Mureş: Primul documentar românesc despre graffiti şi street art, în premieră la ediţia a X-a a Festivalului Szfera
Primul film documentar românesc despre graffiti şi street art, "De ce scriu ăştia pe pereţi?", va fi prezentat, în premieră, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Festivalului de artă contemporană "Szfera" de la Târgu Mureş, organizat de Asociaţia Vox Novum, în perioada 6-8 septembrie.
"Vom avea şi expoziţii de fotografii, precum şi o proiecţie de film documentar despre arta stradală şi graffiti din România, sâmbătă după-amiaza, de la ora 14,00, când va fi prezentat documentarul intitulat 'De ce scriu ăştia pe pereţi?'. Este un film documentar făcut anul trecut şi va fi pentru prima dată proiectat aici, în Târgu Mureş. La 'Szfera' avem foarte multe concerte, de asemenea, cum am deja obişnuit publicul, concertele vor avea loc sâmbătă şi duminică. În fiecare zi vom avea câte trei-trei concerte. Şi în acest an, vizitatorii sunt aşteptaţi cu un program diversificat, incluzând literatură, concerte, proiecţii de filme, expoziţii şi cele mai noi tendinţe în arta contemporană", a declarat miercuri organizatorul principal al Festivalului Szfera, Erika Tamasi, într-o conferinţă de presă.
Ea a precizat că şi în acest an Festivalul "Szfera" va fi organizat din nou la fostul Restaurant Predeal, o incintă rămasă nefolosită de mai mulţi ani.
"Avem aceeaşi locaţie ca şi anul trecut, dar ca în fiecare an aducem ceva nou şi tot aşa creăm şi spaţiu conform programului. Ne bucurăm foarte mult că avem mulţi parteneri care ne-au căutat, cum ar fi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, care ne vor aduce proiecţii de film, respectiv un spectacol de teatru. Un alt partener este Revista Lato, care ne-a adus patru conversaţii literare. Dintre conversaţiile literare, am dori să subliniem două puncte de program, ambele având loc în ziua de sâmbătă, de la ora 13,30, Codău Annamária va discuta cu scriitoarea, traducătoarea şi antropologul cultural Diána Vonnák, iar de la ora 15,00, Valentin Covaciu o va intervieva pe scriitoarea Alina Nelega, regizor şi critic de teatru", a arătat Erika Tamasi.
Revista literară Lato va aduce la "Szfera" scriitori şi poeţi renumiţi, precum Ozsváth Zsuzsa, Markó Béla, Nagy Attila şi Varga László Edgár.
De asemenea, la acest festival va concerta şi trupa Frate Gheorghe, care îmbină reggae-ul şi folk-ul cu hip-hop şi rock, un concept muzical în jurul căruia s-au coagulat câţiva dintre cei mai cunoscuţi muzicieni basarabeni, Gheorghe Buşilă, Alexandru Cordonean, Vitalie Colţ şi Peev Seva.
"Dacă vorbim despre un festival de artă contemporană, şi în acest an organizatorii ne vor încânta cu programe literare variate: lecturi dramatice, ateliere de teatru, întâlniri cu scriitori şi cititori, precum şi o prezentare a noului număr al revistei KAFLátó. În programul evenimentului all-arts vor fi incluse şi scurtmetraje, documentare şi videoclipuri realizate de studenţii de la secţia de film-media a Universităţii de Arte din Târgu Mureş. De asemenea, publicul va avea ocazia să vizioneze şi spectacolul de lectură dramatică intitulat Lájv, realizat de clasa de masterat în dramaturgie", a precizat preşedintele Asociaţiei Vox Novum, Timea Fulop.
Potrivit acesteia, alegerea unor clădiri rămase în paragină pentru organizarea acestui festival de nişă are rolul de a atrage atenţia asupra patrimoniului construit al oraşului.
"Întotdeauna o să optăm pentru clădiri care erau sau sunt importante într-un fel pentru comunitatea Târgu Mureşeană, dar care sunt abandonate, iar prin aceasta am dori să atragem atenţia asupra patrimoniului construit al oraşului (...) Fiind un festival de nişă, locaţia acum are o capacitate de 1.500 de participanţi. Noi nu suntem axaţi să atragem cât mai mulţi oameni, să fie un public numeros, este un eveniment în care am dori să focusăm asupra calităţilor, să fie ateliere de lucru prin care poţi să transmiţi ceva mai mai profund", a declarat Timea Fulop.
