logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Social

Tulcea: Proprietari de puncte gastronomice locale au prezentat la Festivalul Ivan Patzaichin problemele cu care se confruntă

Image

Lipsa infrastructurii, legislaţia incompletă, dar şi absenţa unei comunicări între turişti şi punctele gastronomice locale (PGL) au fost principalele probleme ridicate în timpul Conferinţei naţionale a structurilor de profil din România care a deschis, vineri, la Tulcea, Festivalul Ivan Patzaichin.

Conferinţa naţională a PGL-urilor, organizată de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 şi Asociaţia Gastro Local, s-a deschis cu alocuţiunile autorităţilor, preşedinta asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Ivona Potzaichin-Rusu, amintind demersul de acum 14 ani al tatălui său pentru înfiinţarea acestor structuri.

"Ivan este cel care şi-a dorit foarte mult acest lucru, pentru că i se părea absolut bizar să mergi în Deltă, la pensiune, să mănânci peşte de la marii retaileri, peşte congelat. După o vreme, cu sprijinul oamenilor în primul rând, am ajuns să demarăm acest proiect. (...) Tata a susţinut întotdeauna oamenii simpli care-şi doresc să facă ceva pentru ceilalţi oameni. Acesta a fost idealul, principiul pe baza căruia tata a pornit în construirea acestui demers", a declarat Ivona Potzaichin-Rusu, în deschiderea evenimentului.

Problemele ridicate în timpul discuţiilor de proprietarii PGL-urilor au vizat lipsa infrastructurii pentru funcţionarea acestor structuri.

"Ce pot face locuitorii unei comune unde apa de la robinet nu e potabilă? Apa e necesară tuturor, dar în comuna unde locuiesc, apa e plină de bacterii şi de mâl. Mai grav e că cel care reprezintă acea comună este medic-veterinar de profesie", a afirmat Marcela Pricop, din comuna Răcoasa, judeţul Vrancea.

De asemenea, proprietarii de PGL-uri cu profil pescăresc din Tulcea şi Galaţi au reclamat legislaţia care-i obligă să predea peştele capturat cherhanalelor, iar apoi să-l cumpere la un preţ mai mare.

"Toată investiţia este a mea, barca, sculele, munca. De ce trebuie să predau peştele pe care-l prind cherhanalei şi să-l recumpăr la un preţ care nu mi se pare corect, pentru ca apoi să-l pun pe masă?", a semnalat proprietarul unui PGL din Galaţi, Marcel Scridon.

Şi Gabriela Vâlcan, proprietara unui PGL din judeţul Harghita dat ca exemplu de organizatori, a remarcat faptul că nu poate îndeplini cerinţa legală privind numărul maxim de persoane dintr-un grup, respectiv 15.

 


Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES

 

"Datorită PGL-ului m-am lăsat de şoferie şi mă ocup de bucătărie, iar localitatea noastră s-a pus pe hartă. (...) Foarte multă lume nu anunţă venirea la masă, iar cu părere de rău nu putem respecta numărul limită de persoane. Nu suntem o localitate de tranzit şi lumea vine doar să mănânce. E urât din partea noastră să întoarcem turistul de la poartă", a declarat, în timpul conferinţei, Gabriela Vâlcan, din comuna Bilbor.

La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, a menţionat că există sisteme care potabilizează apa al căror cost este de circa 10.000 de euro şi a precizat că există soluţii pentru PGL-uri cu profil pescăresc.

"S-ar putea da o normă pentru ca cei care au PGL să aibă o cotă mai mare pentru consumul în gospodărie. Trebuie găsită o formulă de a ieşi din această zonă gri în care oricum ne aflăm, să nu păcălim pe nimeni", a afirmat vicepreşedintele Teodor Frolu.

De altfel, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Bogdan Bulete, şi-a exprimat speranţa ca problema PGL-urilor cu profil pescăresc să-şi găsească o soluţie în viitoarea lege a pescuitului.

"Noua lege a pescuitului dă voie pescarului să vândă o anumite cantitate de peşte. Vom găsi împreună cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură procedura pentru operaţionalizarea acestei legi. Ea a intrat în vigoare şi avem la dispoziţie 180 de zile să modificăm legislaţia secundară ca urmare a modificării legii pescuitului", a precizat, pentru AGERPRES guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete.

În timpul Conferinţei naţionale a PGL-urilor, Agenţia Naţională a Zonelor Montane (ANZM) a prezentat cadrul legislativ în baza căruia funcţionează aceste entităţi, iar directorul instituţiei din subordinea Guvernului, Gheorghe Hîrlav, a subliniat faptul că PGL-urile au un rol cheie în promovarea comunităţilor.

