REPORTAJ Buzău: Pălăria, accesoriul verii şi sezonului rece, decăzută din pricina automobilului, reînviată de social media (GALERIE FOTO)
Pălăria, un accesoriu vestimentar ce completează orice ţinută, atât primăvara sau în zilele toride de vară, cât şi în zilele ploioase şi reci de toamnă-iarnă, se bucură din nou de atenţie prin intermedul social-media, după o perioadă în care a fost dată uitării, odată cu apariţia automobilului, spune Octavian Sapovalov, unul dintre puţinii pălărieri români.
Originar din Râmnicu Sărat, Octavian Sapovalov a pus bazele unui atelier de confecţionat pălării, produsele de artizanat având căutare cu precădere în străinătate. Pasiunea pentru pălării a început din copilărie, după primele filme western vizionate alături de tatăl său, dar decizia de le a confecţiona avea să vină mai târziu, în anul 2017.
Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov
"Călătoria mea în lumea pălăriilor a început pe la vârsta de 7 ani în Râmnicu Sărat, când am început să mă uit cu tatăl meu la filme western, celebrele western spaghetti cu Clint Eastwood. Am fost mereu atras de partea vizuală şi de vestimentaţie, decoruri, scenografie, cam tot ce contribuie la prezentarea unei idei. La nivel de meserie, totul a început în 2017. Pe atunci încă lucram în mediu corporate, în zona de retail, am fost visual merchandiser pentru câteva branduri de retail de la noi, doar că simţeam că am obosit şi nu mai rezonam cu direcţia companiei respective. Am decis în următorul an să îmi dau demisia, iar gândul ăsta de a încerca să fac pălării a jucat un rol foarte important în decizia asta. În 2017 începusem destul de timid să caut informaţii şi să fac research despre cum se confecţionează pălăriile manual, dar la momentul acela în România existau prea puţine informaţii şi doar un singur pălărier care încă activa în Bucureşti, ceea ce m-a îndreptat spre surse exterioare şi aici a intervenit internetul, youtube-ul şi câteva cărţi scrise pe la 1900 în America", a declarat pentru AGERPRES, Octavian Sapovalov.
Timp de câţiva ani, artizanul a trebuit să treacă printr-un proces de învăţare al tehnicilor folosite în confecţionarea pălăriilor. Primul atelier a fost deschis în Bucureşti, ulterior a fost mutat la Buzău, iar în momentul de faţă artizanul face eforturi pentru a-l reamenaja în Capitală.
"Pălăriile mele sunt confecţionate după metoda tradiţională, care nu s-a schimbat foarte mult de la 1800 încoace. Este printre singurele meşteşuguri care nu a necesitat o modernizare accentuată în procesul de confecţionare. Pălăriile sunt făcute din fetru, acest fetru este un cumul de fire de păr, fie de iepure, castor sau oaie, care sunt trecute prin mai multe procese de presare, umidificare şi abur, rezultând o structură foarte rezistentă şi care nu necesită cusături pentru a-şi menţine forma şi integritatea. În funcţie de provenienţa părului, fetru este încadrat în trei categorii de calitate, cel mai jos fiind fetrul din păr de oaie. Fiind foarte moale, acest fetru nu îşi menţine foarte bine în timp forma şi pălăria are de suferit. Pe locul doi este fetrul din păr de iepure, care este printre cele mai utilizate, atât pentru calitatea superioară, dar şi pentru preţul de achiziţie, iar cel de-al treilea loc este ocupat de fetrul din păr de castor, care este premium din punct de vedere al calităţii, dar şi preţul de achiziţie este pe măsură", precizează artizanul.
Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov
Pălăria este un accesoriu cu o valoare deosebită în orice anotimp. Pe timpul verii sunt recomandate cele uşoare, ventilate, în culori deschise care oferă o protecţie împotriva razelor solare. În anotimpurile reci, pălăriile oferă căldură şi protecţie împotriva vântului şi precipitaţiilor.
"În sezonul călduros se recomandă purtarea de pălării din paie, în culori deschise (alb, nuanţe de bej, crem, gri). Avantajul pălăriilor de paie este că sunt foarte uşoare şi cu o ventilaţie mai bună de cât cele din fetru. Se pot purta şi pălării din fetru, cu o densitate mai mică a fetrului, în aceeaşi paletă de culori. Pălăria în faza ei incipientă a apărut ca un accesoriu de protecţie împotriva fenomenelor naturale (ploaie, soare, vânt). Cu timpul a căpătat şi un rol mai important în societate, făcând pentru o perioadă departajarea claselor sociale, dar şi în zona vestimentară, aducând un plus de extravaganţă în modul în care oamenii se afişau la evenimente şi în general, în viaţa de zi cu zi. Pălăria poate fi purtată de către oricine", menţionează Octavian Sapovalov.
Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov
Potrivit acestuia, există două categorii de fetru cu gramaje diferite. Prima este Dress weight - pălării confecţionate dintr-un fetru mai uşor, cu gramaj mai redus, care sunt uşor de purtat. În această categorie intră stilul Fedora, una dintre stilurile cele mai cunoscute de pălărie, foarte purtată în perioada anilor 1920-1940. Pălăriile Dress weight pot fi purtate atât la evenimente speciale, dar şi în viaţa de zi cu zi şi în funcţie de stilul vestimentar al persoanei respective.
Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov
Cea de-a doua categorie, spune Sapovalov, este Western weight, confecţionată din fetru cu gramaj mare, foarte rezistent la uzură. Sunt pălăriile western sau pălăriile de cowboy, care au la bază un scop funcţional, dar cu timpul au căpătat şi un scop vizual, "un statment vestimentar".
"La 1800 exista chiar şi o pălărie cu care puteai să adapi calul, se numea ten gallon hat, atât de gros era materialul, încât putea să susţină toată cantitatea de apă. Fetrul de castor vine şi o caracteristica hidrofugă, nu permite apei să pătrundă în fibra materialului", subliniază buzoianul.
Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov
Cu toate că au trecut mai bine de 200 de ani din momentul în care pălăria începea să câştige teren în lumea vestimentară, procesul prin care sunt confecţionate nu a suferit schimbări majore.
"Tehnologic vorbind, procesul manual de confecţionare nu a suferit multe schimbări în cursul anilor. În sine, procesul este asemănător cu cel de la 1800, doar cu câteva modernizări de design, în ceea ce priveşte dispozitivele şi generatoarele de abur. Dacă vorbim de partea industrializată a procesului de confecţionare, nici în acest departement nu găsim foarte multe update-uri în linia tehnologică, doar câteva îmbunătăţiri de utilaje, acum multe dintre ele fiind automatizate, dar anumite departamente încă sunt manuale, pentru că necesită asistenţă umană pentru a obţine calitatea dorită. Singura evoluţie care oarecum a influenţat meseria de pălărier este apariţia imprimatelor 3D. Sunt anumiţi producători de calapoade care apelează la tehnologia asta pentru a printa calapoade din răşină, dar cu toate astea, tot calapoadele din lemn sunt cele mai căutate şi dorite de pălărieri, pentru finisajul şi rezistenţa în timp al acestora. În esenţă şi calapoadele de lemn au nevoie de un maestru tâmplar care să ştie să le facă, e o artă în sine", precizează pălărierul.
Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov
Pălăria care s-a bucurat de-a lungul vremii de o atenţie deosebită în lumea modei, fiind văzută ca un hotar între clasele sociale, a decăzut după apariţia automobilului, dar şi-a recăpătat faima în ultimii ani, la fel ca şi meseria, prin intermediul platformelor sociale din mediul online.
"Pălăriile mele au avut mai multă căutare în zona externă, majoritatea clienţilor mei sunt străini, asta pentru că de la bun început am gândit produsul meu pentru piaţa externă. La noi, din păcate, portul de pălărie nu este atât de dezvoltat. După Al Doilea Război Mondial s-a diminuat, odată şi cu apariţia comunismului şi introducerea ţinutei şi uniformei. Decăderea la nivel global în portul de pălărie a venit odată cu apariţia automobilului. Omul a renunţat la pălărie pentru că era protejat de plafonul automobilului. În ultimii ani vedem o renaştere în portul de pălărie, multă lume începe să descopere acest accesoriu care acum multe decenii delimita clase sociale şi impunea respect. Social media are o contribuţie majoră prin răspândirea informaţiei şi a trendurilor. Apariţia multor oameni interesaţi de acest meşteşug aproape dispărut a adus o rază de soare asupra lui şi asta nu face decât să mă bucure, mai ales în societatea noastră", afirmă Octavian Sapovalov.
Foto: Arhiva personală Octavian Sapovalov
Prin intermediul atelierul său de pălării, Octavian Sapovalov confecţionează manual pălării personalizate şi în acelaşi timp promovează şi încearcă să transmită mai departe meşteşugul în rândul iubitorilor de artă. AGERPRES/(A, AS - autor: Florin Zafiu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)
Alte știri din categorie
Cluj: Expoziţie cu efecte luminoase speciale la Grădina Botanică ''Alexandru Borza''
''Garden of Lights'' - o expoziţie inedită, ce îmbină magia poveştilor cu tehnologia şi creativitatea, oferind vizitatorilor o călătorie de neuitat in jurul lumii, va fi deschisă, timp de trei luni, în incinta Grădinii Botanice ''Alexandru Borza'' din Cluj-Napoca.
