Expoziţia fotografică 'Noi, Poporul', care celebrează Parteneriatul Strategic cu SUA, vernisată la Galaţi
Expoziţia fotografică itinerantă "Noi, Poporul/We the People", care celebrează 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, a fost vernisată, joi, la Galaţi, în prezenţa unor oficialităţi locale, dar şi de la nivel central.
Prezentă la vernisaj, Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat că relaţia oraşului Galaţi cu Statele Unite ale Americii datează cu câteva decenii înainte ca Statele Unite şi România să stabilească oficial relaţii diplomatice.
"Este potrivit să sărbătorim parteneriatul nostru strategic de lungă durată aici, în Galaţi - un oraş cu o semnificaţie istorică profundă în relaţiile dintre Statele Unite şi România. Relaţia oraşului Galaţi cu Statele Unite datează dinaintea perioadei la care multe persoane s-ar putea gândi, cu câteva decenii înainte ca Statele Unite şi România să stabilească oficial relaţii diplomatice, în 1880. De fapt, în 1840, Anton Negroponte a devenit primul reprezentant al Statelor Unite în ceea ce urma să devină România modernă. El a fost numit viceconsul onorific american atunci când Statele Unite au deschis un consulat la Galaţi", a amintit Kathleen Kavalec.
Rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", Marian Barbu, a punctat, la rândul său, că instituţia pe care o reprezintă susţine valori care rezonează cu cele ale Statelor Unite ale Americii, respectiv democraţia, libertatea şi dorinţa de cunoaştere.
"De-a lungul anilor, instituţia noastră a creat un mediu bogat în cunoaştere, cercetare şi diversitate culturală. Ne mândrim cu rolul nostru de a crea legături între oameni, comunităţi şi naţiuni, sprijinind relaţii care depăşesc graniţele şi oferind oportunităţi valoroase pentru studenţi, profesori şi cercetători. În acest fel, susţinem valori care rezonează cu cele ale Statelor Unite ale Americii: democraţia, libertatea şi dorinţa de cunoaştere. Aceste principii comune ne ghidează în misiunea noastră de a educa şi sprijini generaţiile viitoare, asigurându-le că universitatea rămâne un simbol al progresului şi înţelegerii", a precizat Marian Barbu.
Importanţa parteneriatul strategic româno-american a fost subliniată şi de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Florin Pucheanu, care a arătat că acesta oferă linişte Galaţiului, oraş aflat la doar 8 km de războiul din Ucraina.
"E un mare privilegiu să putem vorbi despre acest parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Chiar dacă, din păcate, o mare parte dintre bunicii noştri nu a mai apucat să vadă americanii venind, noi avem privilegiul de a ne bucura de prezenţa lor nu doar în România, ci şi la Galaţi. Pentru cei care încă mai pun la îndoială parteneriatul strategic cu America şi securitatea pe care o oferă acest parteneriat strategic, cred că ar trebui să se uite la ceea ce se întâmplă la vecini, la mai puţin 8 km distanţă de punctul în care ne aflăm, şi de cât de liniştiţi putem sta noi în România ştiind că, în cel mai rău caz, maxim nişte rămăşiţe de drone ar putea cădea pe teritoriul românesc', a afirmat Pucheanu.
Legăturile istorice dintre România şi SUA au fost evocate şi de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.
"Parteneriatul strategic nu este de 25 de ani sau de 27 de ani, este de 170 şi ceva de ani, când s-a înfiinţat Consulatul la Galaţi, când aici, la Galaţi, a fost prima Comisie Europeană a Dunării (...). Şapte ani de zile mai târziu, a apărut şi prima navă la Galaţi, o navă americană, bineînţeles, în schimbul de mărfuri. Ne bucură enorm de mult parteneriatul strategic, pentru că astăzi şi România, dar şi Galaţiul, sunt mai liniştite datorită acestui parteneriat, pentru că vedem ce se întâmplă noaptea pe cerul liber văzând drone sau auzind tot felul de sunete care nu sunt tocmai prietenoase. Noi vom fi aici de fiecare dată, aşa cum am fost şi acum doi ani şi ceva şi acum trei ani şi acum un an şi ceva, când mii de oameni din Ucraina au trecut pe aici, i-am găzduit şi au văzut ospitalitatea gălăţenilor şi a românilor", a declarat Costel Fotea.
Ministrul consilier Doru Liciu - Unitatea Arhive Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe, prezent şi el la vernisaj, a arătat că, în condiţiile războiului de peste graniţă, "agresiunii total disproporţionate a Rusiei împotriva Ucrainei", poate fi apreciată mai bine valoarea parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
"La câţiva kilometri de noi putem constata urmările unui război ilegal, a unei agresiuni total disproporţionate a Rusiei împotriva Ucrainei şi, în acest context, putem aprecia mai bine valoarea acestui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Vedem că nimic nu este câştigat pentru totdeauna, nici securitatea, nici libertatea, nici prosperitatea şi pentru aceasta trebuie să fim fermi şi să apărăm valorile în care credem. Această relaţie privilegiată cu Statele Unite este garantul cel mai de preţ că putem spera la un viitor mai bun pentru copiii noştri şi tocmai de aceea cred că avem datoria ca peste 25 de ani, când ne vom reîntâlni la Galaţi, să putem puncta mult mai multe întâlniri şi mult mai multe realizări. Este un drum care abia a început", a afirmat Doru Liciu.