"PGL nu se rezumă doar la ce mâncăm. Printr-un PGL punem în valoare toate elementele care se află în localitatea respectivă. Nu trebuie să fugim peste graniţă să ne căutăm viitorul în alte părţi ale lumii. Avem nevoie de răbdare, implicare, de acel element al identităţii", a menţionat directorul ANZM, Gheorghe Hîrlav.

Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a prezentat la rândul său conceptul de "custode al tradiţiilor locale" prin care PGL ar putea primi protecţie şi sprijin din partea statului.

"Provocarea noastră este de a lansa acest concept. Şi la nivel internaţional este la început. România ar putea fi pionier în această zonă, pentru că foarte multe ţări din Europa au pierdut legătura cu tradiţia şi s-au dus într-o zonă în care tradiţia a intrat ca produs local dar e reţetă tradiţională, nu mai e produs autentic tradiţional", a afirmat vicepreşedintele asociaţiei, Teodor Frolu.

Conferinţa naţională a punctelor gastronomice locale din România şi Târgul Ivan Patzaichin al PGL-urilor din România se desfăşoară sub patronajul Comisiei naţionale a României pentru UNESCO.

 

Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES


"Este o onoare pentru noi să ducem în lume vestea că PGL, iniţiativa asociaţiei din anul 2010, a ajuns deja un fenomen naţional, iar prin specificitatea, prin tradiţiile locului pe care le promovează, noi credem că se încadrează perfect în ceea ce numim valorile UNESCO la nivel global", a declarat secretar general a Comisiei naţionale UNESCO România, Madlen Şerban.

Târgul Ivan Patzaichin al PGL-urilor din România s-a deschis vineri, la ora 18,00, pe strada Grigore Antipa şi se va închide în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar la ora 18,30 va avea loc proiecţia filmului documentar "Ivan, omul cu rădăcini în ape", regizat de Ana Preda.

Festivalul Ivan Patzaichin se va deschide la ora 20,00 pe faleza Dunării cu o paradă a canotcilor şi bărcilor cu vele pe fluviu, care va fi urmată de discursurile autorităţilor şi concertele susţinute de Krypton, Taylor şi Melting Dice.

Sâmbătă, între orele 13,00 şi 18,00, pe faleză vor avea loc ateliere pentru copii, pe lacul Ciuperca va avea loc concursul Descoperă Rowmania, iar dezbaterea PGL-urilor va continua pe faleză, la ora 16,00.

Seara lui Ivan va începe la ora 19,00, pe faleză, şi va rememora Jocurile Olimpice de la Los Angeles, iar concertele susţinute de Nicu Alifantis&Zan, Eyedrops, Zsud şi ansamblul Anton Pann vor încheia Festivalul Ivan Patzaichin găzduit de Tulcea.

Duminică dimineaţa, la ora 10,00, participanţii la caravana Apele unite ale României vor pleca pe singurul traseu de turism lent din Deltă, Tulcea-Mila 23, iar marţi, la capătul acestuia, în satul natal al lui Ivan Patzaichin, va avea loc premiera corului Muzeului dedicat marelui campion olimpic. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu) 


Alte știri din categorie

Social 2024-11-08 00:00:01

Cluj: Expoziţie cu efecte luminoase speciale la Grădina Botanică ''Alexandru Borza''

''Garden of Lights'' - o expoziţie inedită, ce îmbină magia poveştilor cu tehnologia şi creativitatea, oferind vizitatorilor o călătorie de neuitat in jurul lumii, va fi deschisă, timp de trei luni, în incinta Grădinii Botanice ''Alexandru Borza'' din Cluj-Napoca.

Social 2024-11-07 13:47:50

Timiş: Colibe improvizate, în Timişoara, de persoane fără adăpost din alte judeţe

Poliţiştii locali din Timişoara au depistat, joi, opt persoane din alte judeţe, între care şi doi minori, care şi-au construit colibe improvizate pe un teren viran din municipiu, unde erau abandonate deşeuri şi autovehicule fără stăpân. Oamenii străzii erau din judeţele Hunedoara şi Cluj şi în ju

Social 2024-11-07 12:59:02

Sportivi români scot la licitaţie obiecte pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice

Sportivi de performanţă din România scot la licitaţie obiecte valoroase şi cu poveste pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice. Potrivit unui comunicat de presă al Hospice Casa Speranţei remis joi AGERPRES, Gianina Van Groningen, Ana Maria Brânză, Robert Glinţă

Social 2024-11-06 16:20:05

Timişoara marchează 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 printr-o paletă de manifestări

Municipalitatea Timişoreană marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 cu o amplă agendă de manifestări dedicate, care se vor derula pe parcursul a două luni, reunite sub titlul "35 de ani de libertate". Vor fi expoziţii, conferinţe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc

Social 2024-11-06 15:50:22

Emisiunea de mărci poştale 'Aniversări istorice' - de vineri, în magazinele Romfilatelia

Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, vineri, a emisiunii de mărci poştale "Aniversări istorice" dedicată domnitorului primei Uniri, Mihai Viteazul. Prin această emisiune se celebrează 425 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în cetatea Alba Iulia, eveniment care va pregăti prima Unire a Ardealului cu Ţara R

Social 2024-11-06 15:39:48

Bihor: Oradea este promovată la Târgul de Turism din Londra

Oradea este reprezentată, în perioada 5 - 7 noiembrie, la cel mai prestigios eveniment din industria turismului, Târgul Mondial de Turism de la Londra (WTM London), a informat miercuri, într-un comunicat, Visit Oradea. "Participarea la WTM London reprezintă efortul municipalităţii orădene de a consolida prezenţa oraşului nostru în

Social 2024-11-06 15:37:36

Bihor: Campanie de donare de sânge pentru studenţi şi profesionişti în Drept

Aproape 70 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea s-au înscris să doneze sânge în cea de a doua campanie de donare "Blood (in) Law(s)", iniţiată şi organizată, în al doilea an, de studenta Ela Ardelean. "Spre surprinderea mea, anul acesta s-au înscris, până ieri, marţi, termenul final,

Social 2024-11-05 19:13:07

Olt: Parcul ''Constantin Poroineanu'' din Caracal va beneficia de finanţare de 28 milioane lei pentru revitalizare

Parcul "Constantin Poroineanu" din Caracal, aflat pe lista monumentelor istorice din judeţul Olt, va fi revitalizat printr-un proiect în valoare de 28 de milioane lei, finanţat prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia, potrivit unui

Social 2024-11-05 13:08:07

Sibiu/Poliţiştii locali verifică zilnic, de mai multe ori, panourile electorale după ce au fost rupte afişe

Poliţia Locală verifică zilnic starea panourilor pentru afişaj electoral, după ce mai multe afişe ale candidaţilor au fost rupte sau vandalizate, a anunţat Primăria Sibiu, printr-un comunicat de presă. "Poliţiştii locali au cuprinsă în sarcinile de serviciu şi activitatea de verificare a panourilor destinate afişajului electoral. As

Social 2024-11-05 09:45:43

MAE: Atenţionare de călătorie - Fenomene meteo intense în Comunitatea Autonomă Catalonia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de Meteorologie (Servei Meteorologic de Catalunya) a emis un avertisment de cod roşu pentru condiţii meteorologice adverse, cu precipitaţii intense, vânt şi descărcări electrice pe

Social 2024-11-04 14:51:42

Grevă de avertisment a sindicaliştilor Europol de la Arhivele Naţionale din aproape toată ţara

Sindicaliştii Europol din Arhivele Naţionale din aproape toată ţara s-au aflat, luni, în grevă de avertisment timp de două ore, urmând ca din 14 noiembrie să intre în grevă generală dacă nu se ajunge la un consens cu factorii de decizie, a declarat dr. Livia Ardelean, vicepreşedinte Europol, Filiala Arhivele Naţionale, pentru AGERPRES.

Social 2024-11-03 17:42:34

MAE/Atenţionare de călătorie: Spania, Comunitatea Valenciană - cod portocaliu de fenomene meteorologice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă şi Centrul de Coordonare a Urgenţelor au emis duminică o avertizare de cod portocaliu de fenomene meteorologice pentru nordul provinciei Castellon, sudul litoralului provinc

Social 2024-11-03 15:25:46

Giurgiu: Delta Neajlovului arde pe o suprafaţă de 60 de hectare, la Budeni; a fost sesizată Garda de Mediu

Un incendiu de vegetaţie uscată şi stuf a izbucnit duminică după-amiaza în Delta Neajlovului, pe raza localităţii Budeni, cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, fiind sesizată Garda de Mediu. "Pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi în urmă cu puţin timp să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi st

Social 2024-11-03 00:00:01

VIDEO REPORTAJ/Vrancea: Circa 180 de fete care se antrenează la Focşani visează să ajungă campioane mondiale la gimnastică

Circa 180 de fete, cu vârste de la patru până la 16 ani, se antrenează la Clubul Sportiv Şcolar de Gimnastică din Focşani şi visează să ajungă viitoare campioane mondiale. Că Focşaniul are un potenţial imens în acest sport o dovedesc rezultatele obţinute de-a lungul timpului de sportivii legitimaţi în micuţa sală din Focşani, de

Social 2024-11-02 12:22:42

'Lumea lui Moş Crăciun' - din 16 noiembrie, la Muzeul Copiilor din Capitală

Expoziţia interactivă "Lumea lui Moş Crăciun" îşi aşteaptă vizitatorii din 16 noiembrie la Muzeul Copiilor. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin PROEDUS. ''Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor de ia

Subscribe to our mailing list!

We don't spam