Festivalul de anul acesta oferă publicului şi mai multe oportunităţi de a descoperi diferitele aspecte ale artei contemporane, prin spaţii creative, instalaţii interactive şi interesante, precum şi expoziţii organizate de artişti tineri.
Între programele de arte plastice se regăseşte şi expoziţia artiştilor de la Colonia de Artă din Élesd, care poate fi vizitată de vineri până duminică, expoziţia de fotografii a lui Cseke Tamás, precum şi o expoziţie de figuri de acţiune şi afişe de film.
"Cei care nu sunt familiarizaţi cu cele mai importante locuri şi clădiri din Târgu Mureş sunt invitaţi duminică după-amiaza, de la ora 15,00, la o plimbare ghidată prin oraş, organizată de istoricul de artă Orbán János. Programul muzical al Szféra va fi, şi în acest an, variat şi interesant. Între 6 şi 8 septembrie, ne vor distra artişti cunoscuţi atât din ţară, cât şi din străinătate. Menţionăm doar câteva nume dintre cei care se vor ocupa de buna dispoziţie: MINDTHEGAP Trio & Flow Strings Quartet, Oncsi, Frate Gheorghe, Cancer Culture Collective şi Zsüd. Vineri, de la ora 22:00, localul Backstage, situat în Piaţa Trandafirilor nr. 53, va găzdui mai mulţi artişti care vor întreţine atmosfera: Maică-ta, Bo.toned, Detour şi Dobix. Accesul la eveniment se face pe baza unui bilet de intrare. Această ediţie va fi încheiată de echipa Hét Hat Club din Budapesta, al cărei grup de muzicieni de stradă a parcurs Europa, America de Nord, Centrală şi de Sud. Ei au adunat ritmuri şi elemente de stil variate pentru a reînvia, într-o formă modernă, cântecele populare maghiare şi din zona Carpaţilor şi Balcanilor", a precizat Timea Fulop.
Unul dintre co-organizatori, Jeremias Istvan, a subliniat că Festivalul de artă contemporană "Szfera" de la Târgu Mureş urmăreşte să creeze o coeziune a comunităţilor română şi maghiară, prin organizarea de manifestări comune.
"Cred că este o problemă imensă aici la noi, în Târgu Mureş, diversificarea comunităţilor şi tocmai asta încercăm noi, mai ales în ultimii doi ani. Şi aici suntem şi noi de vină fiindcă nu am încercat mai devreme pentru că am observat că sunt diferite organizaţii sau instituţii care organizează evenimente care se adresează unui anumit segment de public. Ne-am dori să reunim aceste manifestări fiindcă am constatat că nu prea există coeziune între cele două comunităţi principale. Iar noi ne-am propus asta: ca în următorii 5 ani să rezolvăm problema aceasta şi din acest motiv am luat legătura cu diferite instituţii sau organizatori de evenimente, încercăm să diversificăm programul cât se poate de mult şi să ne adresăm tuturor", a afirmat Istvan Jeremias. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)
Alte știri din categorie
Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti
Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M
Hunedoara: Soprana Teodora Gheorghiu şi bas-baritonul Sorin Coliban în concertul extraordinar 'Zâmbetul Muzicii'
Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine la Deva, un concert extraordinar în cadrul Turneului Naţional "Zâmbetul Muzicii", evenimentul fiind programat pe 13 noiembrie la Sala "Pro Arte" a Colegiului Naţional "Decebal" din Deva. "Turneul Naţional 'Zâmbet
Mircea Martin: Cultura devine politică; poziţia, inspirată din marxism, circulă şi în România printre tineri
Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri".
Bihor: Visit Oradea a suplimentat cu aproape 600 de locuri biletele la concertul lui Andrea Bocelli de la Oradea
Organizatorii concertului susţinut de tenorul Andrea Bocelli la Oradea, pe 17 noiembrie, au anunţat joi suplimentarea celor 5.050 de locuri din Arena Oradea, sold out într-o singură zi, cu alte 580 de locuri, din care 300 pe suprafaţa de joc, deci cu vizibilitate foarte bună. "Interesul publicului meloman faţă de acest concert a fost foarte
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio
Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat
Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)
Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s
Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'
Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num
A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES
Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA
Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.
Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid
Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve
'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României
Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr
Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale
Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe
Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii
Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co
Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA
Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c
Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'
Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în