Timiş: Colibe improvizate, în Timişoara, de persoane fără adăpost din alte judeţe
Poliţiştii locali din Timişoara au depistat, joi, opt persoane din alte judeţe, între care şi doi minori, care şi-au construit colibe improvizate pe un teren viran din municipiu, unde erau abandonate deşeuri şi autovehicule fără stăpân. Oamenii străzii erau din judeţele Hunedoara şi Cluj şi în ju
Sportivi români scot la licitaţie obiecte pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice
Sportivi de performanţă din România scot la licitaţie obiecte valoroase şi cu poveste pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice. Potrivit unui comunicat de presă al Hospice Casa Speranţei remis joi AGERPRES, Gianina Van Groningen, Ana Maria Brânză, Robert Glinţă
Timişoara marchează 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 printr-o paletă de manifestări
Municipalitatea Timişoreană marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 cu o amplă agendă de manifestări dedicate, care se vor derula pe parcursul a două luni, reunite sub titlul "35 de ani de libertate". Vor fi expoziţii, conferinţe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc
Emisiunea de mărci poştale 'Aniversări istorice' - de vineri, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, vineri, a emisiunii de mărci poştale "Aniversări istorice" dedicată domnitorului primei Uniri, Mihai Viteazul. Prin această emisiune se celebrează 425 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în cetatea Alba Iulia, eveniment care va pregăti prima Unire a Ardealului cu Ţara R
Bihor: Oradea este promovată la Târgul de Turism din Londra
Oradea este reprezentată, în perioada 5 - 7 noiembrie, la cel mai prestigios eveniment din industria turismului, Târgul Mondial de Turism de la Londra (WTM London), a informat miercuri, într-un comunicat, Visit Oradea. "Participarea la WTM London reprezintă efortul municipalităţii orădene de a consolida prezenţa oraşului nostru în
Bihor: Campanie de donare de sânge pentru studenţi şi profesionişti în Drept
Aproape 70 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea s-au înscris să doneze sânge în cea de a doua campanie de donare "Blood (in) Law(s)", iniţiată şi organizată, în al doilea an, de studenta Ela Ardelean. "Spre surprinderea mea, anul acesta s-au înscris, până ieri, marţi, termenul final,
Olt: Parcul ''Constantin Poroineanu'' din Caracal va beneficia de finanţare de 28 milioane lei pentru revitalizare
Parcul "Constantin Poroineanu" din Caracal, aflat pe lista monumentelor istorice din judeţul Olt, va fi revitalizat printr-un proiect în valoare de 28 de milioane lei, finanţat prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia, potrivit unui
Sibiu/Poliţiştii locali verifică zilnic, de mai multe ori, panourile electorale după ce au fost rupte afişe
Poliţia Locală verifică zilnic starea panourilor pentru afişaj electoral, după ce mai multe afişe ale candidaţilor au fost rupte sau vandalizate, a anunţat Primăria Sibiu, printr-un comunicat de presă. "Poliţiştii locali au cuprinsă în sarcinile de serviciu şi activitatea de verificare a panourilor destinate afişajului electoral. As
MAE: Atenţionare de călătorie - Fenomene meteo intense în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de Meteorologie (Servei Meteorologic de Catalunya) a emis un avertisment de cod roşu pentru condiţii meteorologice adverse, cu precipitaţii intense, vânt şi descărcări electrice pe
Grevă de avertisment a sindicaliştilor Europol de la Arhivele Naţionale din aproape toată ţara
Sindicaliştii Europol din Arhivele Naţionale din aproape toată ţara s-au aflat, luni, în grevă de avertisment timp de două ore, urmând ca din 14 noiembrie să intre în grevă generală dacă nu se ajunge la un consens cu factorii de decizie, a declarat dr. Livia Ardelean, vicepreşedinte Europol, Filiala Arhivele Naţionale, pentru AGERPRES.
MAE/Atenţionare de călătorie: Spania, Comunitatea Valenciană - cod portocaliu de fenomene meteorologice
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă şi Centrul de Coordonare a Urgenţelor au emis duminică o avertizare de cod portocaliu de fenomene meteorologice pentru nordul provinciei Castellon, sudul litoralului provinc
Giurgiu: Delta Neajlovului arde pe o suprafaţă de 60 de hectare, la Budeni; a fost sesizată Garda de Mediu
Un incendiu de vegetaţie uscată şi stuf a izbucnit duminică după-amiaza în Delta Neajlovului, pe raza localităţii Budeni, cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, fiind sesizată Garda de Mediu. "Pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi în urmă cu puţin timp să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi st
VIDEO REPORTAJ/Vrancea: Circa 180 de fete care se antrenează la Focşani visează să ajungă campioane mondiale la gimnastică
Circa 180 de fete, cu vârste de la patru până la 16 ani, se antrenează la Clubul Sportiv Şcolar de Gimnastică din Focşani şi visează să ajungă viitoare campioane mondiale. Că Focşaniul are un potenţial imens în acest sport o dovedesc rezultatele obţinute de-a lungul timpului de sportivii legitimaţi în micuţa sală din Focşani, de
'Lumea lui Moş Crăciun' - din 16 noiembrie, la Muzeul Copiilor din Capitală
Expoziţia interactivă "Lumea lui Moş Crăciun" îşi aşteaptă vizitatorii din 16 noiembrie la Muzeul Copiilor. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin PROEDUS. ''Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor de ia