Bihor: Vinurile orădeanului Horia Ban, aur şi argint la cel mai mare concurs din Europa
Vinurile orădeanului Horia Ban, în al doilea an de producţie după cumpărarea unei podgorii în zona arădeană Miniş, au fost premiate cu o medalie de aur şi două de argint la cel mai prestigios concurs de vinuri din Europa, Mundus Vini, Summer Tasting 2024, ce a avut loc la finele lunii august, la Neustadt, Germania.
Cu Medalie de Aur (Gold Medal) a fost premiat vinul Rupes Nobilis - Cabernet Sauvignon 2022, iar Medalie de Argint (Silver Medal) au obţinut vinurile Rupes Nobilis - Simply Red Cuvee 2022 şi Rupes Nobilis - Pinot Noir Rose 2023. Sunt trei din cele patru vinuri produse şi trimise în concurs.
"Este foarte important că am reuşit să obţinem punctaje foarte bune şi medalii la cel mai important concurs de vinuri din Europa, unde au participat 4.000 de vinuri din 39 de ţări. Suntem o cramă înfiinţată în urmă cu doar doi ani, cu vinuri tinere, dar premiile obţinute dovedesc, o dată în plus, potenţialul zonei Miniş, în special pentru vinurile roşii şi ne răsplătesc investiţiile făcute atât în podgorie, cât şi în cramă, pe partea tehnică, de vinificare, dar şi în specialişti", a declarat joi, pentru AGERPRES, Horia Ban.
Acesta a dorit să menţioneze contribuţia esenţială a consultantului oenolog Clara Kardos şi a inginerului Robert Heizer, "mâna dreaptă" a acesteia.
Antreprenorul orădean a construit, într-un timp record de trei luni, în podgoria Miniş la Covăsânţ, o cramă boutique modernă, cea mai "tânără" din panoplia bihorenilor pasionaţi de cultura vinului, ce va putea fi vizitată începând cu 1 octombrie de cei interesaţi în oenoturism.
Horia Ban, administratorul companiei Termoline, face vinuri din pasiune, fiind unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei pentru Cultura şi Civilizaţia vinului Millésime, alături de oenologul Dorin Popa, înfiinţată în 2010.
A dorit de mulţi ani să îşi construiască o cramă proprie, cu podgorie. Fidel propriilor convingeri în performanţă, a pornit din start cu ideea de a face vinuri de calitate, investind în zona cu cei mai buni struguri roşii şi în tehnologie de ultimă generaţie.
Împreună cu alţi trei pasionaţi de vinuri, a încercat în urmă cu mai mulţi ani să cumpere terenuri cultivate cu viţă în Bihor, cu DOC şi calitate foarte bună. Oportunitatea cea mai favorabilă s-a ivit însă abia în urmă cu trei ani, când o doamnă în vârstă din zona Miniş şi-a vândut podgoria în suprafaţă de 3,5 hectare.
"Când am cumpărat-o, viţa-de-vie avea 47 de ani. Acum cultura are 50 de ani. E ca în proverbul cu găina bătrână... Doamna vindea vinul la peturi de 2 şi 5 litri, din tanc. Fără investiţii în vinificaţie, aşa cum se practică, în general, în toată podgoria Minişului, deşi potenţialul este extraordinar. Nu sunt multe crame în această podgorie care să facă vin de calitate şi care să poată participa la concursuri naţionale şi internaţionale", a precizat Horia Ban.
Podgoria Miniş-Măderat, una dintre cele mai vechi de pe teritoriul României, este vestită pentru vinurile roşii cu o culoare intensă, corpolente, cu "o expresivitate şi mineralitate intense, deosebite", extrase din "stânca nobilă" (Rupes Nobilis). Potrivit acestuia, calităţile vinurilor se datorează unui strat de rocă stâncoasă, vulcanică şi unui calcar dolomitic, aflate sub pământ la o adâncime de 0,5 - 1 m.
Aşadar, în anul 2021, a cumpărat 3,5 hectare de vie în localitatea Covăsânţ, cultivate cu soiurile Merlot, Fetească Regală şi a plantat o jumătate de hectar cu Syrah. Situată pe vârful dealului cu o expunere sudică, excelentă, podgoria are vedere la Cetatea Şiria.