Prefectul de Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar, a vorbit despre valorile şi obiectivele parteneriatul cu SUA.
"Astăzi marcăm un moment deosebit de important în istoria relaţiilor dintre România şi Statele Unite ale Americii. Nu aniversăm doar un simplu acord diplomatic, ci celebrăm un simbol profund al prieteniei, al colaborării şi al angajamentului nostru comun faţă de valorile democratice şi securitatea globală. Am trecut împreună prin numeroase provocări, dar parteneriatul strategic România-Statele Unite şi-a păstrat neclintite valorile şi obiectivele fundamentale şi anume: consolidarea democraţiei, promovarea prosperităţii cetăţenilor români şi americani, precum şi susţinerea intereselor comune pentru dezvoltarea economică", a declarat Andreea-Anamaria Naggar.
Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a oferit evenimentului o notă de spiritualitate, punctând că SUA este "apărătoarea Bibliei", iar pacea - "temelia solidă a viitorului". El a vorbit, de asemenea, despre ospitalitate.
"Aceasta înseamnă să ai întotdeauna un loc la masă, în inima ta, pentru fratele tău, omul care se află străin, bolnav, sărac sau migrant. Am învăţat de la Iisus Hristos să rupem din pâinea noastră şi atunci vom avea mai mulţi fraţi", a spus înaltul prelat.
La vernisajul expoziţiei fotografice "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic" a participat şi Claudia Nicolae, directorul AGERPRES. Aceasta a explicat importanţa fotografiei de presă, subliniind gradul ei de obiectivitate, deoarece "nu este nici retuşată, nici photoshopată, este aşa cum fotoreporterul a surprins-o în acel moment".
"Jurnaliştii AGERPRES au încercat, de-a lungul istoriei, să surprindă momente de presă. (...) Există mai multe tipologii de fotografie. Dacă vorbim de fotografia artistică, încercăm să scoatem în evidenţă un moment sau un loc frumos. Dacă vorbim de fotografia de presă, acolo vom vedea obiectivitatea acelui moment. Fotografia, faţă de ştirea de presă, reprezintă cel mai intangibil moment istoric. O fotografie, mai ales în arhiva AGERPRES, nu este nici retuşată, nu este nici photoshopată, este aşa cum fotoreporterul a surprins-o în acel moment. De aceea preţuiesc astfel de expoziţii, pentru că în primul rând promovează istoria pe care AGERPRES o deţine şi în al doilea rând ne pune pe noi, jurnaliştii, acolo unde ne este locul, parte a istoriei fiecărei etape a României", a afirmat Claudia Nicolae.
"Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic" este un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american, încă de la începutul Parteneriatului Strategic, în anul 1997.
''Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut şi din prezent, şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod. Expoziţia se axează pe tema 'Noi, Poporul'/ 'We the People' care este faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite şi întruchiparea legăturilor umane care formează punţi de înţelegere şi cooperare între popoare. Diplomaţia şi prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături şi pe valorile comune pe care le înglobează'', precizează Ambasada SUA într-un comunicat de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit cu 20 de poze din fluxul de fotografie şi din Arhiva Fotografică a Agenţiei, iar Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe - cu 13 fotografii.
Expoziţia fotografică a putut fi vizitată în mai multe oraşe, în ultimii doi ani: Craiova, Timişoara, Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Oradea, Suceava, Braşov. În perioada 5-25 septembrie 2024, expoziţia poate fi vizitată la Galaţi. AGERPRES/(A, AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Preda)
Foto: (c) Ecaterina Ignat/AGERPRES
Alte știri din categorie
Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti
Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M
Hunedoara: Soprana Teodora Gheorghiu şi bas-baritonul Sorin Coliban în concertul extraordinar 'Zâmbetul Muzicii'
Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine la Deva, un concert extraordinar în cadrul Turneului Naţional "Zâmbetul Muzicii", evenimentul fiind programat pe 13 noiembrie la Sala "Pro Arte" a Colegiului Naţional "Decebal" din Deva. "Turneul Naţional 'Zâmbet
Mircea Martin: Cultura devine politică; poziţia, inspirată din marxism, circulă şi în România printre tineri
Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri".
Bihor: Visit Oradea a suplimentat cu aproape 600 de locuri biletele la concertul lui Andrea Bocelli de la Oradea
Organizatorii concertului susţinut de tenorul Andrea Bocelli la Oradea, pe 17 noiembrie, au anunţat joi suplimentarea celor 5.050 de locuri din Arena Oradea, sold out într-o singură zi, cu alte 580 de locuri, din care 300 pe suprafaţa de joc, deci cu vizibilitate foarte bună. "Interesul publicului meloman faţă de acest concert a fost foarte
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat
Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)
Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s
Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'
Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num
A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES
Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.
Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid
Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve
'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României
Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr
Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale
Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe
Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii
Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co
Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA
Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c
Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'
Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în