliniat Adrian Ivaniţchi.

Între piesele sale cele mai cunoscute se regăsesc "Ploaia care va veni", "Fişă personală", "Septembrie", "Arsură", "Tânăr şi acum", "Floare de ger", "Balada lui Mil", "Patul lui Zamolxe" şi multe altele.

 

Foto: Adrian Ivanitchi Official / Facebook.com


Adrian "Puiu" Ivaniţchi s-a născut la Sighişoara, în 15 septembrie 1947, unde locuieşte şi acum, a fost membru de bază al formaţiei Sfinx, cu care a înregistrat câteva albume, iar la Sighişoara a înfiinţat formaţiile Coral, Melody şi Bastion.

El este compozitor, textier, cantautor şi este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Timp de zece ani, Adrian Ivaniţchi a fost unul dintre co-organizatorii Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighişoara, iar în cadrul acestui festival au fost prezenţi între alţii, la inviţatia sa, Mircea Florian, Ducu Berţi, dar şi Adrian Copilul Minune, în perioada sa de început, Alex Tomaselli, Nightlosers şi mulţi, mulţi alţi artişti.

În acest an, Adrian Ivaniţchi, alături de formaţia Desperado, a susţinut concertul de închidere a celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighişoara. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 


Alte știri din categorie

Cultura - Media 2024-11-07 21:32:45

Hunedoara: Soprana Teodora Gheorghiu şi bas-baritonul Sorin Coliban în concertul extraordinar 'Zâmbetul Muzicii'

Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine la Deva, un concert extraordinar în cadrul Turneului Naţional "Zâmbetul Muzicii", evenimentul fiind programat pe 13 noiembrie la Sala "Pro Arte" a Colegiului Naţional "Decebal" din Deva. "Turneul Naţional 'Zâmbet

Cultura - Media 2024-11-07 18:02:15

Mircea Martin: Cultura devine politică; poziţia, inspirată din marxism, circulă şi în România printre tineri

Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri".

Cultura - Media 2024-11-07 16:30:41

Bihor: Visit Oradea a suplimentat cu aproape 600 de locuri biletele la concertul lui Andrea Bocelli de la Oradea

Organizatorii concertului susţinut de tenorul Andrea Bocelli la Oradea, pe 17 noiembrie, au anunţat joi suplimentarea celor 5.050 de locuri din Arena Oradea, sold out într-o singură zi, cu alte 580 de locuri, din care 300 pe suprafaţa de joc, deci cu vizibilitate foarte bună. "Interesul publicului meloman faţă de acest concert a fost foarte

Cultura - Media 2024-11-07 14:11:45

Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio

Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat

Cultura - Media 2024-11-07 10:05:35

Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)

Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s

Cultura - Media 2024-11-07 08:58:17

Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M

Cultura - Media 2024-11-07 00:00:02

Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'

Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num

Cultura - Media 2024-11-06 19:25:15

A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES

Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo

Cultura - Media 2024-11-06 19:19:24

Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA

Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.

Cultura - Media 2024-11-06 18:36:59

Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid

Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve

Cultura - Media 2024-11-06 18:15:45

'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României

Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr

Cultura - Media 2024-11-06 16:22:33

Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale

Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe

Cultura - Media 2024-11-06 16:21:09

Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii

Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co

Cultura - Media 2024-11-06 16:01:40

Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA

Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c

Cultura - Media 2024-11-06 15:31:58

Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'

Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în

Subscribe to our mailing list!

We don't spam