Strugurii proaspăt culeşi manual sunt introduşi, după separarea boabelor de ciorchini în desciorchinator, în procesul de vinificaţie, sub atenta supraveghere a oenologului cramei, Clara Kardos. Toate etapele de lucru sunt minuţios înregistrate şi rezultatele analizate.
Dotările tehnice automatizate ale cramei sunt de ultimă generaţie. Sistemul de energie regenerabilă, cu pompe de căldură geotermale, asigură încălzirea şi răcirea atât a cramei, precum şi a tancurilor din inox de vinificare sau stocare, cu o capacitate de 3.000, 7.500 de litri, a căror temperatură poate fi controlată individual, în funcţie de solicitarea oenologului şi de procesul de fermentaţie, între 0°C şi 25°C.
După maturarea în baricuri de stejar, la 12-14°C, vinul este îmbuteliat în sticle, etichetate şi păstrate în pivniţa cramei, unde se găsesc, aşezate pe rasteluri, atât vinurile proaspăt îmbuteliate, cât şi cele care vor face parte din tezaurul cramei.
Noua cramă poate vinifica până la 75.000 de kg de struguri, producând în prezent până la 40.000 de litri de vin. În 2022, au fost produse 22.000 de sticle, vinuri roşii şi roze, ajungând recent până la 40.000 de sticle. Pentru prima dată, în acest an, au produs şi un vin alb, cupaj de Fetească Regală şi Traminer.
Alături de crama modernă, într-o altă clădire nouă sunt amenajate câteva camere şi un living, dar şi un loc pentru degustare şi poveşti pentru vizitatorii care doresc să rămână peste noapte. Şi această clădire are un ambient cu temperaturi controlate, fiind echipată cu un sistem de încălzire-climatizare în structura de beton şi în tavanul din gipscarton.
Pasionaţii de oenoturism vor putea vizita, din octombrie, crama HB Wine, având în zonă şi alte obiective turistice, precum cele trei cetăţi medievale Şoimoş, Dezna şi Şiria sau chiar cetatea de pământ de pe vremea dacilor din Covăsânţ. În apropiere se află şi Domeniul Regal Săvârşin.
La nici zece kilometri se află lacul Ghioroc, supranumit "litoralul vestului", iar în pădurea din apropiere se pot face drumeţii pe jos sau cu atv-urile. Nu în cele din urmă, pentru câteva zile de odihnă şi de reculegere, se poate vizita schitul Feredeu, cu trasee marcate pentru plimbări în aer liber. AGERPRES/(autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)
Alte știri din categorie
Cluj: Expoziţie cu efecte luminoase speciale la Grădina Botanică ''Alexandru Borza''
''Garden of Lights'' - o expoziţie inedită, ce îmbină magia poveştilor cu tehnologia şi creativitatea, oferind vizitatorilor o călătorie de neuitat in jurul lumii, va fi deschisă, timp de trei luni, în incinta Grădinii Botanice ''Alexandru Borza'' din Cluj-Napoca.
Timiş: Colibe improvizate, în Timişoara, de persoane fără adăpost din alte judeţe
Poliţiştii locali din Timişoara au depistat, joi, opt persoane din alte judeţe, între care şi doi minori, care şi-au construit colibe improvizate pe un teren viran din municipiu, unde erau abandonate deşeuri şi autovehicule fără stăpân. Oamenii străzii erau din judeţele Hunedoara şi Cluj şi în ju
Sportivi români scot la licitaţie obiecte pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice
Sportivi de performanţă din România scot la licitaţie obiecte valoroase şi cu poveste pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice. Potrivit unui comunicat de presă al Hospice Casa Speranţei remis joi AGERPRES, Gianina Van Groningen, Ana Maria Brânză, Robert Glinţă
Timişoara marchează 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 printr-o paletă de manifestări
Municipalitatea Timişoreană marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 cu o amplă agendă de manifestări dedicate, care se vor derula pe parcursul a două luni, reunite sub titlul "35 de ani de libertate". Vor fi expoziţii, conferinţe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc
Emisiunea de mărci poştale 'Aniversări istorice' - de vineri, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, vineri, a emisiunii de mărci poştale "Aniversări istorice" dedicată domnitorului primei Uniri, Mihai Viteazul. Prin această emisiune se celebrează 425 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în cetatea Alba Iulia, eveniment care va pregăti prima Unire a Ardealului cu Ţara R
Bihor: Oradea este promovată la Târgul de Turism din Londra
Oradea este reprezentată, în perioada 5 - 7 noiembrie, la cel mai prestigios eveniment din industria turismului, Târgul Mondial de Turism de la Londra (WTM London), a informat miercuri, într-un comunicat, Visit Oradea. "Participarea la WTM London reprezintă efortul municipalităţii orădene de a consolida prezenţa oraşului nostru în
Bihor: Campanie de donare de sânge pentru studenţi şi profesionişti în Drept
Aproape 70 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea s-au înscris să doneze sânge în cea de a doua campanie de donare "Blood (in) Law(s)", iniţiată şi organizată, în al doilea an, de studenta Ela Ardelean. "Spre surprinderea mea, anul acesta s-au înscris, până ieri, marţi, termenul final,
Olt: Parcul ''Constantin Poroineanu'' din Caracal va beneficia de finanţare de 28 milioane lei pentru revitalizare
Parcul "Constantin Poroineanu" din Caracal, aflat pe lista monumentelor istorice din judeţul Olt, va fi revitalizat printr-un proiect în valoare de 28 de milioane lei, finanţat prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia, potrivit unui
Sibiu/Poliţiştii locali verifică zilnic, de mai multe ori, panourile electorale după ce au fost rupte afişe
Poliţia Locală verifică zilnic starea panourilor pentru afişaj electoral, după ce mai multe afişe ale candidaţilor au fost rupte sau vandalizate, a anunţat Primăria Sibiu, printr-un comunicat de presă. "Poliţiştii locali au cuprinsă în sarcinile de serviciu şi activitatea de verificare a panourilor destinate afişajului electoral. As
MAE: Atenţionare de călătorie - Fenomene meteo intense în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de Meteorologie (Servei Meteorologic de Catalunya) a emis un avertisment de cod roşu pentru condiţii meteorologice adverse, cu precipitaţii intense, vânt şi descărcări electrice pe
Grevă de avertisment a sindicaliştilor Europol de la Arhivele Naţionale din aproape toată ţara
Sindicaliştii Europol din Arhivele Naţionale din aproape toată ţara s-au aflat, luni, în grevă de avertisment timp de două ore, urmând ca din 14 noiembrie să intre în grevă generală dacă nu se ajunge la un consens cu factorii de decizie, a declarat dr. Livia Ardelean, vicepreşedinte Europol, Filiala Arhivele Naţionale, pentru AGERPRES.
MAE/Atenţionare de călătorie: Spania, Comunitatea Valenciană - cod portocaliu de fenomene meteorologice
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă şi Centrul de Coordonare a Urgenţelor au emis duminică o avertizare de cod portocaliu de fenomene meteorologice pentru nordul provinciei Castellon, sudul litoralului provinc
Giurgiu: Delta Neajlovului arde pe o suprafaţă de 60 de hectare, la Budeni; a fost sesizată Garda de Mediu
Un incendiu de vegetaţie uscată şi stuf a izbucnit duminică după-amiaza în Delta Neajlovului, pe raza localităţii Budeni, cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, fiind sesizată Garda de Mediu. "Pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi în urmă cu puţin timp să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi st
VIDEO REPORTAJ/Vrancea: Circa 180 de fete care se antrenează la Focşani visează să ajungă campioane mondiale la gimnastică
Circa 180 de fete, cu vârste de la patru până la 16 ani, se antrenează la Clubul Sportiv Şcolar de Gimnastică din Focşani şi visează să ajungă viitoare campioane mondiale. Că Focşaniul are un potenţial imens în acest sport o dovedesc rezultatele obţinute de-a lungul timpului de sportivii legitimaţi în micuţa sală din Focşani, de
'Lumea lui Moş Crăciun' - din 16 noiembrie, la Muzeul Copiilor din Capitală
Expoziţia interactivă "Lumea lui Moş Crăciun" îşi aşteaptă vizitatorii din 16 noiembrie la Muzeul Copiilor. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin PROEDUS. ''Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor de ia